Parapet nedir? Sorusu genelde inşaat sektörüne yeni giren kişiler tarafından sorulmasına rağmen evine ustalar tarafından bu öneride bulunulmasından sonra da bu sorunun yanıtını arayan çok sayıda insan var.

Parapet kısaca korkuluk benzeri olarak da kullanılabilen taştan veya benzer malzemelerden yapılan bir yükseklik-yükselti veya çıkıntıdır. Çocukluğunuza gidin ve evlerin çatılarında duvarlar olurdu ve bunlar düşmenizi engellerdi, bunun adı parapettir. Her yükselti parapet olmadığı gibi bazen yükseltiler farklı isimlerle adlandırılabilir.

Korkuluk yerine parapet kullanımı da son yıllarda oldukça yaygın olarak devam etmektedir. Özellikle çok usta ellerde yapılmayan apartmanlarda çatıda bir yükselti duvar oluşturulmakta ve bu duvar sayesinde aşağıya düşmenin engellenmesi için parapetten yararlanılmaktadır. Parapet her zaman düşmeyi engelleyici olmamaktadır. Örneğin tuğladan yapılan parapetler görünümü güzelleştirmek ve daha modern görüntü ortaya çıkarmak için yapılmıştır.

İnşaat sektöründe parapet korkuluk anlamına gelen kelime olarak kabul görse de ustalar parapet ile korkuluğun ayrı şeyler olduğunu belirtmektedir. Korkuluk denildiği zaman genellikle demir ve çelik malzemelerden üretilen demir engeller akla gelirken, parapet ise düz duvarın yükseltilmesi olarak adlandırılır.

Parapet Nedir?Parapet Nedir?

Parapet nedir kısaca? Kısaca parapet evlerinizin çatısındaki duvar çıkıntılarına verilen isimdir. Çatıdan düşmenizi engelleyen duvar yükseltisi olmasaydı çatıdan aşağı düşebilirdiniz. Ama müteahhitler çatılara parapet yaparak kısaca duvar örerek sizin aşağı düşmenizi engellerler. Mantolama yapılırken parapet konusu mutlaka dikkate alınmalıdır.

Parapet YüksekliğiParapet Nedir?

Parapet belirli bir yükseklikte olması gerekmez. 50 cm olabilir, 80 cm olabilir, çok büyük yapılarda 200 cm üzerinde bile olabilir. İhtiyaca, mekana ve kişinin taleplerine-kararına göre değişik boyutlarda olabilir. Bazı durumlarda parapetler yükseltilmiş duvar üzerine ekstra olarak eklenebilir. Genellikle tuğladan yapılmış olan parapetlerde belirli aralıklar görmek eski tarihi yapılarda Türkiye’de mümkündür. Sadece Türkiye değil yabancı ülkelerde de parapetlerin aralıklı, boşluklu ve farklı tasarımlarla yapıldığını görebilmek mümkün olmaktadır.

Parapet Hangi Malzemeden YapılırParapet Nedir?

Beton, demir veya tuğla gibi malzemelerden de yapılabilir. Ancak genel kabul beton ve tuğladan yapılması yönündedir. Öyle ki tahtadan bile parapet yapılması mümkündür ancak güvenlik konusunda bu soru işaretlerine neden olabilir. Can güvenliği söz konusu olunca mutlaka dayanıklı parapetler inşa etmek gerekir. Parapetlerin üzerine oturmak, tekme atmak tehlikeli olabilir. Çünkü parapetler yükselti olarak inşa edilmiştir-örülmüştür.

Önlerinde veya arkalarında destek yoktur ve yanlardan veya alt temelden destek alırlar, bu da dört taraftan destekli olan beton yapılara göre daha kolay yıkılabilecekleri anlamına gelir. Çatı duvarınız olarak bildiğiniz parapetlere tekme atarsanız yıkılması pek zordur ancak çok güçlü bir kişinin defalarca kez tekme atması durumunda çatlaklar meydana gelebilir ve bu da zamanla daha fazla çürümeye ve yıkılmaya yol açabilir.

Parapet yapımında özellikle tuğla yerine beton kullanımını öneren ustalar bulunmaktadır. Tuğlanın daha kolay yıkılabileceği yapılarda ve riskli çok yüksek binalarda hazır güçlendirilmiş betonlardan parapetler yapıldığı bilinmektedir.

Parapet Nedir? Konusu Hakkında Sıkça Sorulan SorularParapet Nedir?

Parapet konusunda merak edilen birçok soru işareti olsa da aslında kişisel istekler, önerilere göre sorular değişebilir.

Pencere Parapet Yüksekliği

Pencere parapet yükseliği 110 cm civarında olabilir veya pencerenin boyutuna göre daha az veya daha çok olması mümkündür.

Parapet Yüksekliği Nedir?

Yasal şartlar nedeniyle ortalama parapet yüksekliği 110 cm olmaktadır. Çoğu apartmanda 130-140 cm civarında olabilir.

Parapet Korkuluk

Parapet korkuluk yerine kullanılabilir. Korkuluk genelde demirden yapılırken parapet ise betondan veya tuğladan yapılır.