FreeSync ne anlama gelir diye bakarsak; oyunlarda gördüğümüz VSync işlevinin yerini almak üzere AMD tarafından geliştirilen bir teknolojidir. Kısaca bu özellik, oyunlarda ekran yırtılmasını ortadan kaldırabilir. Bu basit açıklamadan memnun değilseniz, FreeSync teknolojisinin ne olduğunu daha ayrıntılı olarak tanıtmamıza izin verin. Gün geçtikçe daha çok güçlenen onanımlar sayesinde elde edilen yüksek FPS miktarları, beraberinde birtakım sorunlar getirmektedir. Problemlerin en büyüğüne bakacak olursa, ekran yırtılması diye bilinen görüntü bozulmaları karşımıza çıkar.

AMD ve Nvidia, yüksek veya düşük FPS sebebiyle ortaya çıkan görüntü bozuklukları için farklı teknolojiler sayesinde çözüm aramaktadır. Bugün sizlere AMD’nin üretimi olan FreeSync hakkında bilgiler sunacağız. Özellikle oyun oynarken görüntünün dağınık bir hal almasından şikayet ediyorsanız ekran yırtılması denen sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. Grafik kartı üreticileri geçmişte bu sorunu çözmek için VSync adlı bir teknolojiyi tanıttı. Zaman geçtikçe bu teknoloji yetersiz hale geldi ve yerini AMD’nin FreeSync ve NVIDIA’nın G-Sync’ine bıraktı.

Ayrıca LDR nedir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Ekran Yırtılması Ne Demektir?

FreeSync Nedir? – FreeSync Özellikleri ve Çalışma Koşulları

Ekran yırtılması diye adlandırılan sorun, bir oyun sırasında ekranda görüntülenen saniye başına kare sayısı (FPS) monitörün yenileme hızı değerinden (görüntüleyebileceği saniye başına kare sayısı) yüksek olduğunda ortaya çıkan bir görüntü sorunudur. Dikey nesnelerde, özellikle hızlı hareket ederken oluşur. Bu sorunun ana nedeni, monitörün grafik kartının ürettiği kare hızına ayak uyduramaması ve aynı anda iki farklı kareyi görüntülemeye çalışmasıdır. FreeSync, bu sorunu önlemek için AMD tarafından özel olarak geliştirilmiştir. Görevi VSync ile aynı olsa da, VSync’den farklı çalıştığı için daha başarılı bir teknolojidir. Erişim fiyatı, aynı işleve sahip NVIDIA teknolojisi G-Sync’ten çok daha ucuz olduğu için kısa sürede çok popüler hale geldi.

FreeSync’ın Çalışma Koşulları Nelerdir?

FreeSync kullanılırken, monitörün yenileme hızı sabit (statik) bir değerden değişken (dinamik) bir değere değişecektir. Yani monitörün yenileme hızı 60 Hz ise saniyede 60 Hz yerine farklı bir yenileme hızı değerine sahip olacaktır. Bu şekilde, grafik kartı ekranla iletişim kurar ve ekranın yenileme hızı sınırını aşmadan ekrana yeterli kare gönderir. Basit bir açıklama yapmak gerekirse, yani çalışmanın teknik yönlerinin bir açıklamasına ihtiyacınız varsa, o zaman önce LFC (Düşük Kare Hızı Telafisi) işlevinin ve AMD monitörlerdeki “FreeSync Aralığı” değerinin anlamını anlamak gerekir. Bu iki terim birbiriyle uyum içinde çalıştığı için FreeSync teknolojisi başarılı bir şekilde çalışmaktadır.

FreeSync Aralığı Ne Demektir?

FreeSync aralığı diye adlandırılan şey, FreeSync tarafından desteklenen monitörün değişken yenileme hızının değişebileceği aralığı ifade eden bir terimdir. Öte yandan LFC bir işlevdir, oyun sırasında alınan FPS miktarı FreeSync aralığının altındaysa, aynı kareyi görüntüyü yumuşatmak için aynı kareyi iki kez etkinleştirerek saniyede iki kez görüntüleyebilirsiniz. Örnek verecek olursak, 75 Hz monitörünüz varsa ve FPS 37 kareye düşerse, bu 37 kare saniyede iki kez görüntülenecektir. Saniyede iki kez görüntülenen 37 kare, toplam 74 karenin görüntülenmesiyle sonuçlanır. Bu aynı zamanda görüntüyü daha düzgün hale getirir. Gördüğümüz farklı kare sayısı 37 olmasına rağmen, 74 kare gördüğümüzde insan gözünün kareler arasında daha yumuşak geçişler yaptığı görülmektedir.

FreeSync Hakkında Video Anlatımı

FreeSync Aktif Hale Gelmesi İçin Hangi Donanımlara İhtiyaç Vardır?

FreeSync etkin halde olması, AMD tarafından geliştirilmiş bir teknoloji olduğu için AMD tarafından üretilen uyumlu donanımlara sahip olmanız yeterlidir. Hem kullandığınız monitör hem de kullandığınız ekran kartı FreeSync’i desteklemelidir. FreeSync desteği yalnızca AMD markalı grafik kartlarında mevcuttur. Monitör özelliklerinden monitörün FreeSync desteğine sahip olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.

FreeSync Açma İşlemleri Nelerdir?

FreeSync Nedir? – FreeSync Özellikleri ve Çalışma Koşulları

AMD tarafından üretilen FreeSync’i açmak için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir:

  • Adım: Masaüstünde sağ tıklayın ve buradan “AMD Radeon Ayarları” sekmesini seçin.
  • Adım: Buradan “Oyun” seçeneğini seçin.
  • Adım: Dilediğiniz oyuna basın.
  • Adım: “AMD FreeSync” özelliğine gelin ve etkinleştirin.
  • Adım: “AMD Radeon Ayarları” sekmesini kapatın.

AMD FreeSync teknolojisini etkinleştirmek için gerekli donanıma sahipseniz, yukarıdaki adımları izleyerek bu teknolojiden kolayca yararlanabilirsiniz. FreeSync’i kullanırken, oyunun grafik ayarlarında VSync’i kapatmanız gerekir. VSync, FreeSync’ten daha ilkel bir çözüm olduğu için, grafik kartının ürettiği FPS sayısını ekranın yenileme hızına sabitleyerek giriş gecikmesine neden olabilir.

Web tasarım kursu seçeneklerine de bakabilirsiniz.

AMD FreeSync Mi Daha İyi, Nvidia G-Sync Mi Daha İyi?

FreeSync ile aynı amaç için geliştirilen G-Sync arasındaki temel fark, FreeSync’i kullanmak isteyen herhangi bir ekran üreticisinin FreeSync’i ücretsiz olarak kullanabilirken, G-Sync’i ürünlerine dahil etmek isteyen üreticilerin özel bir G-Sync satın almasıdır Sync tarafından üretilen modül. FreeSync, AMD marka grafik kartındaki özellikler kullanılarak etkinleştirildiği için monitörün fiyatı üzerinde fazla bir etkiye sahip değildir. FreeSync tarafından desteklenen monitörler ile G-Sync tarafından desteklenen monitörler arasındaki büyük fiyat farkının nedeni budur. Bu nedenle FreeSync ve G-Sync arasındaki savaşta fiyat kategorilerinden bahsedersek, AMD’nin çözümü NVIDIA’nın çözümünden çok daha ucuzdur.

Çalışma prensipleri arasındaki farktan kaynaklanan fiyat farkı, iki teknolojinin performansını doğrudan etkiler. Kullanıcıların FreeSync’in performansıyla ilgili en büyük şikayeti, ekrandaki nesneleri hareket ettirdikten sonra iz bırakarak “gölgelenme” sorunlarına yol açmasıdır. G-Sync kullanıcılarının daha az şikayet ettiği şey, FreeSync destekli ekranların bazen çalışma biçimleri nedeniyle güç yönetimini ayarlamada zorluk çekmesidir. Yeterli güce sahip olmayan pikseller kendilerini hızlı bir şekilde güncelleyemez ve gölgelenme sorunlarına neden olur.

Freesync Nedir hakkında Sıkça Sorulan Sorular:

FreeSync, FPS’nin düşmesine sebep olur mu?

FreeSync, kare hızı ve hata içerik oranının neden olduğu yırtılmayı azaltır. Bu nedenle, FPS düşürme gibi bir durum yoktur.

FreeSync olmazsa olur mu?

AMD FreeSync, VESA'nın Adaptive-Sync teknolojisine dayandığından monitörün fiyatını artırmayacaktır. Uyumlu bir grafik kartınız varsa, FreeSync, değişken bir yenileme hızı sağlayarak ekran yırtılmasını ve takılmaları tamamen ortadan kaldırabilir, bu nedenle bu kesinlikle gereklidir.

FreeSync Teknolojisi’nin anlamı nedir?

FreeSync teknolojisi, AMD GPU'da ekran ile işlemci arasındaki bağlantı sorununu çözer ve ekrandaki görsel bozulma ve dalgalanmaları engelleyerek daha akıcı oyun performansı sağlar.

Kategori: