Dişlerimiz en az vücudumuzun diğer bölgeleri gibi bakıma ve ilgiye muhtaçtır. Sağlıklı diş ve diş etleri için beslenmeden bakıma kadar bir dizi uygulamaya ihtiyacımız vardır. Doğru beslenme diş etlerimizin sağlığı açısından çok önemli ve bu da dişin kendi yapısının olumlu olarak etkilenmesi demektir.

Diş eti ve diş bakımı, sağlıklı ağız yapısının korunabilmesi açısından dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Tüm bunların yanında, genetik yapımızın ve aileden taşıdığımız genetik kodların da diş yapısı ve sağlığı açısından önemli bir ayrıntı olduğunu vurgulamak yerinde olacaktır.

dis-bakimi-nasil-yapilir

Ağız İçi ve Dışı Bakımı

İç bakımdan kastedilen, doğru ve dengeli beslenerek dişlerin ihtiyacı olan mineral ve vitaminlerin alınmasıdır.

Diş yapısının sağlıklı görünümü ve sağlam bir diş yapısına sahip olmanın en önemli unsuru sağlıklı beslenmedir. Dişlerin ihtiyaç duyduğu kalsiyum, fosfor, A, C, D vitaminlerinin bol bol alınması gerekir. Dişler bu vitaminlerden mahrum bırakılmamalıdır. Bu vitamin ve mineralleri içeren besinlerin sürekli alınması gerekir.

Ağız ve diş bakımı ise biraz daha incelik isteyen bir konudur. Diş ve diş etlerine uygulanan muamelelerdir diye özetlenebilir. Fırçalamak bunların belki de en başında gelenidir.

agiz-dis-bakimi-teknikleri

 

Diş Fırçalamanın Önemi

Sanılanın aksine basit bir uygulama değildir. Sürekli yapılması gereken ve asla aksatılmaması, günde en az iki kere ( özellikle gece yatmadan önce ) uygulanması gereken bir yöntemdir.

Rafine gıdalar ( un, şeker ) ve hayvansal gıdalar diş aralarına yapışarak sıkışarak orada kalırlar ve zaman içinde çürümeye başlar ve sayısız bakteri üretirler. Zamanla bu bakteriler dişe yerleşir ve böylece dişin çürüme aşaması başlamış olur. İşte tüm bunları daha baştan engellemenin en etkili yolu dişlerin her gıda alımından sonra fırçalanmasıdır.

Fırçalama özellikle diş aralarında kalmış gıda zerreciklerinin sökülüp atılmasında en etkili yöntemdir.

 

Peki, Nasıl Fırçalayacağız? Diyenler için Diş Fırçalama Tekniği

Fırçalama için kullanacağımız ürünlerin yapısı ve kalitesi çok önemlidir. Bu anlamda fırça ve macunun yapısına ve kalitesine özen gösterilmelidir. Asla sert fırça tercih edilmemelidir. Önerilen orta sertlikte bir fırçadır.

Macun açısından bakılacak olursa, florür açısından zengin macunlar tercih edilmelidir. Aynı macunun sürekli kullanılması da önemlidir.

Fırçanın büyük değil küçük olması, dişlerin her bölgesine ulaşmak için önemlidir. Fırçalamaya başlamadan önce fırça ıslatılmamalıdır. Yanlış yapılan bir başka uygulama, diş fırcasının fırça bölümü kadar macun sıkılmasıdır. Son derece yanlıştır. Macun en fazla küçük parmağınızın tırnağı büyüklüğünde olmalıdır. Bunu ölçü olarak kullanabilirsiniz. Macunun bol olması yarardan çok zarar verir. Köpürtülmesi için ağıza su da doldurulmamalıdır.

dis-bakimi-nasil-yapilir

Fırçalamaya başlamadan önce ağızı bol su ile çalkalamanız ıslaklık açısından yeterlidir. Daha sonra diş etinden dişlere doğru fırçalamaya başlanmalıdır. Dişlerin ön kısmı bu şekilde fırçalandıktan sonra, arka kısmı da gene aşağıdan yukarı doğru ( zor olsa da ) fırçalanmalıdır. Daha sonra dişlerin çiğneyici yüzeyleri ileri geri fırçalanmalıdır.

