Mors alfabesi kodları, alfabede yer alan harflerin, kodlama haline getirilmesiyle elde edilmiştir. Alfabede yer alan harflerin yanında, rakamlar ve sayılar için de mors alfabesi tekniklerinden faydalanılmıştır. Nokta ve çizgilerden meydana gelen mors alfabesi, kelimelerin kodlar haline gelmesi sağlanmıştır. Mors alfabesi kodları kullanılarak, telgrafla iletişim sağlanmış ve uzun yıllar boyunca, bu yöntemle iletişim kurulmaya devam edilmiştir. Mors alfabesinin kullanımıyla, yazılara özel bir şifre verilmiş ve karşı tarafa güvenli bilgi aktarımı yapılması sağlanmıştır. Mors alfabesiyle ilgili merak edilen tüm özellikler, yazı içerisinde detaylı şekilde ele alınmıştır.

Mors Alfabesinin Özellikleri Nelerdir?

Mors Alfabesi Nedir? – Mors Alfabesi Özellikleri

 

Mors kodunun genel özellikleri ele alındığında, telgraf iletişiminin sağlanması için etkili ve güvenli bir yöntem olduğu anlaşılmaktadır. Telgraf üzerine çalışmalar yürüten, Samuel Morse tarafından geliştirilen mors alfabesi, normal alfabe harflerinin kodlara dönüştürülmesiyle elde edilmiştir. Telgraf üzerinden bilgi aktarmak için etkili bir yöntem olan mors alfabesi, telgrafın çalışma sistemine bire bir uyum sağlamaktadır. İki farklı sinyalin harflere uyarlanmasıyla elde edilen mors alfabesi kodları, sinyal üzerinden birçok kombinasyon üretmekte ve tüm bilgiyi metne aktarmaktadır. Radyo sinyal ya da elektrik yoluyla, bilginin karşı tarafa aktarılmasını sağlayan mors alfabesinin kullanımıyla, yeni bir haberleşme dili elde edilmiştir. Telgraf ya da elektrik üzerinden iletilen mors alfabesi metinlerinde, kısa çizgi, uzun çizgi ve noktalardan oluşan kodlar kullanılmakta, yeni kelime veya noktalama kombinasyonları elde edilmektedir.

Bibliyografi nedir, ne işe yarar? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Mors Alfabesi Ne Zaman Bulunmuştur?

Mors alfabesinin buluşu, Amerikan ressam, Samuel Morse tarafından gerçekleştirilmiştir. Bilim adamı olmayan ve sanatla ilgilenen Samuel Morse, 1835 tarihinde, morse alfabesini ortaya çıkarmıştır. Mors alfabesinin kullanım tarihi, 1837 olarak kayda geçmiştir. Mors alfabesinin, modern ve Uluslararası mors koduna dönüşüm süreci ise 1848 yılında gerçekleşmiştir. 1848 tarihinde, Alman bilimadamı Friederich Clemens Gerke tarafından daha da geliştirilen mors alfabesi, mors kodu halini almıştır.

Amerikan Mors Alfabesinin Özellikleri Nelerdir?

Amerikan mors kodu olarak tabir edilen alfabe, mors alfabesinin ilk versiyonu olarak kabul edilmektedir. Demiryolu morsu olarak da ifade edilen Amerikan mors alfabesinde, uzun ve kısa çizgilerle birlikte, duraklamalar da kullanılmıştır. Kıtalarda kullanılan telgraf sistemlerinde, Amerikan usulü mors alfabesi işlem görmüştür. Klik ve klak seslerinin hakim olduğu Amerikan mors alfabesinde, operatörlerin metinleri ve mesajları çözmesi oldukça zorlaşmıştır.

Mors Alfabesi Hakkında Video Anlatımı

Uluslararası Mors Alfabesinin Genel Özellikleri Nelerdir?

Modern mors alfabesi olarak nitelendirilen, Uluslararası mors alfabesi, çağdaş mors kodu şeklinde tabir edilmektedir. Almanya’da ilk defa kullanıma geçen modern mors alfabesi, 1865 yılında son halini almıştır. Bugün dahi kullanılmaya devam eden modern mors alfabesi, Uluslararası telekomünikasyon birliği kapsamında kabul edilmiştir.

Mors Alfabesi Neden Önemlidir?

Mors alfabesinin yararları, özellikle radyo temelli iletişim sistemlerinin kullanımında kolaylık sağlamaktadır. Radyo odaklı ya da elektrik bazlı sistemler üzerinden yapılmak istenen iletişimlerde, modern mors alfabesi kullanılmaktadır. Radyo odaklı sistemlerdeki iletişimi çok kolay hale getiren modern mors alfabesi, cızırtılı ve frekans değeri düşük olan kanallarda dahi iletişimi sorunsuz şekilde sağlayacaktır. Mors kodlarıyla iletişim sağlamak için küçük bir bant genişliğinin kullanılması yeterli olacaktır. Mors harflerinin kullanımıyla elde edilen bir diğer sistem ise Q kodlarının kullanımıdır. Radyocular tarafından geliştirilen ve aktif olarak kullanılmaya devam eden Q kodları, özellikle amatör radyocuların tercih ettiği bir sistemdir. Mors alfabesindeki kodların daha kısa ve anlaşılır bir hal almasını sağlayan Q kodları, radyo üzerinden sağlanan iletişimi kolaylaştırmaktadır.

Mors Alfabesiyle Haberleşme Nasıl Sağlanmaktadır?

Mors Alfabesi Nedir? – Mors Alfabesi Özellikleri

Mors koduyla iletişimin sağlanması için elektrik ya da radyo bazlı iletişim cihazları kullanılmaktadır. Mevcut mesaj ya da metinlerin, bir yerden başka bir yere iletilmesini sağlayan mors kodlarıyla, telgraf ya da elektrik aracılığıyla karşı tarafa bilgi akışı sağlanmaktadır. Birden fazla işaretten oluşan mors alfabesi, kısa ve uzun çizgilerle, nokta ve boşlukların bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Mors kodları kapsamında, yan yana dizilen çizgi ve noktalar, metinlerin mors alfabesiyle karşıya iletilmesini sağlayacaktır. Alfabedeki her harf için mors alfabesindeki işaretlerden bir kodlama elde edilmiştir.

Mors alfabesi üzerinden iletişim sağlamak için telgrafın başında duran bir memur, maniple olarak tabir edilen metal kolu kullanmaktadır. Maniple adlı kola, kısa ya da uzun çizgiler halinde basılması durumunda, mor alfabesinden oluşan mesajlar karşıdaki cihaza iletilecektir. Manipleye kısa kısa basılması nokta, uzun şekilde basılması ise çizgi olarak tabir edilmektedir. Kısa çizgi ve noktalar kullanılarak, alfabedeki tüm harfler için karşılık elde edilmiş ve mesajın mors alfabesiyle karşıya iletilmesi sağlanmıştır. Mors alfabesinin geliştirildiği ilk zamanlarda, insanlar bu alfabeyi kabullenmemiş ve ön yargılar oluşturmuştur. Mors alfabesinin değeri fark edildikten sonra, birçok iletişim ve mesajlaşma tekniklerinde, mors alfabesi tercih edilmiştir.

Ayrıca hat sanatı hakkında detayları inceleyebilirsiniz.

Mors Alfabesi Nedir Konusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1- Mors Alfabesi Nedir, Ne İşe Yarar?

Mors alfabesi olarak tabir edilen kodlama modelinde, normal alfabedeki harfler çizgi ve noktalar halinde uyarlanmıştır. Tel ve radyo frekans üzerinden sağlanan iletişimlerde, kolay ve sorunsuz bilgi akışı sağlanmaktadır.

2- Mors Alfabesi Nasıl Yazılır?

Mors alfabesinin yazımı için (- .) simgeleri kullanılmaktadır. Bu işaretlerin kullanımıyla, alfabe harflerine kodlama getirilmiştir.

3- Mors Alfabesinin Sesi Var Mıdır?

Mors alfabesiyle yapılan mesajlaşmalarda, klik ve klak sesleri ön plana çıkmıştır.




Kategori: