İçindekiler
M Segmenti Araçlar
Araç Segmentleri arasında M segmenti araçlar, Avrupa Komisyonu tarafından çok amaçlı araçlar olarak tanımlanan ve sınıflandırılan araç türleridir. Kargo kamyonetleri, minivan ve çok amaçlı ve çok fonksiyonlu araçları kapsayan bu sınıflandırmada yer alan araç türleri, çeşitli markalar ve modelleri ile son yıllarda oldukça fazla tercih edilmektedir.
Özellikle pek çok farklı durum ve koşula uygun olarak oldukça işlevsel ve ihtiyaçları karşılayabilen bu araçlar, hem yolcu taşıma hem yük taşıma açısından oldukça verimli olmaktadırlar. M segmenti araçlar olarak tabir edilen ve günümüzde en çok ilgi gören marka ve modelleri arasında şunlar yer almaktadır;
6- Renault Kangoo
5- Ford S-Max
4- Renault Scénic
3- Fiat Ducato
2- Ford Transit Cornet
1- Dacia Dokker
6- Renault Kangoo
Minivan türünün en çok tercih edilen marka ve modellerinden biri olan ve günümüzde ülkemizde de pek çok kişi tarafından çok amaçlı ve fonksiyonlu olması sebebiyle kullanılan Renault Kangoo, M segmenti araçlar kategorisinde yer almaktadır.
Fransız otomobil markası Renault tarafından ilk olarak 1997 yılında üretilen ve günümüzde 2021 yılından itibaren 2. Nesil olarak üretilmeye devam eden bu model, Renault Kangoo Express adıyla da bilinmekte ve özellikle sahip olduğu kitle sebebiyle Nissan ve Mercedes-Benz tarafından da atın alınarak farklı modellerle üretilen bir araçtır.
Hem geniş iç hacmi hem de oldukça geniş bir bagaja sahip olan bu araç, özellikle işçiler tarafından çok fazla tercih edilmektedir. Yolcu kapasitesi açısından küçük yolcu minibüsleri olarak geçen ve günümüzde bu ve çok amaçlı kullanım kategorisinde en çok tercih edilen modellerden olan Renault Kangoo, geniş arka koltuk kısmı ile hem geniş aileler hem de bir grup olarak seyahat eden kişiler adına oldukça işlevsel bir araçtır.
5- Ford S-Max
Çok amaçlı araç yani bilinen kısaltmasıyla MPV araç segmentinde yer alan Ford S-Max, ilk olarak 2006 yılında üretilmeye başlanmış ve 2007 yılında Avrupa’da yılın otomobili ödülüne layık görülmüş bir modeldir. Hem sportif hem de geniş iç hacmi ile çok amaçlı araç niteliğini tanımlayan bu model, özellikle araç koltuklarının kaldırılarak veya yatırılarak yük alanı oluşturulması konusunda oldukça etkileyici bir modeldir.
Ford S-Max aracının ikinci ve üçüncü sıradaki koltukları tamamen katlanabilmekte ve aracın arka kısmında düz bir zemin oluşturabilmektedir. Oldukça geniş bir yükleme alanı oluşturabilen bu özelliği sayesinde çok amaçlı olarak hem yolcu hem yük kapasitesi açısından oldukça işlevsel bir araçtır. Bunun yanı sıra koltukları 32 farklı oturma düzeni oluşturabilen katlama şekillerine sahiptir. Bu sayede de gerekli olan en uygun pozisyona koltuklar getirilerek kullanılabilmektedir.
4- Renault Scénic
Birinci nesli Renault Scénic, ikinci ve üçüncü nesli ise Renault Grand Scénic olarak piyasaya sürülen bu araç modeli, özellikle günümüzde üçüncü nesli ile çok amaçlı kullanımını oldukça arttırmış ve hem dış hem de iç tasarımı ile kişilerin tercih ettiği bir model olmuştur. Günümüzde 7 koltuklu olarak üretilen bu araç, 2009 yılından beri üçüncü nesli ile üretilmekte ve son olarak 2013 yılında bir makyaj operasyonu görerek üretilmeye devam edilmektedir. Plastik kaplama, yükseltilmiş süspansiyon ve jant konusunda normal modeline göre Grand versiyonu çok daha gelişmiş ve fonksiyonludur.
M segmenti araçlar içerisinde orta boy MVP’lerden biri olan bu model, sahip olduğu geniş iç hacmi ve 7 koltuğu ile yolcu kapasitesi konusunda oldukça başarılıdır.
3- Fiat Ducato
M segmenti araçlar içerisinde kargo minibüsü veya hafif ticari araç olarak adlandırılan bir model olan Fiat Ducato, oldukça geniş iç hacmi sayesinde oldukça büyük bir yükleme kapasitesine sahiptir. İlk olarak 1981 yılında üretilen ve günümüzde 4. Nesli üretilen bu marka ve model, 2014 yılından beri 4. Nesli ile özellikle ticaret ve yük taşıma sektöründe yer alan kişilerin en çok tercih ettiği araçlardan biridir.
2- Ford Transit Connect
Hafif ticari araç konusunda en çok tercih edilen ve en başarılı modellere imza atan Ford markasının bir diğer başarılı ve sık tercih edilen modeli olan Ford Transit Connect, ilk olarak 1953 yılında üretilmeye başlanmış ve günümüzde 7. Nesil olarak üretilmeye devam edilmektedir. İngiltere ve Türkiye’de üretimine devam edilen bu model, özellikle ülkemizde hafif yük taşıma ve ticari aracı kategorisinde çok amaçlı bir şekilde sıkça kullanılmaktadır. Özellikle kargo taşımacılığı sektöründe de kargo şirketlerinin araçlarının büyük bir kısmını oluşturan bu model, ticaret sektöründe önemli bir işleve sahiptir.
1- Dacia Dokker
M segmenti araçlar içerisinde yer alan ve bu segmentin en önemli özelliği olan pek çok farklı durum ve koşul için çok amaçlı olarak kullanılabilen Dacia Dokker, 2012 yılından beri üretilen LAV ve panelvan modeli bir araç olarak, geniş bir iç hacme ve geniş bir bagaj hacmine sahiptir. Yolcu taşıma konusunda oldukça rahat bir model olan Dacia Dokker, hem bagaj kapasitesi hem de katlanabilir koltukları sayesinde yük taşıma konusunda da oldukça başarılıdır.
Önden çekişli ve 5 ileri manuel vitesli bir araç olarak küçük yolcu minibüsleri klasmanında yer almaktadır. Avrupa’da günümüzde bu tarz araçlar için en çok tercih edilen modellerin arasında yer alan Dokker, oldukça iyi derecede satılan bir araçtır. Çok amaçlı bir araç arayan kişilerin ilk tercihlerinden biri olarak Renault’un alt markası olan Dacia, Dokker modeli ile kişilere önemli bir işlev sunmaktadır.