Dünya gelişiyor, değişiyor ve yenileniyor. Hal böyle olunca gerek iletişimlerimiz, gerek yaşam tarzımız değişiyor. Bu yüzden bizim her hareketimizi etkileyen en önemli şeylerden biri olan bir değer söz konusu olmakta. Bu değer ise para birimi üzerinden çıkıyor karşımıza. Paranın icadından bugüne kadar pek çok şey değişti, gelişti. Ödeme biçimlerinden tutun da, ödeme şekilleri ve ödemelerde kullandığımız araçlara kadar. Lakin, artık global paralar söz konusu olmaya başladı. Bunları da sanal paralar olarak düşünebiliriz. Dijital para birimleri, pek çok ülkede geçerliliğini koruyan, ülkelerin birbiri ile yaptığı harcamalarda kullanılan ve özellikle reel olmayan yani basılı olarak elimizde olmayan para birimleri olarak kullanılıyor. Mesela paypal bu konuya en büyük örnektir (tabii ülkemizde kullanımdan kalktı, o ayrı). Peki dijital paralar nedir? Bu sanal para birimleri hangileridir? Hangi ülkeler sanal para kullanıyor? Gelin bu soruların cevaplarını detaylı olarak inceleyelim ve karşımıza neler çıkacak göz atalım. Hazırsanız başlıyoruz

[the_ad id=”4747″]

Değerlerine Göre Dijital Para Birimleri

Şu anda başı çeken Bitcoin var ve pek çok ülkede baştan ters tepki görmesine rağmen, sürekli bir yükseliş içerisine girmiş durumda. Bir de bu paralar kriptolu paralar olduğu için (yani takibi yapılamıyor), değerinin sürekli yükselmesi gibi bir durum var. Sıralama ise şu anki duruma göre (güncel kur üzerinden bakarsak) şu şekilde;

  • BitConnect (BCC) – 1.3 milyar dolar
  • Neo (NEO) – 1.7 milyar dolar
  • Nem (XEM) – 1.7 milyar dolar
  • Monero (XMR) – 1.9 milyar dolar
  • Dash (DASH) – 2,1 milyar dolar
  • Litecoin (LTC) – 3 milyar dolar
  • Bitcoin Cash (BCH) – 7.5 milyar dolar
  • Ripple (XRP) – 7.7 milyar dolar
  • Ethereum (ETH) – 29 milyar dolar
  • Bitcoin (BTC) – Piyasa değeri: 106 milyar dolar

 

Dijital Para Birimine Ülkelerin Yaklaşımı Nedir?

Sanal para birimlerine, şu anda resmi olarak geçiş yapmış bir ülke yok. Ama hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Şu günlerde gündemi meşgul eden ülkelerin başında Estonya geliyor. Çünkü Estonya, yaptığı açıklamalara göre ilk sanal para birimine geçen ülke olacak. Estcoint ismini verdiği sanal para birimine geçiş yapmayı amaçlayan Estonya, doğrudan mu bu para birimini kullanacak, yoksa yarı zamanlı bir işlem mi sürdürecek (tercihe göre yani) bilemiyoruz. Büyük ihtimalle şu an onun araştırmasını yapıyor ve alt yapısını hazırlıyorlar.

Son yıllarda kredi kartı ve banka kartı ile yapılan dijital ödemelerin sayısı artıyor. İnsanlar, nakit para yerine dijital olarak ödeme yöntemlerini tercih ediyor. Uzmanların düşüncelerine ve analizlerine göre (hatta resmi öngörü diyelim), dijital paralar klasik paraları piyasadan silecek. Çok sürmeyecek bu işlem (en azından tahminlerimizden hızlı diyelim).

 

İnternet Cumhuriyetinde Dijital Para Miladı

Her şeyin bir miladı oluyor, etkilediği topluma göre. Estonya da yeni para birimini internete göre şekillendiriyor. Hatta pek çok işini (hemen hemen) internet ile şekillendiriyor. Bu da o ülkenin bir internet cumhuriyeti olması için önemli bir hamle. Ki ülke bu konuda gayet kararlı. Para birimi söz konusu olduğu zaman da haliyle interneti dibine kadar kullanmakta kararlılar. İşin diğer kısmı da şu, Estonya çıkaracağı sanal para birimi ile Bitcoin’e rakip yaratmayı planlıyor. Hatta bu konuda da çok iddialılar. Çünkü yapılan resmi açıklamalara göre Estonya, Estcoint isimli sanal para birimine geçiş yapacak.

