on gorsel

Eğer hayatımızda kitaplar olmasaydı insanlık olarak bugün bu kadar akıllı canlılar olamayacağımız neredeyse kesindi diyebiliriz. Kitap okumak uzun çağlardır insanların bir gelişim aracı olarak gördüğü aktiviteler arasındadır.

Kitap okumak sadece düşüncelerimizi iyileştirmekle, kafanızı dağıtmanızı veya iyi zaman geçirmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda farklı görüşler, tecrübeler ve hayatları da öğrenmemize katkı sunarak daha geniş kapsamlı düşünmenizi ve diğer insanlar ile empati yapmak konusunda kendinizi daha fazla geliştirmenizi sağlar. Bu sayede kitap okumak, duygusal ve zihinsel gelişimimize de önemli katkılar sunan, düzenli olarak zaman ayırmamız gereken en faydalı alışkanlıklardandır.

Teknoloji çağında artık birçoğumuz günümüzün büyük bir bölümünü hayatımızı kolaylaştırdığı kadar etkisi altına da almış olan telefon, tablet veya bilgisayar gibi çeşitli elektronik cihazları kullanarak geçiriyoruz. Bu cihazların olmazsa olmazı internet ise, bir şeyleri araştırmak ve yeni bilgiler öğrenmek için kimi zaman içinde kaybolduğumuz çok büyük bir deniz. Her gün elimizin altında olan bu elektronik cihazları kullanarak geçirdiğimiz zamanı, hem daha eğlenceli hem de daha verimli bir hale dönüştürmenin en güzel yollarından biri de online kitap okumaktır, haliyle artık e-kitaplar hepimizin vazgeçilmezi oldular.

Çoğu e-kitap okuma platformu genellikle ücretli e-kitap satışı yapsa da belirli kitap ve içerikleri ücretsiz olarak sunanları bulmak da mümkündür. Çeşitli kitap okuma sitelerinin bize sundukları ücretsiz kitap arşivleri sayesinde milyonlarca kitaba hiçbir ücret ödemeye gerek kalmaksızın çok daha kolay bir şekilde ulaşmış oluyoruz. Sizler için hazırladığımız bu yazıda yer alan online kitap okuma sitelerinde ücretli e-kitapların yanı sıra çok fazla ücretsiz içerik de bulabileceksiniz.

Eğer akıllı telefonların ve sosyal medyanın hayatımızı ele geçirmesi ile kaybettiği kitap okuma alışkanlığını yeniden kazanmak istiyor, ancak nasıl ve nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız  “Mutlaka Okunması Gereken 10 Kitap” yazımızı da inceleyebilirsiniz.

 

 

12) İdefix

idefix

Türkiye’de 20 yıldan uzun süredir internet üzerinden kitap satışı yapan İdefix’in web sitesinde elektronik kitaplar üzerine özel bir bölümü de bulunuyor. Bu bölümde birçok farklı yazarın kitaplarını online olarak oldukça uygun fiyata satın alabilirsiniz. Sitede ayrıca orijinal dilinde yabancı kitaplar da bulunuyor.

Web sitesi: https://www.idefix.com/kategori/ekitap

 

 

11) BookBoon

bookboon

Profesyonel alanda, özellikle de iş hayatı ile ilgili çeşitli konularında kendini geliştirmek isteyenlerin uğrak noktalarından birisi olan BookBoon, ücretli ve ücretsiz kitap seçenekleri ile kullanıcılara eşsiz bir online kitap okuma deneyimi sunuyor.

BookBoon üzerinde bulunan dijital kitapları ücretsiz olarak görüntülemek için öğrenci olarak kayıt yaptırmanız gerekiyor. Eğer normal bir kullanıcı olarak kayıt yaparsanız da 1 aylık ücretsiz  deneme süresinden faydalanabilirsiniz.

Web sitesi: https://bookboon.com/

 

 

10) International Children’s Digital Library

children

International Children’s Digital Library (ICDL), dünyanın her yerinden çocuklara özel olarak, çevrimiçi okunabilen, 50 dili aşkın çeşitli çocuk kitaplarını dijital olarak sunan ücretsiz bir çevrimiçi kütüphanedir.

Hedef kitlesi 3-13 yaş aralığındaki çocuklar ve ebeveynleri olan International Children’s Digital Library’nin web sitesinde yer alan kitaplar içeril kalitesi ve uygunluğuna göre çocuklar için özenle seçiliyor. Platformda yer alan her kitap, yazarların ya da yayıncıların orijinal dillerindeki telif hakkı izniyle kullanıcılara sunulur.

International Children’s Digital Library’nin en önemli amacı, dünyanın dört bir yanından farklı yaşlardaki çocuklara okuma sevgisi aşılamak, kitap okumanın önemini göstererek çocukların öğrenme tutkularını arttırmak ve farklı kültürlere karşı saygı ve hoşgörü duymalarını teşvik etmektir.

International Children’s Digital Library ilk başta sadece yabancı dilde içeriklere sahipmiş gibi görülebilir, ancak detaylı arama yaptığınızda birçok farklı Türkçe kitap da bulabilirsiniz. Diğer dillerde yer alan içeriklerden, özellikle resimli olanları seçerek, yazılanları anlamasanız dahi resimler üzerinden çocuklara hikayeler anlatmak için kullanabilirsiniz.

Web sitesi: http://en.childrenslibrary.org/

 

 

9) Internet Archive Open Library

open library

İnternet ortamında yer alan web sitelerinin arşivini tutan bir proje olarak karşımıza çıkan Internet Archive, içerisinde Open Library isminde, 2 milyona yakın e-kitaba ev sahipliği yapan bir e-kitap arşivi de bulunduruyor.

Özellikle tarih konusunda 1 milyonu aşkın doküman paylaşan web sitesi, kullanıcılara çok geniş bir kaynak sunuyor. Sistem üzerinden bazı kitapları direkt olarak indirebiliyor iken, bazı kitapları üye olmadan ve ödünç almadan okuyamıyorsunuz. Ancak içeriklerin büyük bir kısmının İngilizce olduğunu belirtelim.

Web sitesi: https://openlibrary.org/

 

 

8) Kitapindir.in

kitapindir

Yasal olarak Türkçe e-kitap okumak için kullanabileceğiniz bir diğer platform ise Kitapindir.in. Hiçbir kar gütme amacı olmayan web sitesi, yalnızca toplumda kitap okuma alışkanlığını arttırmayı ve yaymayı hedefliyor.

Sitede kullanıcılara hem yerli hem de yabancı yazarların çeşitli kitapları sunuluyor. Site, ücretli kitapları satın almadan önce fikir sahibi olabilmek veya içeriği incelemek adına kitapları PDF ve EPUB gibi formatlara indirme olanağı da sunuyor.

Sitenin kitap satışından ziyade öncelikli amacı kullanıcılarına çeşitli kitapları ve yazarları tanıtmak olduğu için ücretsiz indirilen içerikleri yasal olarak 24 saate kadar bilgisayarda ve diğer cihazlarınızda bulundurmanıza izin veriyor. Daha sonrasına eğer okuyucu kitabı beğenirse, güvenilir e-kitap satın alma siteleri üzerine yönlendiriliyor. Platformun 20’yi aşkın kitap kategorisi ile çeşitliliği de oldukça tatmin edici.

Web sitesi: https://www.kitapindir.in

 

 

7) Scribd

scribd

Kuruluşundan itibaren uzun yıllar boyunca sunum ve teknik doküman paylaşım platformu olarak hizmet veren Scribd, son yıllarda kapsamını genişleterek elektronik kitap anlamında da kendine önemli bir yer edindi.

Sitede sunulan bütün dokümanlara ulaşabilmenizi sağlayan ücretli üyelik, başlangıçta tüm kullanıcılara ilk 1 ay boyunca ücretsiz olarak sunuluyor. Bu sayede herhangi bir satın alma işlemi yapmadan önce platformu test etme imkanınız oluyor.

Ayrıca Scribd üyeliğiniz sayesinde her ay belirli sayıda kitabı sesli olarak da cihazlarınıza indirebilirsiniz. Sitede yer alan kitap içerikleri genelde yabancı dillerde paylaşılıyor. Türkçe içerikleri ise daha çok doküman bölümünde bulabilirsiniz. Scribd her ne kadar ücretli olsa da özellikle üniversite öğrencileri için oldukça kullanışlı bir platform.

Web sitesi: https://www.scribd.com/

 

 

6) Project Gutenberg

Project Gutenberg

Dünyadaki ilk e-kitap okuma platformu projesi olan Project Gutenberg, 1971 yılında ilk e-kitap’ı dünyaya sunarak yaklaşık 50 yıllık geçmişiyle diğer alternatif kitap okuma sitelerine de öncülük etmekte olan büyük bir girişimdir.

Project Gutenberg, telif hakkı dolan kitapları yasal olarak ücretsiz bir şekilde yayınlanıyor. Sitede güncel olarak 60.000’i aşkın ücretsiz e-kitap kullanıcıların hizmetine sunulmuş durumda.

Özellikle basım tarihi eski olan eserleri arıyorsanız bütün formatlarda olmak üzere bu site üzerinden rahatlıkla bulabilirsiniz ve cihazlarınıza indirebilirsiniz, üstelik hiçbir kayıt ya da ücret de talep edilmiyor.

Ancak belirtmeden geçmeyelim, Project Gutenberg’te yer alan kitapların hepsi yabancı dillerde yazılmış eserler. Kitapları online olarak direkt siteden okuyabileceğiniz gibi, EPUB veya Kindle uyumlu olarak cihazlarınıza da indirebilirsiniz.

Web sitesi: https://www.gutenberg.org/

 

 

5) Rakuten Kobo

rakuten

Listemizin 5. sırasında yer alan Rakuten Kobo, telefon ve tablet cihazların yanı sıra Windows veya Mac bilgisayarlarınıza özel masaüstü sürümü de sunarak rahatlıkla kitap okumanızı ve satın almanızı sağlayan ücretsiz bir e-kitap okuma platformudur.

Kendine özgü bir kitap arşivi bulunu uygulamanın içerisinde ücretli kitaplar yer aldığı gibi ücretsiz kitapları da bulabilmek oldukça kolaydır. Diğer birçok e-kitap okuma platformunda da olduğu gibi, Rakuten Kobo’nun arşivinde de çoğunlukla İngilizce eserler bulunmaktadır.

“Kitabın dili fark etmez, yeter ki ücretsiz olsun” diyorsanız, Rakuten Kobo; aşk, gerilim, macera, tarihi, gizem ve fantastik romanlar bakımından da zengin arşivi ile ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir platform. Siteye üyelik ücretsiz olup, oluşturacağınız hesap sayesinde uygulamanın kitap takibi gibi temel özelliklerini kullanabilirsiniz.

Web sitesi: https://www.kobo.com/tr/tr

 

 

4) AltKitap

alt

Türkiye’nin ilk çevrimiçi yayınevi olarak bilinen AltKitap, 20 yıldır hizmet vermeye ve son 8 yıldır da web siteleri üzerinden e-kitaplar yayınlamaya devam ediyor. Üstelik web sitelerinde yer alan içeriklerin tamamı ücretsiz!

Farklı kategorilerde pek çok kitap bulabileceğiniz sitede özellikle öykü türünde bir çok eser mevcut. AltKitap bir e-kitap okuma platformu olmanın yanı sıra, kendi içeriklerini gönderen kullanıcıların başarılı bulunan ve beğenilen eserlerini yayınlamak gibi imkanlar da sunuyor.

Web sitesi: https://www.altkitap.net/

 

 

3) Kültür ve Turizm Bakanlığı e-Kitap

e kitap e devlet

Ücretsiz e-kitap hizmeti sayesinde sayısız esere ulaşmamızı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, e-devlet uygulaması üzerinden halk kütüphanelerinin arşivini elektronik olarak kullanıcılara sunuyor. Okumaya karar verdiğiniz her bir kitap için ayrı dijital bir zamanlama belirleniyor ve bu süre içerisinde o kitap için erişim kapanmış oluyor, tıpkı geleneksel yollarla bir kütüphaneden kitap temin etmek gibi.

