Türkiye son yıllarda hızla antidepresan kullanımının rekorlar kırdığı bir ülke haline geldi. Son yıllarda yaşanan ekonomik problemler halkın özellikle ekonomik sebeplerle antidepresan kullanmaya başlaması meclise kadar giren bir konu oldu. Lyrica ve diğer güçlü antidepresan ilaçların son dönemde özellikle uyuşturucu yerine çok fazla kullanıldığı bilinirken, bu ilacın piyasada bulunmamasının sebebinin ise karaborsaya kadar inmiş olması ve uyuşturucu çetelerinin bu ilaçları yüksek fiyatlar ile pazarlıyor olmasından kaynaklanıyor.
Bunun yanısıra Türkiye’de son yıllarda ekonomik problemler, özgürlük alanını kısıtlayıcı bazı medya içerikleri ve birçok sebepten dolayı binlerce, milyonlarca insan antidepresan ilaçlar kullanmaya başladı. Özellikle eğitim düzeyi iyi olmayan, sosyoekonomik durumu kötü düzeyde olan milyonlarca insan antidepresan ilaçlar sayesinde sorunlarını unutma yoluna gittiler.
‘Aslında benim o kadar çok sorunum yok, doktor az sorunum var çok düşük antidepresan ilaç yazmış’
Bu cümleyi özellikle son yıllarda Türkiye’de daha fazla insandan duymak mümkün hale geldi. Özellikle bu cümleyi kuran insanlar kendilerine antidepresan kullanıyor diye diğer insanların ‘deli mi?’ düşüncesi içerisinde olacağı endişesi dolayısı ile bu cümleleri kurmak zorunda kaldılar, öylece bırakıldılar.
Genç nüfus ve orta yaşlı Türkiye vatandaşlarının en çok kullandıkları antidepresan ilaçlar arasında orta tesirli, uzun süreli kullanıma uygun olanlar tercih edilirken, Sağlık Bakanlığı tarafından bu konuda hiçbir veri yayınlanmış değil.
Siyasi tartışmalar büyük psikolojik buhran yarattı
Her geçen gün televizyonlarda yaşanan terör tartışmaları, bölgesel politika sorunları, ekonomik sorunların daha da fazla artmış olması, sosyoekonomik problemler topluca büyük bir buhrana sebep oldu.
Bu sorunların sonucu olarak ise birçok vatandaş antidepresan kullanımına yöneldi.
Türkiye’ye oranla tüm dünyada hızla artan antidepresan kullanımının sebeplerinden bir tanesi de küresel olarak yaşanan giderek zorlaşan yaşam şartları, gideren daha kalabalık hale gelen ve daha sıkıcı olmaya başlayan rutin aktiviteler bulunuyor.
ABD ve diğer ülkelerde her gün milyonlarca reçeteye antidepresan ilaçlar yazılıyor.
Antidepresan ilaçlar tehlikeli mi?
Bu konuda uzmanların ne dediğine bakmaktan ziyade bilimadamlarının ne dediğine bakmak gerekiyor.
Türkiye’de birçok psikiyatrist bu ilaçların tehlikeli olabileceğini, hastaların sorunlarının ise bu ilaçları gerekli kıldığını ifade ediyor. Ancak son yapılan araştırmalar özellikle uzun süreli antidepresan kullanımının yoksunluk semptomlarına sebep olabileceğini, intihar eylemlerini daha fazla arttırabilecek olduğunu gösteriyor.
Kısa süreli antidepresan kullanımının daha da tehlikeli olabileceğine değinen araştırmacılar, kısa aralıklarla ruhsal değişimlerin daha ciddi semptomları ortaya çıkarabilecek olduğuna işaret etmekteler.
Eğer kişi kendi kendini motive edebiliyor, psikolojik sorun kendisini çok fazla yormuyorsa ilaçsız psikolojik destekler ilk tedavi yöntemi olarak kullanılmalı. Stres ve sıkıntıları giderebilecek, problem olan konuyu unutturabilecek veya çözüme götürebilecek seçenekler tercih edilmeli. Eğer bunlar yetersiz kalıyor ise bu durumda kişinin ilaçla tedavi görmesi uygun olabilir.
*Bu içerik sosyal medya yorumları, vatandaşların görüşleri ve medyada yazılı olan araştırmalar referans alınarak hazırlanmıştır.