Kağıt üretimi 2 farklı adımda yapılmaktadır:

  1. Selüloz lifleri çeşitli kaynaklardan elde edilir ve hamur haline getirilir.
  2. Hamur su ile bir araya getirilir ve ardından belirli makinelere yerleştirilerek rulolar haline getirilir ve kesilerek kağıt elde edilir.

Kağıt Üretimi Neden Önemlidir?

Kağıt üretimi olmazsa bugün dünyada birçok insanın çok ciddi sorunlar yaşaması beklenir. Bu sorunlar arasında özellikle resmî belgelerin değiştirilmesi ve bunlarla ilgili olarak ortaya çıkabilecek sorunlar ilk sırada gelen sorunlar olabilir.

Kağıt üretimi dünyada milyonlarca insanın para kazanmasının temelinde yatmaktadır. Ne kadar dijital sistemler kullanılıyor olsa da bu sistemler yeterli değildir ve her zaman aktif olarak dijital sistemlere güvenilmesi ve bunların kullanılması mümkün olmamaktadır.

Çevre Endişesi

Kağıt üretiminin zararları sürekli olarak bir tartışma konusu olmuştur. Bazı çevreciler kağıt üretimine karşı değildirler ancak kağıt üreticisi şirketlerin eski ağaçları kesmesine karşı çıkarlar. Sadece yeni ağaçların kesilmesini isteyen çok sayıda çevreci insan, şirketler tarafından kesilen ağaçlar yerine dikilen ağaçların eski yaşlı ağaçların yerini alamayacak olduğunu iddia etmektedir. Kağıt şirketleri ise her kestikleri ağaç başına günümüzde 1 tane olsa da, gelecekte 2 ve daha fazla sayıda ağaç dikmek ve mümkün olan en iyi ve en hızlı, aynı zamanda en verimli ağacı dikmek konusunda çalışmalar yaptıklarına değinmektedirler.

Kağıt imalatında kullanılan ürünler arasında su ve boyalar, kimyasallar, çamaşır suları gibi ürünler bile bulunmaktadır. Bunların yeraltı sularına karışması sonucunda çok ciddi kimyasal bir birikinti olduğu iddia edilirken, bunun doğaya ve insanlığa büyük oranda zarar verebileceği iddia edilmektedir.

Kağıt Hamuru Nereden Geliyor?

Kağıt hamuru birçok farklı ağaçtan elde edilmektedir. Günümüzde kağıt hamurunun tek bir ağaçtan elde edilmesi durumu yoktur. Bazı ağaçların odunundan elde edilen kağıtlar çok daha fazla iyi hisse sahip olsa da, özellikle bugün için endüstriyel ağaçların kesilmesi sayesinde kağıt üretimine son derece önem verilmektedir. Ağaçların özellikle dış kütük kısımları çıkarılır ve sadece iç kısım denilen lifli kısımları alınır. Bu kısaca ağacın kahverengi kabuk kısmının çıkarılması, iç beyazımsı kısmının ise alınmasına verilen isimdir. Genelde ağacın iç kısmının çıkarılması işleminde ağaçtan maksimum oranda fayda etmek için kabuk kısmını çıkaran güçlü kabuk soyucu makineler vardır ve kabuk ile iç lifli kısmı iyi oranda ayırabilir.

Orman Ürünleri

Kağıtların çoğu orman ve ormancılık ürünlerinden elde edilmektedir. Bazı ağaçlardan elde edilen kağıtların tipi ve türü daha farklı ve daha iyi hisse sahip olabilir. En fazla kağıt yapımı için kullanılan ağaçlar listesi:

  • Ladin
  • Çam
  • Köknar
  • Karaçam
  • baldıranotu
  • Okaliptüs
  • Titrek kavak
  • Huş ağacı

Çoğu zaman bu ağaçların en iyi kısımları inşaat ürünleri için, örneğin mobilya ve benzer mutfak dolapları, koltuk takımlarının ayakları gibi ürünlere kullanılırken, kalan kısmı ise kağıtlar için kullanılmaktadır. Gelecekte kabuk kısmı olmayan, sadece endüstriyel amaçla kullanılması öngörülen ağaç üretiminin başlaması beklenmektedir. Ancak bu tür bir ağacın üretiminde yine dış kısmının kabul tutacak olduğu, herhangi bir şekilde kimyasal kullanılsa bile bu isteğin kağıt üreticileri tarafından yerine getirilemeyeceği düşünülmektedir.

Bazı ağaçlar sadece kağıt üretimi için üretilse bile bunların bir kısmı kağıt için kullanıma uygun değildir ve bu sebeple kağıt için kullanılan bölümlerinin haricinde kalan kısımları ayrılır ve farklı ürünlerin üretiminde kullanılır.

Pamuk ve Diğer Doğal Lifler

Pamuk gibi doğal elyaflar son derece iyi kağıtlar üretmek için aktif olarak kullanılmaktadır. Genellikle devlet başkanları, öğretim görevlileri, savcılar gibi isimlerin kullandıkları defterlerin pamuk ve doğal liflerden üretilmiş olan defterler olduğu bilinmektedir. Çünkü bu kağıt türü çok daha dayanıklı, daha iyi yumuşak ancak bir o kadar keskin hisse sahiptir ve kolay kolay bozulmaz. Bu tür kağıtların kullanıldığı defterler dokunulduğu an tecrübeli olmayan insanlar tarafından bile kendisini belli eder. Eğer kağıt çok ince ise ve arkası görünüyorsa, hemen yırtılıyorsa, dokusu pürüzlü ve içinizi bir tuhaf yapıyorsa bu kağıt pamuk veya diğer doğal liflerin karışımından üretilmemiş demektir.

Kaliteli kağıt nasıl anlaşılır? Sorusunun da yanıtı burada yatmaktadır. Arkası görünmeyen, hemen yırtılmayan, rengi istenen renkte olan, pürüzsüz ve tam net keskin hatlarda kesilmiş olan, kırçıllı görüntüsü olmayan ve dümdüz istenen pürüzsüzlükte olan kağıtlar kaliteli kağıtlardır. Genelde çizgili kağıtlar daha kalın ve daha fazla pürüzsüz üretilirken, bunların daha pahalı oldukları da ayrıca gözlemlenmiştir. Günümüzde A4 kağıdı olarak satılan kağıtların fiyat farkları olmasının sebebi de sadece satıcı kazançları değil, kağıdın kalitesi ve ithal olup olmadığı unsurlarına bağlı olarak değişim göstermektedir.

Geri Dönüşümlü Lifler

Bazı geri dönüşüm ürünlerinden de kağıt üretimi yapılmaktadır.

  • Ön tüketici atıkları (kullanıldıktan sonra atılan kağıtlar ve benzer ürünlerin geri dönüştürülmesi, mobilyaların üretimden kalan kısımları gibi.)
  • Tüketici atıkları, gazete ve benzer kullanılmış kağıtların yeniden geri dönüştürülmesi sayesinde kağıt üretilebilir.
  • Talaş (bazı ülkelerde daha fazla kullanılmaktadır)

Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır?

Kağıt fabrikaları birden daha farklı yöntemle hamur elde ederler. Her ülkede daha farklı yöntemlerin kullanıldığı bilinmektedir ve yeni nesil yöntemler günden güne daha fazla insanın ve fabrikanın ilgisini çekmeye devam ettikçe daha teknolojik üretim adımlarına geçilmektedir.

Kağıt Yapma Makinesi Nasıl Çalışır?

Kağıt makineleri 4 ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar arasında:

  • Islak Hamur Bölümü
  • Islak Pres Bölümü
  • Kurutma Bölümü
  • Takvim Bölümü

İlk olarak lifleri almak, ardından birbirine sıkıca bastırmak ve en sonunda ise kurutmak gelir. Bazı kağıt üretim makineleri ıslak ve kuru seçeneklere, özellikle buharlı ve buharsız olmak üzere daha farklı çalışma prensibine sahiptir. Yeni nesil makinelerin daha hızlı çalıştığı gibi daha az enerji tükettiği de bilinmektedir.

Bu adımlar ile ilgili daha fazla bilgi:

Islak 1. Adım

Hamur ilk olarak belirli maddeler ile ıslak bir şekilde karıştırılır. Bunlar genellikle kağıdın kağıt olması için karıştırılması gereken hammaddelerdir ve lifler bu noktada yeterli değildir. Kağıdın yapısı, kalitesi, rengi ve diğer tüm aşamalar burada eklenecek hammaddelere bağlı olarak değişebilir.

Bu bölümde bir rulo bulunmaktadır ve kağıdın şeklinin bozuk olmaması için makineye otomatik sarma yapmaktadır.

Islak Pres Bölümü

Keçe dönerken bu bölümde nemi ve suyu ayıran bir mekanizma olabilir. Yeni nesil makinelerde özellikle de bu adımda keçe sürekli aktif olarak kullanılmaktadır ve mümkün olduğunca malzemenin suyunu çekmesi amaçlanır.

Kurutma Bölümü

Bu bölümde kağıt kendi şeklini almaya başlar ve neredeyse kullanılabilir son kağıt halini almaya hazırdır. Kurutma adımı kağıdın dümdüz olması için son derece önemlidir. Aynı zamanda kağıdın sararmaması, nem yapmaması için sıcaklıklar çok fazla olmamalıdır. Kağıdın yanmasına veya sararmasına sebep olabilecek yüksek sıcaklıklar sorun yaratabileceğinden daha çok normal ısılar kullanılmaktadır. Tekli üretim yapılıyorsa bu durumda kağıt saniyeler içerisinde zaten kurumaktadır.

Baskı Bölümü

Birbirine zıt olarak yerleştirilmiş olan silindirler sayesinde bu bölümde kağıdın dümdüz ve kesin olarak pürüzsüz olması sağlanır. Kağıdın tam şekli bu bölümde olur ve bu bölümde eğer kağıda bir baskı yapılacaksa ekstra olarak uygulanabilir. Bu adımda kağıt kurumuş ve son halini almıştır. Ancak bu adımla bir önceki Kurutma Bölümü adımı arasındaki fark kurutma bölümünde her zaman kurutma işlemi sağlanması ve ardından baskı işlemi uygulanmasıdır. Bu bölümde bir kez daha hafif kurutma işlemleri uygulanabilmektedir.




Etiketler: