# NATO Ankara Zirvesi’nde yeni çok uluslu tedarik koalisyonları duyuruldu

- Canonical URL: https://www.zovovo.com/nato-ankara-zirvesi-tedarik-koalisyonlari/
- Published: 2026-07-07T12:40:49+03:00
- Modified: 2026-07-07T12:40:49+03:00
- Author: Zovovo
- Categories: Haber
- Summary: NATO, 7 Temmuz 2026’da Ankara’daki NATO Zirvesi Savunma Sanayi Forumu’nda yeni çok uluslu tedarik koalisyonlarının kurulduğunu duyurdu. NATO’nun resmi açıklamasına göre koalisyonlar, özellikle hava savunması ve taarruz sistemleri gibi kritik kabiliyetlerin müttefikler ve Ukrayna için daha hızlı tedarik edilmesini hedefliyor. NATO Ankara...

![ Ankara’da zirve alanına giriş yapan delegasyonlar ve güvenlik bariyerleri ](https://www.zovovo.com/wp-content/uploads/2026/07/nato-ankara-zirvesi-tedarik-koalisyonlari-20260707-093828.jpg)

---

NATO, 7 Temmuz 2026’da Ankara’daki NATO Zirvesi Savunma Sanayi Forumu’nda yeni çok uluslu tedarik koalisyonlarının kurulduğunu duyurdu. [NATO’nun resmi açıklamasına](https://www.nato.int/en/news-and-events/articles/news/2026/07/07/nato-allies-strengthen-the-transatlantic-defence-industrial-base-with-new-coproduction-initiatives) göre koalisyonlar, özellikle hava savunması ve taarruz sistemleri gibi kritik kabiliyetlerin müttefikler ve Ukrayna için daha hızlı tedarik edilmesini hedefliyor.

İçindekiler

- [NATO Ankara Zirvesi’nde yeni çok uluslu tedarik koalisyonları için ne açıklandı](#NATO-Ankara-Zirvesinde-yeni-cok-uluslu-tedarik-koalisyonlari-icin-ne-aciklandi)

- [7 Temmuz Ankara NATO Zirvesi’nde öne çıkan savunma sanayi başlıkları](#7-Temmuz-Ankara-NATO-Zirvesinde-one-cikan-savunma-sanayi-basliklari)

- [NATO Ankara Zirvesi’nde tedarik koalisyonları neden önemli](#NATO-Ankara-Zirvesinde-tedarik-koalisyonlari-neden-onemli)

- [Ankara NATO programında sıradaki resmi gündem](#Ankara-NATO-programinda-siradaki-resmi-gundem)

- [NATO Ankara Zirvesi’nde henüz net olmayan nokta ne](#NATO-Ankara-Zirvesinde-henuz-net-olmayan-nokta-ne)

- [Kaynaklar](#Kaynaklar)

## NATO Ankara Zirvesi’nde yeni çok uluslu tedarik koalisyonları için ne açıklandı

![nato zirvesi hakkında görsel özet](https://www.zovovo.com/wp-content/uploads/2026/07/nato-ankara-zirvesi-tedarik-koalisyonlari-inline-20260707-094053.jpg)

NATO Ankara Zirvesi’nde yeni çok uluslu tedarik koalisyonları duyuruldu konusunu hızlı anlamaya yardımcı görsel özet

NATO açıklamasında, Ankara’daki zirve ve Savunma Sanayi Forumu kapsamında birden fazla müttefikin yeni çok uluslu tedarik koalisyonları oluşturduğu bildirildi. İttifak, bu yapıların talebi birleştirmeyi, alım süreçlerini uyumlu hale getirmeyi ve kritik ekipmanın teslimatını hızlandırmayı amaçladığını belirtti.

Açıklamada ayrıca ABD ve önde gelen Amerikan savunma şirketleri ile Avrupa’daki büyük savunma firmaları arasında yeni ortak üretim girişimlerinin kabul edildiği duyuruldu. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, forumda yaptığı değerlendirmede bu duyuruları transatlantik birlik mesajı olarak niteledi.

## 7 Temmuz Ankara NATO Zirvesi’nde öne çıkan savunma sanayi başlıkları

NATO’nun aynı gün yayımladığı resmi duyurular, tedarik ve ortak üretim başlığının yalnızca tek bir alımla sınırlı olmadığını gösteriyor:

- [Yeni AWACS sistemi](https://www.nato.int/en/news-and-events/articles/news/2026/07/07/natos-new-airborne-warning-and-control-system-is-announced): 11 müttefik, NATO’nun yeni Havadan Erken İhbar ve Kontrol Sistemi için Saab GlobalEye uçaklarının ortak tedarikini duyurdu. NATO, bu kararın yaşlanan Boeing E-3 filosunun bir bölümünün yenilenmesi açısından önemli olduğunu bildirdi.

- [Karşı İHA kabiliyetleri](https://www.nato.int/en/news-and-events/articles/news/2026/07/07/nato-allies-invest-40-billion-dollars-in-counter-drone-capabilities-and-drone-training): NATO, müttefiklerin önümüzdeki beş yılda karşı İHA kabiliyetlerine 40 milyar doların üzerinde yatırım yapacağını ve 2027 sonuna kadar eğitilen İHA operatörü sayısını beş katına çıkarmayı hedeflediğini açıkladı.

