En sık görülen rahatsızlıklardan biri olan depresyona herkes hayatının bir döneminde mutlaka girmiştir. Kendinizi üzgün ve mutsuz hissettiğiniz her şeye olumsuz yaklaştığınız depresyon dönemlerinde endişe ve kaygı da hakim olur.

DEPRESYON NEDİR?

Depresyon, genel olarak her şeye karşı bir isteksizlik içerir. Hayattan zevk alamamak genelde en yaygın şikâyettir. Doktorlar , depresyonu “beyin bozukluğu” olarak tanımlamaktadır. Beyinin ön alanlarında, alın ve şakak bölgelerinde ortaya çıkan bir hastalıktır.

DEPRESYON Nedir? Kesin Tedavisi, İlaçları ve Belirtileri Nelerdir?

 

DEPRESYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

Depresyon, hem vücudunuz, hem düşüncelerinizi hem de duygularınız olumsuz etkilemektedir. Yemek, uyumak gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılamada bile isteksizlik duyarsınız.

 

Depresyonu geçici şiddetli üzüntü ile karıştırmayın. Depresyon haftalarca, aylarca hatta yıllarca sürebilir. Üzüntü ise bir hafta sürer.

Depresyondaki kişiler, sosyal etkinliklerden uzak dururlar. Aile ve arkadaşlarından uzaklaşırlar.

Hatta bazen intiharı bile düşünürler.

Peki depresyonda olduğunuzu nasıl anlarsınız?

  1. Uyku probleminiz var ise, çok uyuyorsanız veya hiç uyuyamıyorsanız ya da uyurken sık uyanıyorsanız.
  2. Bir işe motive olamıyorsanız ve dikkatiniz çabuk dağılıyorsa. Kendinizi değersiz ve işe yaramaz hissediyorsanız.
  3. Geçmişteki hatalarınızı ve mutlu günlerinizi düşünerek geleceğinize karamsar bakıyorsanız,
  4. Aklınızın bir köşesinden bulunduğunuz yerden kaçıp gitmek hatta dünyadan gitmek istiyorsanız,
  5. Hayat karşı yorgun ve isteksiz hissediyorsanız,
  6. Ve yukarıdaki belirtileri en az on beş gün birçoğunun yanına tik attıysanız vücudunuzun depresyonu gelmiş demektir. Mutlaka bir psikiyatristten randevu alın.

DEPRESYON Nedir? Kesin Tedavisi, İlaçları ve Belirtileri Nelerdir?

 

NEDEN DEPRESYONA GİRERİZ?

Hayat devam ederken hepimizin hayatında olumlu ve olumsuz olaylar yaşanmaktadır. Olumsuzluklar karşısında ruhsal durumunuzun altından kalkamayacağı türden bir etki yaşadıysanız olayın üstesinden tek başına gelmeniz mümkün olmayabilir ve bu durum depresyona girmenize neden olabilir.

Çok sevdiğiniz bir yakınınızın vefat etmesi, sevgilinizden ayrılmanız, evliliğinizi sonlandırmanız, iyi bir çocukluk geçirememe, işsizlik ve maddi sıkıntılar depresyonun nedenlerinden olabilir.

Ancak bu sorunları yaşadınız diye ille de depresyona gireceksiniz diye bir durum söz konusu değildir. Depresyona yatkın bir psikolojiniz var ise gerçekleşebilir. Hatta bazı araştırmalar, depresyonun genetik özellikler taşıdığını belirtmektedir.

DEPRESYON Nedir? Kesin Tedavisi, İlaçları ve Belirtileri Nelerdir?

Depresyona neden olan başka durumlarda vardır. Bunlardan biri kişiliğinizdir. İçinize kapanık bir karakteriniz var ise, başkalarını kıramıyorsanız ve kırıldığınızda içinize atıp kimselere tek söz edemiyorsanız. Depresyon size çok uzak değil haberiniz olsun.

Beyin, Kalp hastalıkları, tiroid bezi rahatsızlıkları, böbrek yetmezliği ve kalp damar hastalıklarında depresyona neden olabilen nedenler arasında.

 

DEPRESYON ÇEŞİTLERİ

Mevsimsel Tipte Depresyon Nedir?

Mevsimsel afektif bozukluk olarak da adlandırılan mevsimsel depresyon, her sene aynı zamanda oluşur. Çoğunlukla sonbahar veya kış zamanı başlar ve ilkbahar veya yaz zamanı biter. Ayağınıza kızgın kum ve serin sular değince depresyonda bir ortadan kalkar. Ancak Mevsimsel Depresyon,  “Kış sıkıntısı” veya “kapalı yerde kalma sıkıntısından”  fazlasıdır. Bunun nadir bir türüne “yaz depresyonu” denir, bahar sonu yaz başı başlar ve sonbaharda sona erer.

 

 

Atipik Depresyon Nedir?

Aşırı yeme, aşırı uyuma, yorgunluk, bazı konulara aşırı hassasiyet, olaylara karşı verilen reaksiyon olarak kötüleşen veya iyileşen ruh haldir. Sıradan depresyonda ise genel ve derin üzüntü dikkat çeker. Aşırı uyku ya da uykusuzluk söz konusu olabilir. Yorgunluk hissi de belirtiler arasındadır.

 

 

Bipolar Bozukluk – Manik Depresyon Nedir?

Klinik depresyon dönemleri ve aşırı coşku veya mani dönemleri arasında değişen karmaşık bir ruh hali bozukluğudur.

 

Kronik Depresyon Nedir?(Distimi)

Uzun süredir devam eden (iki sene veya daha fazla) depresif ruh halidir. Kronik depresyon majör depresyondan daha az şiddetlidir ve kişinin günlük yaşamını engellemez. Distimi veya kronik depresyonunuz varsa, yaşamınız boyunca bir veya iki dönem majör depresyon geçirme olasılığınız vardır. İçinizdeki kara bulutlardan kurtulmak istiyorsanız mutlaka tedavi olun.

DEPRESYON Nedir? Kesin Tedavisi, İlaçları ve Belirtileri Nelerdir?

 

Psikotik Depresyon Nedir?

Psikotik depresyonda, psikozun sanrılı düşünceleri veya diğer semptomlarına depresyon semptomları eşlik eder. Psikotik depresyonla gerçeklikten kopabilirsiniz. Halüsinasyon ve sanrılar meydana gelebilir. Bu nedenle her gördüğünüze inanmayın 🙂

DEPRESYON Nedir? Kesin Tedavisi, İlaçları ve Belirtileri Nelerdir?

 

Doğum Sonrası Depresyon Nedir?

Hamile kadınların % 75’i “bebek melankolisi” çeker. Fakat 10 anneden birinde postpartum depresyon adı verilen daha ciddi bir durum gelişir. Anne doğumdan sonraki bir ay içinde majör depresif dönem yaşadığı zaman doğum sonrası depresyon tanısı konur. Bütün depresyon türlerinden mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doğru bir tıbbi teşhis ve etkili bir tedavi depresyonla başa çıkmanızı sağlar.

DEPRESYON Nedir? Kesin Tedavisi, İlaçları ve Belirtileri Nelerdir?

 

Minör Depresyon Nedir?

Minör Depresyon, Majör Depresyonun bir altı olarak düşünebileceğiniz depresyon çeşididir. Majör depresyonun belirtilerinden en az 5’ini kapsayan depresif bozukluklar bu kategoride değerlendirilir.

DEPRESYON Nedir? Kesin Tedavisi, İlaçları ve Belirtileri Nelerdir?

 

Majör Depresyon Nedir? (Klinik Depresyon)

Kendinizi mutsuz olmak konusunda uzmanlaştırdınız mı? Klinik depresyon olarak bilinen majör depresyona yakalanma ihtimaliniz yok değil. Önlemlerinizi alın. Majör depresyonu olanlar, derin ve sürekli bir umutsuzluk ve çaresizlik hissi içinde olurlar. Majör depresyonda, çalışmanızı, iş yapmanızı, uyumanızı, yemenizi ve arkadaşlar ve aktivitelerden zevk almanızı zorlaştıran semptomlara sahip olabilirsiniz. Bazı insanlar hayatlarında sadece bir kez klinik depresyon geçirir. Diğerleri bununla yaşamlarında birkaç kez karşı karşıya gelebilir. En tehlikeli depresyon türlerinden biridir.

 

Depresyon Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir

 

Depresyon Tedavisi veya Geçici Kurtulma Yolları Nelerdir?

Depresyon belirtilerinin çoğu siz de var peki, bu durumdan nasıl kurtulacaksınız. Nasıl eskisi gibi hayata sıkı sıkı bağlanacaksınız.

  • İlk yapmanız gereken şey bu durumu kafanızda büyütüp depresyonun ekmeğine yağ sürmemek olacak. Unutmayın depresyon çağımızın hastalığı ve herkes hayatının bir döneminde bu hastalığın yolunda geçiyor.
  • Bunun bir hastalık olduğunu kabul edin ve bir doktora gidin ve doktorun söylediklerini harfiyen yerine getirin.
  • Depresyona girdiğiniz sizin zayıf bir kişiliğiniz olduğu anlamına gelmez. Sadece genetik olarak buna yatkın bir yapınız var hepsi bu. Bu durumda kendinizi insanlardan soyutlamayın hatta yakın ve eğlenceli dostlarınızla sık sık zaman geçirin. Yürüyüşe çıkın, arkadaşlarınızla bir arada bulunun, kendinize bir uğraş bulun.
  • Spor Yapın ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
  • Sizi üzen, kederlendiren durumlardan, aktivitelerden kaçının. Melankolik davranmaktan vazgeçin.
  • Korku ve şiddet içeren filmler izleyip kendinizi daha da germeyin. Hele dram olayına hiç girmeyin.
  • Sürekli gülümseyin. Depresyonun en etkili ilacı gülümsemektir. İçinizden gelmiyor biliyoruz ama kendinizi gülmek için zorlayın.

 

 

DEPRESYON İLAÇLARI

Depresyon ilaçları, antidepresan ilaçlardır. İlaçlar %60 ile % 80 oranında iyileşmeye yol açarlar. İlaç tedavisi uzun sürelidir ve ilaçların kesinlikle düzenli kullanılması gerekmektedir. Düzenli kullanılmadığında iyileşme gösteremeyeceği gibi depresyonu daha da kötüye götürebilir.

İlaçların etkisini göstermesi için birkaç hafta gerekmektedir. Birkaç gün kullanılan ilaçların etkisi yok diye bırakmak son derece yanlıştır. İlacın etkileri her vücutta farklı etkiler yaratır.

İlaçların yan etkileri de herkes de farklılık gösterir. Bazı durumlarda ilacın yanında terapi ya da başka tedavi yöntemlerinin de kullanılması gerekebilir.

Hangi ilacın iyi geldiği ve hangi dozda kullanılması gerektiği genelde deneme yanılma yolu ile tespit edilir. Bu nedenle tedaviye başladıktan sonra doktorunuz ile sürekli iletişim halinde olun, düzenli kontrollerinize gidin, sık doktor değiştirmekten kaçının ve tedavinizi yarım bırakmayın. Yapılan araştırmalar çoğu hastada tek başına antidepresan ilaç kullanımından ziyade ilaç ve psiko terapinin birlikte kullanımında daha iyi sonuçlar alındığı ortaya çıkmıştır.

İlaçlarınızı yalnızca doktor kontrolünde kullanınız. Bir doktora başvurmadan kesinlikle ilaç kullanmayın. Hastalığın teşhisini doktor olmadan koyamazsınız ve kendinizi tedavi etmeniz mümkün değildir.

DEPRESYON Nedir? Kesin Tedavisi, İlaçları ve Belirtileri Nelerdir?

Kategori: