Etrafınızda bazı insanların size sürekli olarak “içecek yerine su iç” uyarısına maruz kalıyor ama su içmekten nefret ediyorsanız iyi haberimiz var: su içmek zorunda değiliz. Uzmanlar, kafeinsiz içeceklerin özellikle su yerine içilmesinde herhangi bir sakınca olmadığını, ancak tercih edilebiliyorsa yine de normal suyun tercih edilmesini önerdiklerini belirtiyorlar. Bunun sebebi olarak ise içeceklerin içerisinde şeker ve benzer insan vücuduna zararlı maddelerin yer almasını gösteriyorlar. Ancak su yerine meyve suyu veya farklı içecekleri içerek su ihtiyacınız sorunsuzca giderebilirsiniz.

Susuzluk özellikle sıcak yaz aylarında ishal ve benzer sağlık sorunları ile birleşince çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilecek bir sorun olarak görülüyor. Sağlık sorunlarına sebep olmamak ve vücudun sağlıklı kalmasını sağlamak için özellikle içeceksiz yani susuz kalmamak gerekiyor.

İçindekiler

Titreme

Dehidrasyon yani susuzluğun tıbbi adı. Dehidrasyon durumunda insan vücudunda çok ciddi ve beklenmedik sağlık sorunları görülebilir. Çok uzun süre susuz kalmak bile sizi hemen öldürmeyebilir ancak koma durumundan farksız bir duruma girmenize sebep olabilir. Bunu engellemek için dikkatli olmak gerekir ve susuz kalmamak, yaz aylarında ve her zaman içecek içmeye önem göstermek gerekir.Susuzluk Ne Yapar? – Susuz Kalma Belirtileri Nelerdir?

Alkol su yerine geçmeyen içecekler arasında yer almaktadır. Eğer sadece alkol içiyorsanız vücudunuz daha fazla susuz kalabilir ve bu sebeple su ihtiyacını diğer içecekler veya direkt su ile gidermeye özen göstermelisiniz. Alkol aldığınızda baş ağrısı gibi sorunların engellenmesi için özellikle de su tüketimine özen göstermeli ve daha fazla su tüketmelisiniz.

Titreme susuz kaldığınızın en büyük belirtileri arasında yer almaktadır. Susuz kaldığınızın net bir göstergesidir.

Kuruma

İlk olarak dudaklarınız kurur. Susuz kaldığınızda dudaklarınız birden pul pul olmaya başlar ve dilinizde kuruluk hissedersiniz. Tansiyon seviyeleriniz değişir ve tansiyonunuz düşmeye veya ani yüksel-düş durumuna geçebilir. Özellikle sıcak yaz aylarında susuzluk ile birleşen sıcaklık tansiyonunuzun çok yükselmesine ve ciddi hasara sebep olabilir.

Bunun önüne geçmek için gerekli tüm önlemleri almak gerek. Susuz kaldığınızda dudaklarınızın kuruması ve tansiyonunuzun yükselmesi ve düşmesi beklenen yan etkilerdendir ve bu durum şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesine sebep olabilir.

Susuzluk özellikle böbrek hastalıklarına sahipseniz böbrek ağrısına sebep olabilir. Uzmanlar bunun sebebini hiçbir zaman net olarak veremezler ve neden böbreklerde ağrıya sebep olduğunu söyleyememektedirler.

Cilt kuruluğu da susuzluk belirtileri arasındadır.

ABD Ulusal Sağlık Beslenme Muayene Anketi’nden 2009-2012 yıllarına ait verilere göre, su birçok kişi tarafından su yerine farklı içecekler yoluyla tüketilmektedir. Yetişkin erkekler günde ortalama 14 bardaktan fazla içecek su karışımı içmektedirler. Kadınlar için ise, günde yaklaşık 12 bardaktır.