Türkiye’nin 81 ilinden herhangi bir halk kütüphanesine üye olan her kişi, kitap okumak için bu elektronik kütüphaneden de faydalanabiliyor. Eğer kütüphane üyeliğiniz yoksa e-devlet’e giriş yapıp buraya tıklayarak Kültür ve Turizm Bakanlığı sayfası üzerinden Milli Kütüphane üyeliği için başvuruda bulunabilir, ve üyeliğiniz tamamlandığında online kütüphane hizmetinden faydalanarak kitap okumaya başlayabilirsiniz.

Kendi kültürümüzün ve yazarlarımızın temel eserleri başta olmak üzere birçok farklı kitaba ev sahipliği yapan Milli Kütüphane, özellikle araştırma çalışmaları yapanlar için çok değerli bir kaynak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı e-kütüphane arşivde Edebiyat, Halk Bilimi, Kültür ve Sanat gibi birçok  bölüm bulunuyor. Milli kütüphanede yer alan içerikler genellikle PDF formatında indirilebilir şekilde paylaşılıyor, bu da üyelere tüm cihazlardan kitap okuma imkanı sağlamış oluyor.

Web sitesi: https://ekitap.ktb.gov.tr/

 

 

2) Apple Books

apple books

Yalnızca Apple marka cihazlara kurulabilen uygulama, genelde ücretli kitapları satın almak için kullansa da bünyesinde barındırdığı çok sayıda ücretsiz kitap ile listemizde 2. sırayı alıyor.

Apple Books üzerinde yeni çıkan kitaplar da dahil olmak üzere neredeyse aradığınız tüm kitapları bulabilirsiniz. Ancak uygulamanın İngilizce dilindeki kitap arşivi Türkçe kitap arşivine göre çok daha geniş. Bu kitap okuma uygulaması Apple markalı cihazlarında kendinden yüklü olarak gelir. Dolayısıyla herhangi bir ek kurulum ve yükleme yapılmasına gerek yoktur.

Uygulama özellikle suç, korku, gerilim ve romantik gibi alt kategorilerinde birçok eser bulundurmaktadır. Ayrıca tüm bu kitaplar arasından “sesli kitap” özelliğinde olanlarını da mevcut.

Uygulama üzerinden satın almayı düşündüğünüz kitaplara göz atarken ön izleme yapabilir, hatta ücretsiz örneklerini de indirebilirsiniz. Apple Books uygulamasının içerisinde yer alan bedava kitaplara erişebilmek için ise yapılması gereken uygulama içerisinde yer alan “Ücretsiz Kitaplar” bölümüne geçiş yapmaktır.

Web sitesi: https://www.apple.com/tr/apple-books/

 

 

1) Google Play Kitaplar

google play books

Listemizin ilk sırasında yer alan Google Play’de bulunan ana kategorilerden biri olan Kitaplar bölümü, hem ücretli hem de ücretsiz, Türkçe ve diğer yabancı dillerde olmak üzere binlerce kitap içeriyor.

Web sitesine giriş yaptığınızda farklı kategoriler altında ücretli kitapların sıralandığını görebilirsiniz ve buradan satın alım yapabilirsiniz. Eğer sadece ücretsiz kitaplara ulaşmak istiyorsanız uygulamanın arama kısmına “ücretsiz kitaplar” yazarak aratabilirsiniz. Arama sonucunda filtreleme seçeneklerinden tekrar “ücretsiz”i seçerseniz de daha net sonuçlar elde edebilirsiniz.

Ücretsiz bir şekilde kitap okumanızı sağlayacak en önemli platformlardan birisi olan Google Kitaplar’da tıpkı Google’da arama yapar gibi kolaylıkla kitap araması yapabilirsiniz. Ancak aradığınız tüm kitapları ücretsiz olacak biçimde Google Kitaplar üzerinde bulamayabilirsiniz. Eğer aradığınız kitap ücretli ise, satın almadan önce ücretsiz ön izleme özelliği sayesinde kısıtlı bir şekilde de olsa e-kitap içeriğine göz atabilirsiniz.

Web sitesi: https://play.google.com/store/books