- [Kritik ham maddeler](https://www.nato.int/en/news-and-events/articles/news/2026/07/07/nato-allies-launch-new-project-on-critical-raw-materials-for-defence): Mark Rutte, savunma üretimi için kritik ham maddelere odaklanan yeni çok uluslu “High Visibility Project” girişimini duyurdu; Türkiye de katılımcı 12 müttefik arasında yer aldı.

- [Uzay kabiliyetleri](https://www.nato.int/en/news-and-events/articles/news/2026/07/07/nato-allies-join-forces-to-develop-high-end-space-capabilities): NATO, HALO adı verilen yeni çok uluslu uzay girişiminin başlatıldığını ve uydu bağlantısı, istihbarat ve füze takibi gibi alanların hedeflendiğini bildirdi.

- [Sanayiye erişim ve üretim kapasitesi](https://www.nato.int/en/news-and-events/articles/news/2026/07/07/nato-launches-new-initiatives-to-accelerate-defence-industrial-cooperation): Rutte, savunma şirketleri için NATO Front Door for Industry platformunu ve ittifak genelinde üretim kapasitesini eşleştirmeyi amaçlayan NATO Engine çerçevesini tanıttı.

## NATO Ankara Zirvesi’nde tedarik koalisyonları neden önemli

Ankara’daki forum, NATO’nun 5% savunma yatırımı planını somut üretim, ortak alım ve sanayi kapasitesi gündemine bağlama çabası olarak konumlandırıldı. NATO’nun [zirve sayfasında](https://www.nato.int/en/news-and-events/events/2026/07/overview---2026-nato-summit-in-ankara-) forumun, savunma üretimi, yatırım, inovasyon ve ortak tedarik başlıklarına odaklanacağı daha önce duyurulmuştu.

Bu nedenle 7 Temmuz’daki açıklamaların ana mesajı, savunma bütçesi taahhütlerinin yalnızca rakamsal hedef olarak kalmaması; hava savunması, taarruz kabiliyeti, gözetleme, karşı İHA, uzay ve tedarik zinciri alanlarında ortak projelere dönüştürülmesi oldu.

## Ankara NATO programında sıradaki resmi gündem

[NATO’nun etkinlik programına](https://www.nato.int/en/news-and-events/events/event-programmes/2026/07/nato-summit-2026) göre 2026 Ankara Zirvesi 7-8 Temmuz tarihlerinde düzenleniyor. 7 Temmuz programında ATO Congresium’daki Savunma Sanayi Forumu, NATO Genel Sekreteri’nin konuşmaları, Ukrayna Cumhurbaşkanı ile kısa açıklamalar ve Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki bakanlar düzeyi temaslar yer alıyor.

Zirve nedeniyle Ankara’daki şehir içi trafik ve güvenlik düzenlemeleri ayrı bir başlık oluşturuyor. Ulaşım planlaması yapan okurlar, bu haberin kapsamı dışındaki güzergâh ve kapatma bilgileri için [Ankara’da NATO Zirvesi trafik tedbirleri açıklandı](https://www.zovovo.com/ankara-nato-zirvesi-trafik-tedbirleri/) haberine bakabilir.

## NATO Ankara Zirvesi’nde henüz net olmayan nokta ne

Resmi açıklamalar, yeni koalisyonların yöneldiği kabiliyet alanlarını ve bazı katılımcı ülkeleri netleştiriyor; ancak her proje için tam sözleşme bedeli, teslim takvimi ve sanayi payları aynı ayrıntı düzeyinde yayımlanmış değil. Bu nedenle “duyuruldu” ifadesi, bütün sistemlerin hemen teslim edildiği anlamına gelmiyor.

Yaygın bir yanlış okuma, bu duyuruları NATO’nun tek merkezden yaptığı tek bir alım gibi değerlendirmek. NATO’nun metinlerinde ise bazı başlıklar müttefik ülkelerin ortak tedarik koalisyonları, bazıları ulusal veya çok uluslu sanayi girişimleri, bazıları da NATO’nun tedarik ve sanayi erişim mekanizmaları olarak ayrılıyor.

## Kaynaklar

- [NATO Allies strengthen the transatlantic defence industrial base with new coproduction initiatives](https://www.nato.int/en/news-and-events/articles/news/2026/07/07/nato-allies-strengthen-the-transatlantic-defence-industrial-base-with-new-coproduction-initiatives)

- [NATO Summit Defence Industry Forum](https://www.nato.int/en/news-and-events/events/event-programmes/2026/07/2026-ankara-nsdif)

- [NATO’s new Airborne Warning and Control System is announced](https://www.nato.int/en/news-and-events/articles/news/2026/07/07/natos-new-airborne-warning-and-control-system-is-announced)

- [NATO Allies invest 40 billion dollars in counter-drone capabilities and drone training](https://www.nato.int/en/news-and-events/articles/news/2026/07/07/nato-allies-invest-40-billion-dollars-in-counter-drone-capabilities-and-drone-training)

- [NATO launches new initiatives to accelerate defence industrial cooperation](https://www.nato.int/en/news-and-events/articles/news/2026/07/07/nato-launches-new-initiatives-to-accelerate-defence-industrial-cooperation)

- [NATO Summit 2026](https://www.nato.int/en/news-and-events/events/event-programmes/2026/07/nato-summit-2026)

