Vazelin Nedir? – Vazelin Yararları ve Kullanımı
in

Vazelin Nedir? – Vazelin Yararları ve Kullanımı

Vazelin nedir, ne işe yarar? Vazelin yararları ve kullanımına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Vazelinin tanımı hammaddesi petrol olan macun kıvamındaki yağ olarak yapılır. Pennsylvania’da çalışma gerçekleştiren Robert Chesebrough, tesadüfi olarak vazelini bulmuştur. Keşfedildiği ilk zamanlarda yaraları iyileştirme özelliği olduğu anlaşılmıştır. 1859 yılında keşfedilen vazelin yaygın kullanılan bir cilt ürünüdür. İçerisinde ham petrol, bal mumu ve mineral yağlar bulunmaktadır. Keşfedildikten sonra ilk olarak Petrol Jeli adıyla satışa sunulmuştur. Günümüzde yağlı krem ve merhem olarak sağlık ve kozmetik alanında kullanılmaktadır.

Ayrıca prospektüs nedir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Vazelin Nedir konusuna kısaca değindik. Şimdi detaylara geçelim.

Vazelinin Yararları Nelerdir?

Vazelin Nedir? – Vazelin Yararları ve Kullanımı

Vazelinin faydalarının neler olduğu şu şekilde sıralanır:

  • Cildin nemlenmesini ve parlak görünmesini sağlar.
  • Deri yüzeyindeki kurulukların ve çatlakların giderilmesine olanak sağlar.
  • Kış mevsimindeki cilt kuruluklarını büyük ölçüde önler.
  • Ayak bölgesinde nasır oluşmasını engeller.
  • El ve tırnak bakımında kullanılarak parlak görünümü arttırır.
  • Topuk ve dirsek bölgesindeki kurumaları giderir.
  • Güneş ışınlarından koruma sağlar.

Vazelin Ne İşe Yarar?

Vazelinin ne işe yaradığı konusunda yapılan çalışmalarda en büyük özelliğinin nemlendirme olduğu anlaşılmaktadır. Cilt yüzeyinde veya vücudun diğer bölgelerinde oluşan çatlak ve kurumaları giderici bir etkiye sahiptir. Özellikle kış aylarında çok kuru cilde sahip olanların tercih ettiği bir üründür. Bilek bölgelerinde meydana gelen burkulma gibi olaylarda vazelinin rahatlatma özelliği vardır. Burkulan bölgeye vazelinle nazikçe masaj yapılabilir. Eklem ve kaslarda oluşan hasarlarda da rahatlatıcı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Geniş kullanım alanına sahip olan vazelin ilk üretildiği zamanlarda içinde petrol olmasından dolayı tereddüt oluşturmuştur. Ancak dermatologlar tarafından test edilerek sağlık açısından zararlı olmadığı kanıtlanmıştır.

Vazelin Nerelerde Kullanılır?

Vazelinin kullanıldığı alanlar kozmetik ve sağlık alanında olmak üzere çeşitlenmektedir. Vazelin kullanılan alanlar şunlardır:

  • Kozmetik dünyasında çatlakların giderilmesinde kullanılır.
  • Boyun ve bilek bölgelerine vazelin sürülmesiyle uzun süre kalıcı koku elde edilmiş olur.
  • Dudak kurumaları ve çatlamalarında dudaklara parlak görünüm kazandırır.
  • Sağlıksız görünen saçlar için bir miktar vazelin kullanılarak canlandırma yapılır.
  • Kaş ve kirpiklerin sağlıklı ve uzun görünmesi için vazelin kullanılarak bakım yapılır.
  • İçerisindeki mineral yağlar sayesinde kaşların yeniden çıkması ve şekil almasına yardımcı olur.
  • Bebeklerin cildinde kızarıklık veya çok sık görülen pişik durumlarında cildi rahatlatır.
  • Ciltteki kurumuş olan yaralara sürüldüğünde daha çabuk iyileşme görülür.
  • Deriden yapılmış kıyafetleri temizlemek için vazelin kullanılır.
  • Güneş yanıklarından kaynaklanan tahriş olmuş bölgeleri iyileştirir.
  • Düzenli kullanımlarda göz çevresindeki kırışıklıkları azalttığı görülmüştür.
  • Vücutta oluşan bit ve sirkeleri yok edici etkisi bulunur.
  • Göz altında oluşan morluklar ve kararmaların iyileşmesine yardımcı olur.
  • Vücuda bulaşan saç boyasını çıkarıcı ve temizleyici etkisi bulunur.

Senpai ne demek? Detaylarını da inceleyebilirsiniz.

Vazelin Nasıl Kullanılır?

Vazelinin nasıl kullanıldığı uygulanacak bölgeye göre değişebilir. Kuruyan bölgelere doğrudan uygulanabilir. Gözeneklerin tıkanmasının istenmediği durumlarda belirli bir sıcaklıkta eritilerek kullanılabilir. Bazı kişilerde eritilerek kullanıldığında etkileri daha çabuk gözlenir. Doğal vazelinin içerisinde herhangi bir vitamin bulunmamaktadır.

Vazelin Çeşitleri Nelerdir?

Vazelinin türleri günümüzde farklı formüllerle birleştirilerek tüketiciye sunulmaktadır. İlk üretildiği zamanlarda vazelin, renksiz ve kokusuz yapıya sahiptir. Günümüzde ekstra vitamin eklenmiş, parfümlü veya gül aromalı vazelinler görülür. Yapısına farklı maddeler eklendiği için farklı renklerde de satılabilmektedir.

Vazelinin Zararları Nelerdir?

Vazelinin zararlarının neler olduğu konusu kullanım miktarına ve kullanan kişiye göre değişebilir. Dozunda ve gerektiği yerde kullanıldığında zararı bulunmamaktadır. Çok miktarda kullanıldığında birtakım yan etkiler görülebilir. Örneğin çok sivilceli kişilerde vazelin gözenekleri tıkayacağından daha fazla sivilce oluşabilir. Kırışıklıkları önlemek amacıyla aşırı kullanıldığında tam tersi bir etki yapabilir. Makyaj çıkarmak vb. işlemler için kullanıldığına göze kaçması halinde tahriş edici etki yapabilir. Cildi aşırı hassas olan bebeklerde kullanımı önerilmemektedir.

Vazelin Yüze Kullanılır Mı?

Vazelin Nedir? – Vazelin Yararları ve Kullanımı

Vazelinin yüze sürülmesi konusunda farklı görüşler mevcuttur. Son dönemlerde yüz bölgesinde vazelin kullanımı artış göstermiştir. Bazı uzmanlar kuru cilt tipine sahip olanların vazelin kullanmasını önermiştir. Vazelin katı kıvamlı ve emilmesi zor olduğu için yağlı ciltlerde daha fazla yağlanmaya sebep olabilir. Problemli ciltlerde kullanıldığında daha fazla siyah nokta ve akne oluşumu meydana gelebilir. Vazelinin kıvamını inceltmek için benmari usulü eritildikten sonra da kullanılması önerilmektedir.

PCT nedir? PCT kaç olmalıdır? Hakkında bilgilere de bakabilirsiniz.

Vazelin Nasıl Elde Edilir?

Vazelinin elde edilmesi dışarıdan hazır almak istemeyenler için evde kullanılan bir yöntemdir. Herhangi bir katkı maddesi bulunmadan doğal maddelerle hazırlanmaktadır. Evde vazelin yapmak için şu malzemeler kullanılır:

  • Balmumu,
  • Zeytinyağı,
  • Gül yağı,
  • Hindistan cevizi yağı.

Gül yağı hariç olmak üzere diğer malzemelerin ocakta karıştırılarak erimesi sağlanır. Eritme işleminden sonra soğumadan gül yağı katılarak karıştırılır. Bir süre bekledikten ve donduktan sonra vazelin kullanılabilir duruma gelir.

Vazelin Nedir Konusu Hakkında Merak Edilenler

Piyasada Satılan En İyi Vazelin Nedir?

Dalin Vazelin piyasada sıkça tercih edilen ve içeriğinde bulunan yağlar sayesinde cildi nemlendiren bir üründür. Hem bebekler hem de yetişkinler için kullanıma uygun bir cilt ürünü olarak satılmaktadır.

Pembe Vazelinin Yararları Nedir?

Pembe vazelinin renksiz vazelinden farkı içeriğinde gül aroması veya farklı parfümler kullanılmış olmasıdır. Faydaları açısından normal vazelinden bir farkı bulunmamaktadır.

Pure Vazelin Ne Anlama Gelir?

Pure kelime anlamı olarak saf, katıksız anlamlarını taşır. Pure vazeli ifadesiyle kast edilen içerisine farklı kimyasal ürün katılmamış olmasıdır.

Sıvı Vazelin Neden Kullanılır?

Vazelin kıvamlı bir ürün olduğu için özellikle yüzde kullanıldığında bazı ciltlerde gözenekleri tıkayıcı etki yapabilir. Bu nedenle likit olarak adlandırılan sıvı vazelinler tercih edilebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarz Sahibi Olmanın Yolları Nelerdir?

Tarz Sahibi Olmanın Yolları Nelerdir? – Stil Önerileri

Opsiyonel Ne Demek? – Opsiyonel Kelimesi Anlamı Nedir?

Opsiyonel Ne Demek? – Opsiyonel Kelimesi Anlamı Nedir?