Dünya üzerinde resmi olarak sanal para birimini kullanan ilk ülke olmayı amaçlayan EStonya, bu atılımı ile sanal para değerleri konusunda da ciddi bir sükse yapacağa benziyor. Peki asıl konuya gelelim. Bitcoin ve diğer sanal para birimlerinin geleceği var mı? Bu paralara yatırım yapılır mı? Ne yapmamız gerekiyor? Analizlerimiz nedir? Hemen bakalım (malumunuz kriptolu olması, uzmanlardan bol kuşku alıyor).

 

Miktar Sınırlaması Bir Çözüm Mü?

Sanal para birimlerinden endişe eden bazı istatistikçiler, durumdan endişe duymakla birlikte, miktar sınırlamasının bu sorunun önüne geçebileceğini düşünüyor (tabi bu tarz para birimlerinin güvenli olduğunu savunanlar da yok değil). Bildiğiniz gibi Bitcoin miktar sınırlaması olduğu için, dilediğiniz gibi çoğaltamıyorsunuz. Lakin şu var ki, dijital para birimleri dediğimiz birimin, mantar gibi her yerde çoğaldığını söyleyebiliriz.

Örnek vermek gerekirse, geçtiğimiz Nisan ayında (2017) 782 sanal para birimi bulunuyordu. Lakin bu birim, Mayıs ayı sonunda 830’a, Kasım sonunda ise 871 adete çıktı. Tabi kendince küçük değerlerde yer alıyor şu an için. Ama bu önemli değil. Önemli olan, şu anda sanal para birimlerinin artması konusu. Çünkü biz en değerli olanları yukarıda sıraladık (en azından biz bu yazıyı yazarken öyleydi).

 

Sanal Paraların Değeri Ne Kadar?

Şu an söylemek gerekirse, bilgisayar başında üretilen sanal para birimlerinin değeri 112 milyar dolar civarında. Piyasada bu para karşılığında sanal para bulunuyor. Tabi bu ciddi bir yükseliş ve bu yükselişin ana oyuncusu da şüphesiz ki bitcoin. Çünkü son bir yıl içerisinde katlanarak 2 bin dolar seviyesine çıkmış durumda değer olarak. Tabi şu an için bir ödeme aracı olarak kabul görmüyor (en azından global olarak değil).

Almanya üzerinde örneğin, Bitcoin ile ödeme alan yalnızca 61 adet yer bulunmakta.

[the_ad id=”2823″]

Bitcoin Değerlenecek Mi?

Bitcoin ve diğer sanal para birimleri, gerçekten merak edilen en önemli konuyu düşünmemizi sağlıyor. Bitcoin değerlenir mi? Bu soru eminiz ki dijital para birimleri ve ödeme birimleri ile ilgili olanlar için çok önemli. Peki ama uzmanlar bu konuda ne diyor?

Malumunuz bitcoin şu sıralar muazzam bir yükselişte ve ciddi bir değer artışına sahip. Değer koruma birimi dediğimiz birimde şu an pasif olan bitcoin, ilerleyen zamanlarda elden çıkarmak isteyenler için belki bir risk aracı olabilir. Ama bunlar sadece bir öngörü. En nihayetinde kripto paralar hala geçerliliğini sürdürüyor (hala dediğimize bakmayın, yeni yeni aktif olmaya başladı, ama ağırlıkla karanlık işlerde).

Uzmanların analizlerine göre (ki her uzman farklı bir şey söylüyor), uzun vadede değer kazanıp kaybetmesi durumu, şu an için net değil. Gerçi bu durum reel para birimlerinde de net değil. Ama reel para birimlerinin şöyle bir durumu var. Siyasetten tutun da ülkelerin ilişkilerine kadar olan bir değer dalgalanması var. Peki bitcoin neye göre değer alıp değer kaybedecek? Takip edilemeyen bir Bitcoin nasıl değer görür? Tabii ki ihtiyaç arttıkça. Yükseliş ve ödeme seçenekleri olarak arttıkça. Kayıt dışı ödeme biçimi şeklinde yorumlansa da, bitcoin uzun zaman sonra bizce değer görme ihtimali çok yüksek bir para birimi. En nihayetinde sanal para birimlerinin lideri konumunda şu an için.

Dezavantajlar ve Sanal Ödemelerin Zorunluluğu

Bitcoin ve diğer dijital para birimleri ile ödeme yapma konusu, her ne olursa olsun karşımıza çıkacak. Ne kadar değeri düşse de, insanlar bir şekilde sanal para birimi ile ödeme yapmak isteyebilir. Bunu paraya dönüştürüp dönüştürmekten ziyade, iş olarak kullanmak isteyenlerin sayısı oldukça fazla çünkü. Örneğimiz yine Almanya’dan. Almanya üzerinde şu an için ödemelerin ve alışverişlerin %80’i nakit ödeme ile yapılıyor (imiş). Hesaplara göre 2030 senesinde bu oran %50’ye düşecek. Yeni nesilden (yani Z kuşağından) şu an için oldukça büyük beklenti var. Çünkü Z kuşağı (yeni nesil, yani gençlerimiz) bu konuda gerçekten kararlı ve hemen hemen her işini dijital yöntemler ile gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Haliyle ödemelerin de bu tarafa geçmesi (bitcoin bandında) hiç de tesadüfi ve şaşırtıcı olmayacak gibi.

Sanal Para Akıbeti ve Ters Köşeler

Sanal paraların akıbeti ve ters köşeler ile ilgili olarak şunu söylemek istiyoruz. Almanya üzerinde ödemelerin %80’i nakit para ile yapılıyor ama Danimarka ve İsveç üzerinde durum hiç de öyle değil. Bu iki ülkede mesela, peşin ödeme devri kapanmak üzere diyebiliriz. Gerçekten de böyle. Çünkü İsveçli bireyler ödemelerinin %90’ının kredi kartı ya da dijital şekillerde yapıyor. Temassız yöntemler, cep telefonu ile yapılan ödeme yöntemleri ve benzeri gibi pek çok seçenek hakim diyebiliriz. Yapılan bir anket ile, halkın %11’i artık nakit para kullanmaya gerek kalmadığını savunuyor hatta. Örneğin Güney Avrupa ülkelerinde, peşin ödeme limiti dediğimiz bir konu var.

Mesela İspanya üzerinde 2 bin 500 Euro’dan fazlasını nakit olarak yapamıyorsunuz. Dijital bir şeklide ödeme yapmak zorundasınız. Aynı durum İtalya üzerinde 3 bin euro civarında. Yunanistan ise peşin parayla ancak bin 500 euro harcayabiliyor (motorlu araçlar hariçmiş bu durumdan). Ödeme limitleri, bir açıklamaya göre kayıt dışılığı önlemek için yapılmış. Vergi kaçırma durumlarının da önüne geçmesi planlanan bu yöntem ile, pek çok ülke işini garantiye almış gibi görünüyor. Lakin, söz konusu kayıt dışı ödeme yöntemini garanti altına almak ve kontrol etmek iken, Bitcoin gibi sanal para birimleri bu duruma ne yapacak? Nasıl bir çelişki? Nasıl bir ters köşe olacak? Bizler de merakla bu konuyu takip ediyoruz.

 

Alternatifsizlik Bitcoin Yaratıyor

Bitcoin’in üretimi, bir bilgisayardan çıkmış iken söz konusu boşluğu doldurmakta belki de en çok talep gören para birimi oldu (sanal olarak). Alternatifsizliğin, özellikle kalkınma halindeki ülkeler için önemli olması şu sıralar gündemde. Yani ödeme ve iç Pazar konusunda bir sorunu olmayan ülkelerin (en azından minimum sorun), sıkıştığı dönemlerde (kriz ve benzeri) bitcoin para birimi ile işlem yapması, ülke içi pazarı bir nebze hızlandırabilir. En azından daha verimli bir çalışmaya alt yapı hazırlayabilir. Sanal para birimleri kendi içinde gerçekten bir blog zinciri ile kuruluyor ve bilgisayar üzerinden üretiliyor. Yani bu durum başta biraz karışık gibi gelebilir ama detaylarına indikçe çok daha rahat anlayacağız değerli arkadaşlar.

 

Sanal Para Birimi Üretimi (Coin Madenciliği)

Sanal para üretmek için, bilgisayar başında çalışmamız gerekiyor. Bu yüzden belirli bir emek karşılığında ve teknolojik alt yapı karşılığında yapılabiliyor. Bu duruma da sanal para madenciliği deniyor. Yani madenden altın çıkarırcasına para birimi çıkarılıyor. Bu konu için özel olarak hazırlanan makineler dahi var. Çünkü bitcoin çıkarmak için donanım gerekiyor ve bu sayede bu donanımlar çalışma yürütüyor. Evimizde ya da ofisimizde kullandığımız bilgisayarlar bu işlemleri kaldıramadığı için, sürekli bir talep oluyor. Bu yüzden yapılacak işlemlere baktığımız zaman, Bitcoin çalışmalarının çok daha hızlı bir şekilde yapılamadığını görüyoruz.

Bu arada Bitcoin üretimi 21 Milyon ile sınırlandırıldığı için bu yüzden de hayli değer görüyor diyebiliriz. Bütün detayları diğer yazılarımızda ve içeriklerimizde bulabilirsiniz arkadaşlar.

 

 

Kategori: