1) Nothosaurus

1

Nothosaurus hem karada hem de suda yaşayabilen, yani bizleri her türlü ortamda yiyebilecek kapasiteye sahip bir canlıydı.

111

Uzunluğu 4 metreyi bulan Nothosaurus, oldukça keskin dişlere sahipti ve genellikle deniz canlıları ile besleniyordu.

1111

Nothosaurus’un fosil kalıntıları yaklaşık 200 milyon yıl önce yaşamış olduğunu göstermektedir.

 

 

2) Tylosaurus

2

Geç Kretase döneminde Kuzey Amerika’da yaşamış bu devasa canlılar, yırtıcılıkları sayesinde birkaç milyon yıl boyunca denizlerin hakimi olmayı başarmışlardır.

21

Uzunluğu 15 metreyi bulan Tylosaurus, köken olarak aslında bir çeşit deniz kertenkelesiydi. Yani yaşayan en büyük kertenkeleden (Komodo Ejderi) 5 kat, sıradan bir kertenkeleden ise 500 kat büyük bir kertenkeleden bahsediyoruz…

22

 

 

3) Thalattoarchon Saurophagis (T-Saur)

3

244 milyon yıl önce Trias döneminde yaşamış olan T-Saurlar, o dönemin en tehlikeli deniz canlılarının başında geliyorlardı.

32

Neredeyse 9 metreye ulaşan boyları ve cüsseleriyle kocaman bir otobüsü andıran T-Saurlar, buldukları tüm deniz canlıları ile besleniyorlardı.

 

 

4) Dev Deniz Akrebi (Jaekelopterus Rhenanieae)

42

Akrep diye adlandırılmış olsa da, aslında dev deniz akrebi dünyada yaşamış olan en büyük böcekti.

4

Dev deniz akrebinin boyu 2.5 metreyi buluyordu ve yetişkin bir insan kafası büyüklüğündeki kıskaçları sahipti.

41

Dev deniz akrebi eğer hala yaşıyor olsaydı, denizin tadını böylesine rahatça çıkarabilecek miydik acaba?

 

 

5) Helicoprion

5

270 milyon yıl önce yaşamış olan bu köpek balığı, düşmanlarına karşı savunma amacıyla kullandığı spiral şeklindeki dişleriyle tanınıyor. Bilim adamları hala bu diş kümelerinin Helicoprion’un vücudunun neresinde bulunduğunu ve neden spiral şekle sahip olduğunu çözebilmiş değil, hatta bazıları bunun bir dil görevi gördüğünü bile iddia ediyor.

Ortalama 150 dişe sahip olan köpek balığının bir diğer ilginç özelliği ise, sanki yeteri kadar dişi yokmuş gibi, düzenli olarak yeni diş çıkarması ve yeni dişler çıktıkça eskilerin spiralin arkasına doğru itilmesi.

 

 

6) Megalodon

6

Köpek balıklarının atası olduğu düşünülen Megalodon’u bildiğimiz köpek balıklarından farklı kılan en önemli özelliği büyüklüğü. Günümüzde yaşayan en büyük köpek balığı olan Büyük Beyaz 6 metre uzunluğundayken, Megalodon’un boyu 20 metreyi, ağırlığı ise 40 tonu buluyordu.

Megalodon o kadar vahşi bir yırtıcıydı ki, çoğu bilim insanı balinaların ancak Megalodon’un nesli tükendikten sonra büyümeye fırsat bulabildiğini düşünüyor.

61

Bu devasa canlının dişlerinin nasıl olduğunu merak ettiyseniz eğer bu görsel kafanızda canlanmasına yardımcı olacaktır.

 

 

7) Tanystropheus

72

Tıpkı Nothosauruslar gibi Tanystropheuslar da hem karada hem da suda rahatlıkla yaşayabiliyorlardı.

71

232 milyon yıl önce, T-Saurlar gibi Trias döneminde, Avrupa, Orta Doğu ve Çin’de yaşamış olan bu devasa canlı, ortalama 6 metre uzunluğundaydı ve bu uzunluğun yarısını boynu oluşturuyordu.

7

 

 

Kategori: