Dünya’da en fazla tüketilen malzeme plastik. İnsanlar plastiği hem yiyor, hem içiyor, hem de tüketime uygun olmayan ancak depolama amacı ile kullandıkları için sürekli plastik üretiliyor. Evet siz plastik tüketmediğinizi düşünebilirsiniz ancak plastik şişeler ve her türlü ürün içerisinde mikro plastik parçacıklarını her plastik kullandığınızda tüketiyorsunuz. Özellikle plastik şişelerden içecek içerken şişeyi elinizle sıkarsanız mikro parçacıkları daha fazla tüketmişi oluyorsunuz ve bu durum uzun vadede sağlık için bazı zararlara sebep olabilir.
Bu insanların genel olarak asla çözemediği sorunların en başında yer alıyor. İnsanlar bundan 50 yıl önce plastik ürünleri daha az kullanıyordu. Ancak son 20 yıldır, özellikle de son 15 yıldır çok daha fazla plastik ürün kullanmaya başladılar ve giderek daha fazla insan daha fazla plastik kullanıyor.
Cam ürünlerin üretiminin daha zor ve daha maliyetli olması, aynı zamanda kırılması ve benzer durumlarda can ve mal güvenliği açısından sorunlara sebep olabilme ihtimalinin çok ama çok daha fazla olması plastiğe alternatif hiçbir madde bulunmamasına sebep olan konular arasında.
Eğer ki bugün için plastiğe alternatif bulunabilseydi Dünya bundan sonrası için çok daha temiz ve daha iyi bir gezegen olabilirdi. Ancak okyanuslarda 300 milyardan daha fazla plastik olduğu, bunun da tahmin edilen rakam olduğu ve gerçek rakamın aslında çok ama çok daha fazla olabileceğinden söz ediliyor.
Atıkları Okyanusa Dökme Düşüncesi Nereden Çıktı?
Hükümetler ve şirketler atıkları ülke içerisinde bir yere gömme veya benzer eylemler içerisinde bulunmaya devam etseler bile özellikle bazı şirketler atıklarını mecburen okyanusa döküyor ve bazı yerlerde denize dökülen bu atıklar daha sonrasında insanların gitmediği uzak Pasifik Okyanusu gibi bölgelere kadar ilerliyor. Burada bir girdap oluştuğu ve tüm okyanuslardaki çöplerin burada yuvarlak bir girdap oluşturmasına bağlı olarak plastiklerin Pasifik Okyanusu ve diğer farklı okyanus bölgelerinde birleştiğinden söz ediliyor.
Bu duruma sebep olan ise daha çok insanlar oluyor. Devletler zaman zaman çöplerini okyanusa dökerken, zaman zaman ise insanların denize attıkları milyarlarca çöp ve plastik parçası birikerek okyanusa, hiç beklenmedik bir yerlere, insanların ulaşmasının çok zor olduğu yerlere kadar ilerliyor. Bunun bir sonucu olarak ise plastikler ve diğer tüm atıklar okyanusları pisletiyor. Özellikle teknelerden denize atılan plastiklerin sayısının milyarlarca olduğu, bu ürünlerin asla pisletilmemesi gereken, tek yaşayabildiğimiz gezegen olan Dünya’da okyanusları büyük oranda pis hale getirdiğinden söz ediliyor.
Atıkları okyanusa dökme düşüncesinin her yıl bir önceki yıla oranla okyanuslara çok daha fazla plastik atılmasına sebep olduğu, bu durumdan kurtulmanın ise bugün için asla yeni çözümler bulunmadığı sürece mümkün olmayacağından söz ediliyor. Eğer ki okyanuslar bugün 300 milyarın üzerinde plastikten ve çöpten temizlenecek olsaydı bunun çok uzun süre alacağı, 100 milyarlarca dolarlık maliyetinin olacağı da ayrı bir konu olarak değerlendiriliyor.