Asla diş yüzeyleri sağa sola hareketlerle ve bastırarak fırçalanmamalıdır. Bu yararlı bir yöntem değildir. Tüm diş aralarına ve tüm diş yüzeylerine fırça ve macun temas ettirildikten sonra fırçalama işlemi sonlandırılmalıdır. Macunun köpürmesi şart değildir. Tükürük kadar köpürmesi yeterli olacaktır.

Dişlere sert ve bastırarak fırça darbesi vurmak, diş minelerini çizecektir ve diş etine zarar verecektir. Hafif bastırarak yukarı ve aşağı ve birazda yuvarlak hareketler yapılmalıdır. Ama asla soldan sağa fırçalama yapılmamalıdır. Son olarak ağzı bol su ile çalkalayıp fırçalama işlemi sonlandırıılmalıdır.

 

Diş İpi Nasıl Kullanılır?

Fırçanın ulaşamadığı bölgeler varsa diş ipi bu konuda bize yardımcı olacaktır. Tüm diş araları ( özellikle azı dişi araları ) diş ipiyle temizlenebilir.

dis-ipi-nasil-kullanilir

İp iki diş arasına sokulduktan sonra yukarı aşağı iki üç kez ipi hareket ettirmeniz yeterli olacaktır. Daha sonra bol su ile iki kez ağzınızı çalkalayıp diş temizliği işlemini bitirebilirsiniz.

 

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Koku da hepimizin rahatsız olduğu bir konudur. Ama ağız kokusu her zaman ağızdan kaynaklanmaz. Mideden gelen gazlarında yarattığı kokular vardır. Bu ağızla alakası olmayan bir kokudur. Ama ağız kokusunu önlemek için şunları uygulayabilirsiniz:

Diş fırçalanırken dilinizi de arkadan öne hafifçe fırçalayabilirsiniz. Bunun için özel dil fırçalarını tercih edebilirsiniz. Daha sonra ağız duşlarından birisiyle ağzınızı çalkalayıp kokunun giderilmesini sağlayabilirsiniz.

Ağız gargaraları, karanfil suyu, gül suyu gibi şeker içermeyen ama hoş kokulu gargaralarla çalkalama işlemini yapabilirsiniz. Hatta gargara yapmak için kullandığınız suları sürekli yanınızda taşıyarak gün içinde 4-5 defa ağzınızı çalkalamanız da gün içinde oluşabilecek kokuları engellemenize yarayacaktır. Hele hele sigara içen birisi iseniz her sigaradan sonra mutlaka bu yardımcı sularla ağzınızı çalkalamalısınız.

 

dis-fircalama-teknigi

 

Diş Bakımı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

  • Sert Fırça kullanmak ( Yanlış )
  • Bastırarak fırçalamak ( Yanlış )
  • Macunu ve fırçayı ıslatarak fırçalamak ( Yanlış )
  • Yemeklerden önce fırçalamak ( Yanlış )
  • Beyazlatma dişleri çok daha fazla sarartır ( Yanlış )
  • Fırçalarken diş etlerinin kanaması normaldir ( Yanlış )
  • Hamilelikte diş tedavisi bebeğe zararlıdır ( Yanlış )

Son olarak şu bilgiyi de vermekte fayda var. Dişleri aşırı beyazlatmak yanlış bir gayrettir. Dişer doğal yapısı itibari ile asla beyaz renkli değildir. Dişleri bembeyaz yapmak yanlış bir uygulamadır. Dişlerin doğal rengi farklı farklıdır ve kişiden kişiye değişir. Hatta kendi dişlerinizin rengi bile birbirinden farklı olabilir. O nedenle aşırı beyazlatmaya gayret etmeyin.

Hele hele beyazlatmak için karbonatı  dişinize bastırarak uygulamak dişlerinizi çizecektir. Kullanılan diş beyazlatıcı kimyasallar da çok zararlıdır. Belki dişlerinizi fayans gibi beyaz yapacaktır ama bu yöntemle diş minenize zarar verdiğinizi de unutmayınız.

En doğru olanı her yemekten sonra dişlerinizi yukarıda açıklandığı şekilde fırçalamak ve dişleriniz için gerekli besinleri tüketmek olacaktır. Özellikle yatarken dişlerinizi fırçalayıp gargaranızı yapmanız sağlıklı diş ve ağız yapısı için yeterlidir.

 




Kategori: