Kullandığınız bilgisayar özellikleri nedir biliyor musunuz? Bu yazımızda bilgisayarın yazılım ve donanım fonksiyonlarının nasıl kontrol edileceğinden biraz bahsedelim. Bu bilgileri kullanarak, sisteminizin, yüklemek istediğiniz programları ve oyunları destekleyip desteklemediğini belirleyebilirsiniz. Yeni donanım eklemek istiyorsanız, sistemin mevcut özelliklerini anlamanız ve uyumlu bileşenler satın almanız gerekir veya bir bilgisayar satmak istediğinizi varsayalım, o zaman alıcıların sorması gereken ilk şey bilgisayarın işlemci hızı, bellek miktarı, anakart markası, grafik kartı modeli ve gpu’dur.
Kullandığınız işletim sistemi Windows 7, Windows 8, Windows 10 ise, bilgisayarınızdaki bileşenlerin işlevlerini anlamak için benzer adımları takip edebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirebilecek birçok yazılım bulunmaktadır. Önce programı kullanmadan nasıl çalıştırılacağınızdan bahsedeceğiz. En son yöntem, bilgisayarın özelliklerini gösteren en iyi programın hangisi olduğuna bakacağız.
Ayrıca FreeSync bilgilerine de bakabilirsiniz.
İçindekiler
- Bilgisayar Özelliklerine Ulaşmak İçin Gerekli Adımlar Nelerdir?
- Bilgisayar Özelliklerine Bakmak Hakkında Video Anlatımı
- Bilgisayar Özelliklerine Bakmak İçin Hangi Programlar Kullanılabilir?
- Speccy Nasıl Çalışmaktadır?
- HWINFO Nasıl Çalışmaktadır?
- CPU-Z Nasıl Çalışmaktadır?
- Free PC Audit Nasıl Çalışmaktadır?
- Bilgisayar Özellikleri hakkında Sıkça Sorulan Sorular:
Bilgisayar Özelliklerine Ulaşmak İçin Gerekli Adımlar Nelerdir?
Elimizin altından eksik etmediğimiz bilgisayarımızın sahip olduğu özellikleri öğrenmek için aşağıda belirttiğimiz adımları izlemeniz yeterli olacaktır. Gerekli adımlar şunlardır:
- Masaüstündeki “Bilgisayarım” simgesinin sağ tıklama menüsünden “Özellikler” tıklayın. Bu yöntemi kullanarak, bilgisayarın işlemcisi, rami, işletim sistemi türü ve bilgisayar adı gibi en temel ve önemli bilgilere erişebilirsiniz.
- İlk yöntemle karşılaştırıldığında, Windows’ta bulunan “Sistem Bilgileri” aracı size sistem hakkında daha fazla ve daha ayrıntılı bilgi sağlar. Windows 10 işletim sisteminin arama kutusuna sistem bilgilerini yazarak bu uygulamayı çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, Windows’un Win 10 veya önceki sürümleri için bu programı açmanın bir yoludur. Windows + R ile açabilir, çalıştırma kutusuna msinfo32.exe yazabilir ve ardından “Tamam” düğmesini tıklayabilirsiniz. Sistem bilgi araçlarını kullanarak erişilebilen tüm bilgisayar fonksiyonlarını hesaplamak uzun zaman alıyor ancak bunlardan bazılarına değinmek gerekmektedir. İşletim sistemi adı, sistem üreticisi, sistem modeli, işlemci, BIOS sürümü, smbios sürümü, temel kart üreticisi, saat dilimi, yüklü fiziksel bellek, kullanıcı adı, saat dilimi … Cd-rom, ses kartı, Ethernet kartı gibi diğer bileşenlerin özelliklerini anlamak için sol menüdeki “Bileşen” seçeneğini kullanın.
- DirectX tanılama aracı, PC hakkındaki bilgileri görüntülemede çok iyidir. Bu aracı açmak için Windows + R ile birlikte gelen “Çalıştır” kutusuna dxdiag yazmanız gerekir. Açılan pencerede “Sistem”, “Ekran”, “Ses” ve “Giriş” sekmelerinde sistem fonksiyonları ile ilgili birçok bilgi listelenir.
Bilgisayar Özelliklerine Bakmak Hakkında Video Anlatımı
Bilgisayar Özelliklerine Nasıl Bakılır başlıklı bu videoyu da izleyebilirsiniz.
Bilgisayar Özelliklerine Bakmak İçin Hangi Programlar Kullanılabilir?
Bilgisayarın özelliklerini gösteren en iyi programın denildiğinde akıllara gelen bir iki tane program hakkında sizleri bilgilendirmek istedik. Bilgisayar özellikleri için geliştirilmiş olan programlar şunlardır:
- Speccy,
- HWINFO,
- CPU-Z,
- Free PC Audit.
Speccy Nasıl Çalışmaktadır?
Bilgisayar özelliklerine bakmak için geliştirilen bir program olan Speccy, ücretsiz sürüme sahiptir ve sorununuzu çözebilecek kalitede bir programdır. Program size basit bir arayüz aracılığıyla bilgisayarınızın özellikleri hakkında detaylı bilgi sağlar. Bu program, yukarıdaki yöntemlerde göremediğiniz fonksiyonlar hakkında bilgi almak için çok faydalı olacaktır. Program özeti bölümü ayrıca işlemcinin, video kartının ve sabit diskin sıcaklık bilgilerini de listeler, bu da iyidir. Herhangi bir donanım bileşeninin daha ayrıntılı özelliklerine erişmek için, soldaki menüden adına tıklayın.
HWINFO Nasıl Çalışmaktadır?
Bilgisayar özelliklerine bakmak için geliştirilen bir diğer program olan HWINFO, Windows için yapılmıştır ve ücretsiz olarak sunulmaktadır. Çalıştırdığınızda, bilgisayarınızı hızlı bir şekilde analiz edecek ve size çok detaylı sonuçlar verecektir. Taşınabilir versiyonu sayesinde, program herhangi bir kurulum işlemi olmadan kullanılabilir. Örnek verecek olursak bilgisayardaki RAM boyutunu bir kenara bırakalım, üretim tarihine kadar bu program üzerinden öğrendim. Program çalıştığında kısa sürede sisteminizi analiz edecek ve elde edilen sonuçları listeleyecektir. Programın kurulabilir sürümüne ek olarak, kurulmasına gerek olmayan bir sürümü de vardır. Taşınabilir yazılım paketleri, hem 32 bit hem de 64 bit işletim sistemleri için ayrı olarak yüklenmesi gerekmeyen sürümleri içerir. Sistem raporlarını CSV, HTML, MHTML XML formatında dışa aktarmak için HWINFO’yu da kullanabilirsiniz.
CPU-Z Nasıl Çalışmaktadır?
CPU-Z, bilgisayar özelliklerine bakmak için geliştirilmiş, alanındaki en iyi programlardan biridir. 32 bit ve 64 bit taşınabilir ve kurulabilir sürümleri programın web sitesinden ücretsiz olarak indirebilir ve ardından kullanmaya başlayabilirsiniz. CPU-Z’yi kullanarak işlemci, anakart, bellek, ekran kartı vb. Sistemdeki bileşenlerin markası, modeli ve hızıyla ilgili bilgilere erişebilirsiniz. Programın arayüzü sekmeli bir yapı ile çok basittir. İlk sekme, işlemci hakkında bilgiler içerir. Raporu .txt veya .html biçiminde kaydedebilirsiniz. “Araçlar” menüsünde sürücü ve BIOS güncelleme seçenekleri vardır.
Sitemizden klavye kısayolları yazımıza da bakabilirsiniz.
Free PC Audit Nasıl Çalışmaktadır?
Free PC Audit, taşınabilir ve ücretsiz bir sistem bilgisi öğrenme programıdır. Arayüzü 3 sekme içerir. İlk satırdaki “Sistem” sekmesi, işletim sistemi ve donanım hakkında bilgiler içerir. “Yazılım” sekmesindeki “İşlem” sekmesi, yüklü programlar ve çalışan işlemlerle ilgili bilgileri görüntüler. Windows ve diğer programların ürün anahtarları da bu programda görüntülenir. Windows ürün anahtarını “Sistem” sekmesinde ve diğer programların ürün anahtarını, yayıncı ve kurulum tarihini “Yazılım” sekmesinde bulabilirsiniz. Daha önce girdiğiniz ürün anahtarını kontrol etmeniz gerekiyor. Free PC Audit, bu sorunu çözmenize yardımcı olabilir. Bilgisayar özelliklerinizi öğrenmeniz için sizlere çok yardımcı olacak bir programdır.
Bilgisayar Özellikleri hakkında Sıkça Sorulan Sorular:
Bilgisayar özelliklerini öğrenmenin yolu nedir?
RAM özellikleri nasıl öğrenilir?
Bilgisayarım dosyasını açıyoruz ve ardından sağa basıyoruz. Fonksiyonel kısmı seçiyoruz. Menüye girdikten sonra; bilgisayar versiyonumuzu, işlemci modelimizi ve MHZ hızımızı, bilgisayardaki RAM kapasitemizi, sistem tipimizi 32-64 bit görebilirsiniz.
Bilgisayar hafızasına nasıl bakılır?