Sevgili Zovovo okurları merhaba! Bugünkü yazımızda plastik şişe ve kaplardaki sayılar nedir ve bu sayıların ne anlama geldiğini sizler için bu konumuzda inceleyeceğiz. Gelin birlikte öğrenelim!
İçindekiler
- Plastik Şişe ve Kaplardaki Geri Dönüşüm Simgesi Nedir?
- Plastik Şişe ve Kaplardaki Sayılar Nedir?
- 1- Polyethylene Terephthalate (PET veya PETE)
- 2- High Density Polyethylene (HDPE)
- 3- Polyvinyl Chloride (PVC)
- 4- Low-Density Polyethylene (LPDE)
- 5- Polipropilen (PP)
- 6- Polistiren (PS)
- 7- Diğer
- Plastiklerin Geri Dönüştürülmesinin Nedeni
Plastik Şişe ve Kaplardaki Geri Dönüşüm Simgesi Nedir?
Plastik şişe ve kaplardaki sayılar ve simgeler, şişe ve kapların hangi malzemeden yapıldığını, kullanımı ile geri dönüşümü hakkında bilgi vermek amacı ile yer alır. Bu sayılar genellikle bir “geri dönüşüm simgesinin” ♻️ içinde yer alan sayılardır. Bu geri dönüşüm simgesi, üçgen biçiminde birbirine bakan üç okun oluşturduğu ve genelde plastik ürünlerin alt tarafında yer alan basit bir göstergedir.
Plastik Şişe ve Kaplardaki Sayılar Nedir?
Plastik şişe ve kaplardaki sayılar değişiklik gösterebilmekle birlikte bu sayılar 7 türe ayrılır:
1- Polyethylene Terephthalate (PET veya PETE)
Termoplastik polimer malzemelerin bir türü olan Polietilen Tereftalat(PET), polyester ailesine aittir. PET’in numarası “1” olmakla birlikte genellikle tek kullanımlık su ve meşrubat şişelerinde karşımıza çıkabiliyor. PET malzemesi, hijyenik, dayanıklı, şeffaf, hafif ve geri dönüştürülebilir olması nedeni ile özellikle yiyecek ve içecek ambalajları için tercih edilmekte olan bir plastik türü olarak sıklıkla kullanılır. PET şişeler bitkisel yağlar, sular, meşrubatlar ve birtakım temizlik ürünleri gibi birçok sıvının taşınmasında ve saklanmasında kullanılır. Ayrıca PET şişeler, yüksek oranda geri dönüştürülebilir olması nedeni ile geri dönüşümleri için ayrı bir biçimde toplanmaları teşvik edilmektedir.
2- High Density Polyethylene (HDPE)
Numarası “2” olan High Density Polyethylene(HDPE), “Yüksek Yoğunluklu Polietilen” anlamına gelir. Genellikle deterjan şişeleri, süt kutuları ve bazı alışveriş poşetlerinde kullanılmaktadır.
3- Polyvinyl Chloride (PVC)
Polyvinyl Chloride(PVC-Polivinil Klorür), numarası “3” olmakla birlikte bazı oyuncaklarda, pencere çerçevelerinde ve kanalizasyon boruları gibi ürünlerde kullanılmaktadır.
4- Low-Density Polyethylene (LPDE)
Numarası “4” olan Low-density Polyethylene(LDPE), Düşük Yoğunluklu Polietilen anlamına gelir. Plastik poşetler ve bazı kaplama malzemeleri gibi daha esnek olan ürünlerde kullanılmaktadırlar.
5- Polipropilen (PP)
“5” Numaralı olan Polipropilen(PP) mikrodalgalarda kullanılabilecek kaplarda, kozmetik ambalajlarda ve gıda kaplarında kullanılmaktadır.
6- Polistiren (PS)
Numarası “6” olan Polistiren(PP), tek kullanımlık tabaklarda, köpük bardaklarda ve fast-food ambalajlarında kullanılmaktadır.
7- Diğer
Numarası “7” olan ve Diğer olarak isimlendiren, yukarıdaki 6 kategoriye sığmayan veya birden fazla plastik türünün karışımından oluşturulmuş malzemeleri ifade eder.
Plastiklerin Geri Dönüştürülmesinin Nedeni
Geri dönüşüm sürecinde plastik malzemeler ve ürünler yeniden işlenerek yeni plastik ürünler haline getirilebilir. Bu geri dönüşüm hem dünyamızın doğal kaynaklarının korunmasına yardımcı olur hem de atık yönetimi sürecini optimize edilmesi açısında öneme sahiptir.
Çeşitli geri dönüştürülebilir malzemelerin doğru bir biçimde ayrıştırılması ve işlenmesi, çevresel sürdürülebilirliğe olumlu katkı sağlar. Bu nedenle, yaygın olarak kullanılan plastik malzemelerin geri dönüşümleri için gerekli bilgiye ve sistemlere sahip olmak hem yerel yönetimler için hem de çevre politikaları için önem taşımaktadır.
Sonuç olarak, PET şişelerin ve diğer plastik ürünlerin altındaki sayılar ve simgeler, tüketicilere malzemenin türü ve geri dönüşüm özellikleri hakkında önemli bilgiler verir. Bu bilgiler, daha çevre dostu tüketim alışkanlıklarının geliştirilmesinde ve daha iyi atık yönetiminde önemli bir rol oynar. Sıfır Atık hedefi kapsamında doğal kaynakların bilinçli olarak kullanılması, daha yeşil ve sürdürülebilir bir gelecek için temellerin atılması, bilinçli tüketiciler ve etkin geri dönüşüm sistemlerinin oluşturulması önem teşkil etmektedir.
Çok faydalı bir içerik olmuş, tebrik ederim
Bilgilendirici, emeğinize sağlık
Faydalı bir içerik , emeğinize sağlık, teşekkürler