Dünyanın bu dönemde yaşadığı en büyük kriz corona virüsü krizi. Türkiye dahil tüm dünyada etkili olan, birçok ülke ekonomisinde kritik hasarlar yaratacak olan corona virüsü, bugüne kadar binlerce insanı öldürdü. Her saat daha fazla can almaya devam ediyor. 200.000’den daha fazla insanın yakasına yapışan virüs, bugün tedavi edilemez durumda olduğu için uzmanlar herhangi bir tedavi uygulamak konusunda zorlanıyor.

Hastalara belirtilere göre tedavi uygulanırken, birçok ülke ise vatandaşlarının sokağa çıkmaması yönünde uyarılarına devam ediyor. Bu dönemde özellikle sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Fransa’da kritik düzeylerde ekonomik kararlar alınıyor.Corona Virüs Kontrol Altına Alınıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesi için 300 milyar Euro değerinde yeni bir yardım-kriz paketi açıklarken, vatandaşlara ise bir süre boyunca sokağa çıkma yasakları getirdi.

İtalya ise bu dönemde yine benzer önlemler alıyor. 10.000’den daha fazla vakanın olduğu İtalya’da ölü sayısı 3.000 civarına kadar yaklaştı.

Virüsler antibiyotik ile tedavi edilebilir mi?

Hayır, virüsler antibiyotik ile tedavi edilemez. Bugün dünyada birçok bakteri antibiyotik ile tedavi edilebilirken, virüsler ise antibiyotik veya diğer ilaçlar ile tedavi edilemiyor. Antiviral ilaçlar virüsü tedavi etmekte endike iken, birçok hastalıkta olduğu gibi her virüse özel olarak tedavi geliştirmek gerekiyor.

Kalp damarı hastalığını baş ağrısı ilacı nasıl ki tedavi etmiyor ise, MERS virüsü ilacı COVID-19 virüsünü tedavi edemiyor.

Aşı bulmak zor mu?

İlaç şirketleri ve hükümetler bu dönemde herhangi bir aşı veya tedavi bulmak için son hız çalışıyor. İsrail, ABD, AB ve diğer birçok ülke tarafından bu konuda bazı çalışmalar olsa bile kesin olarak tedavi bulunmuş değil.

Tedavinin öncesinde koruyucu herhangi bir aşı bulunmadığı için endişe her geçen saat daha fazla artıyor.

Bir virüse karşı koruyucu aşı bulmak son derece zor. Grip aşıları her sene bir önceki senenin formülleri ile yenilenirken, bugün bile gripten kesin olarak korunmak mümkün olamayabiliyor. Virüsler için aşı geliştirmek uzun deney süreçleri, uzun sonuç sürelerinden dolayı anında bulunabilecek veya uygulanabilecek tedaviler olarak görülmemekte.

Bir ilaç şirketi bugün COVID-19 için aşı bulsa bile bunu en az 3 ay boyunca test etmek ve FDA’dan onay almak zorunda. Aksi durumda bunu dünyaya pazarlaması mümkün olmuyor. İlaç şirketi eğer aşıyı anında satışa sunabilseydi yan etkiler ölümcül olmaktan daha beter olabilir ve sonucunda ise corona virüsünden daha fazla zarar verebilirdi.

Kaynaklar ve ileri okuma:

Dünya Sağlık Örgütü – who.int




Kategori:

Etiketler: