İnsanlar tarihleri boyunca baş ağrısından kurtulamadı. Çok fazla sayıda insan baş ağrısı sorunları ile karşı karşıya kaldılar ve daha önce geçmişte bu sorundan dolayı ölen insanlar bile oldu. O dönemde tomografi ve MR gibi içimizi görüntüleyecek geliştirilmiş teknolojik cihazların imkansızlıklar ve gelişmemişliğe bağlı sebeplerden olmayışı beyin kanaması veya benzer sorunların ‘baş ağrısından ölmesi’ diye konuşulmasına neden oldu. İnsanlar bundan 200 yıl önce de baş ağrısı yaşıyordu, 1000 yıl öncesinde de.
En azından yapılan çalışmalar bizlere atalarımızdan geçtiğini ve herkesin en az 1 kez baş ağrısı yaşayacak olduğunu göstermektedir. Resmi olarak her yıl dünya genelinde 1 milyondan daha fazla insan hastanelere baş ağrısı şikayeti ile başvuruyor ve bazılarında migren, bazılarında ise beyin damarlarında sorunlar tespit edilerek tedavi adımına geçiliyor.
İçindekiler
Baş ağrısı nasıl oluştu?
İnsanların tarihleri boyunca baş ağrısı yaşamasının birçok farklı sebebi vardı. Kimi zaman çevre koşulları, kimi zaman oluşan iç problemler ve yaşanan sağlık sorunlarına bağlı, kimi zaman ise psikolojik etkenlerden dolayı baş ağrısı sorunu yaşayan milyarlarca insan oldu. Dünyada en fazla yaşanan sağlık sorunları arasında yer alan baş ağrısının bugüne kadar milyarlarca insanı etkilemesinin tek bir sebebi yok.
Baş ağrısı insanlık tarihinin en büyük sorunlarından bir tanesi oldu ve insanlar bundan 1.000 yıldan daha uzun süre öncede zaman zaman baş ağrısı yaşıyordu. O dönemde insan nüfusu son derece azdı ve insanlar araba ve diğer kirlilik sorunlarını yaşamadıkları için bu zamana göre dünyanın havasının çok daha temiz olması sebeplerinden dolayı daha rahat bir yaşam sürüyordu ve hava kirliliğine bağlı baş ağrısı sorunları oldukça az idi.
İnsanların o dönemde baş ağrısını bugüne göre çok çok az yaşamasının ardında sadece temiz hava değil, dengeli beslenmede vardı. Evet o dönemde insanlar yeterli besin alamıyordu ancak çok fazla sayıda insan olmadığı için insanlar et ve et ürünleri ile sebze ürünlerini organik tüketiyor ve kendi ürünlerini kendileri üretiyorlardı. O dönemde kırmızı ve beyaz et tüketimi bilinmediği için insanların bu sebeple tüketim formlarının nasıl olduğu hakkında bilgi yok.
Yüzyıllar boyunca insanlar baş ağrısı yaşarken en fazla son 2000’li yıllarda baş ağrısı yaşanmasının arkasında dengesiz beslenme ve diğer çok çeşit sorun var.
Birincil baş ağrıları nedir?
Birincil baş ağrıları, doğrudan kafada ağrıya duyarlı yapıların aşırı aktif olmasından veya bunlarla ilgili sorunlardan kaynaklanan tek başına herhangi bir etken olmadan direkt olarak baş ağrısı olarak bilinen ağrılar olarak tanımlanır. Bu ağrıların başka sebeplerden veya altında yatan bir sebep olmasa bile yine de bir kez kontrol edilmesinde fayda olabilir. Bu ağrılar daha çok hemen olmasa bile kısa süre içerisinde veya herhangi bir basit ağrı kesici şurup veya hap ile geçebilir ve herhangi bir tedavi gerektirmeden kendi kendine sağlık izi (hasar) bırakmadan geçer.
Bu, kan damarlarını, kasları ve baş ve boynun sinirlerinden kaynaklanan bir ağrı olabilir. Eğer başınızı çok salladıysanız veya çok yüksekten atladıysanız, adrenalin içeren herhangi bir aktivite içerisinde olduysanız bunlardan sonra başlayabilir. Suya girdikten sonra veya denize atladıktan sonra kısa süreli olarak başınıza başlayan ağrılar olarak tanımlanırlar ve insanlık tarihi sürecinde en fazla insanın en az 1 kez yaşadığı herhangi bir sağlık ile ilgili olmayan sorunlardan kaynaklanmaktadırlar. Beyindeki kimyasal aktivitedeki değişikliklerden de kaynaklanabilirler.
Sık görülen primer baş ağrıları migren, küme baş ağrıları ve gerilim tipi baş ağrılarıdır.
İkincil baş ağrısı
İkincil baş ağrıları, belirli sebepler sağlık sorunları ve farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan baş ağrıları olup ardında birçok farklı neden olabilir. Bunlar belirli bir nedene bağlı olabileceği gibi zaman zaman baş ağrısının ardında çok ciddi sağlık problemi veya daha basit bir sağlık problemi olabilir. Mesela grip nedeniyle olan veya beyinde hasara bağlı olan ağrılar olarak ortaya çıkma durumu mevcuttur. Bu ağrıların tedavi edilmesi gerekebilir ve birincil tip baş ağrılarına göre daha şiddetli ağrılar ile ortaya çıkarlar ve tedavi olmada geçmeleri mümkün olmama durumu vardır.
Çok çeşitli farklı faktörler ikincil baş ağrısına neden olabilir.
Bunlardan bazıları:
-
- Akut sinüzit (sinüs enfeksiyonu)
- Arteriyel gözyaşı (karotis veya vertebral diseksiyonlar)
- Beyindeki kan pıhtısı (venöz tromboz) – inmeden farklı olarak gelişir
- Beyin anevrizması (beyninizdeki bir arterdeki şişkinlik)
- Beyin AVM (arteriyovenöz malformasyon) – anormal derecede beyinde kan damarlarının oluşumu
- Beyin tümörü
- Karbonmonoksit zehirlenmesi
- Chiari malformasyonu (kafanızın tabanındaki yapısal problem)
- sarsıntı
- susuz kalmak
- Diş problemleri
- Kulak enfeksiyonu (orta kulak)
- Ensefalit (beyin iltihabı)
- Dev hücreli arterit (atardamarların iltihabı)
- Glokom
- akşamdan kalma
- Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
- Grip (grip) ve diğer ateşli (ateş) hastalıklar
- İntrakraniyal hematom
- Diğer bozuklukları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar
- Menenjit
- Monosodyum glutamat (MSG)
- Ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımı
- Panik atak ve panik bozukluğu
- Beyin sarsıntısı sendromu
- Kask veya gözlük gibi sıkı başlıklardan gelen basınç
- Psödotümör serebri
- inme
- Toksoplazmozis
- Trigeminal nevralji (yanı sıra, yüzü ve beyni birbirine bağlayan belirli sinirlerin tahrişini içeren diğer nevraljiler)
Bazı ikincil baş ağrısı türleri ise şu sebeplerle oluşabilir:
- Dış kompresyon baş ağrıları (basınca neden olan bir ürünün kullanımı)
- Dondurma baş ağrıları (genellikle beyin donması olarak adlandırılır)
- Aşırı ilaç kullanımı sonrası baş ağrıları (aşırı ağrı kesici ilaç kullanımı nedeniyle bu ağrılar 1 hafta kadar aşırı dayanılmaz şiddette olabilir, eğer bir hastalık nedeniyle 6 ay her gün ağrı kesici kullandıysanız daha sonrasındaki 1 hafta ilaç kesildiği zaman baş ağrıları çok şiddetli olur ve bu ağrılar dayanılmaz olsa bile doktorlar ağrı kesici vermeyebilir. Aksi durumda baş ağrısının durdurulamaz olacağını öngören tıp camiasının bu konuda hastaların ağrı kesiciler azaltarak bırakmaları ve doktor kontrolünde ağrı kesicinin bırakılmasını önerdiği biliniyor. Eğer sık ağrı kesicilere güveniyor ve bunlardan bir tanesini bile kullanıyor iseniz bu sorunla daha fazla karşılaşma riski vardır ve bu durumda bir doktora danışmak iyi olabilir. Bu tür baş ağrılarında genellikle hastalar ağrı kesici içtiklerinde ağrı hemen kesilir. Bu durum kafein bağımlılığı veya uyuşturucu bağımlığı ile benzerlik gösteren bir durumdur. Bir uyuşturucu kullanıcısının 1 günde uyuşturucuyu bırakması durumunda krize girmesi ve kendisini hiçbir şekilde kontrol edemez olması nasıl büyük bir sorun ise bu durumda benzer bir sorundur ve destek almak doğru olabilir.)
- Sinüs baş ağrıları (sinüs boşluklarında iltihap ve tıkanıklık nedeniyle)
- Spinal baş ağrıları (düşük basınç veya beyin omurilik sıvısı hacminin neden olduğu, muhtemelen kendiliğinden beyin omurilik sıvısı sızıntısı, BOS sıvısı alınmasına bağlı nedenlerle yaşanan baş ağrılarıdır bu ağrılar BOS nedeniyle oluşuyorsa kafein alımı özellikle nescafe içmesi tavsiye edilebilir)
- Thunderclap baş ağrıları (birden fazla nedeni olan ani ve şiddetli baş ağrıları içeren bir grup hastalık)
Baş ağrıları ciddi bir durumun belirtisi olabileceğinden, daha şiddetli, düzenli veya kalıcı hale gelirlerse tıbbi yardım almak gerekli olabilir ve tıbbi bir yardım almak her zaman için hastalıkların erken tedavisi için gerekli olacaktır. Eğer hastalar baş ağrısını umursamaz olurlar ve baş ağrısının kısa süre içerisinde geçeceğini düşünürler ama sık sık bu durum tekrar ederse hastaların en kısa süre içerisinde herhangi bir uzman nöroloji doktorundan randevu alması gerekebilir.
Eğer baş ağrınız uzun süredir devam ediyorsa acile gitmek herhangi bir fayda yarar sağlamayabilir, bunun yerine uzman bir nörolojik (nöroloji doktoru) randevusuyla doktora gitmek doğru olur.
Örneğin, bir baş ağrısının önceki baş ağrılarından daha ağrılı ve rahatsız edici olması, ilaçla daha kötüleşmesi veya iyileşmemesi veya zihinde bulanıklık, çevreye duyarsızlık, ateş , duyusal değişiklikler ve boyundaki sertlik gibi diğer semptomların eşlik etmesi durumunda derhal bir doktora başvurulması gerekir, bu durumlarda hemen 112 acil ambulans hattına başvurunuz.
Baş Ağrısı Türleri
Birden fazla türde baş ağrısı vardır ve her baş ağrısının kendisine göre bir belirtisi uzman hekimler tarafından anlaşılır. Evde bunu anlamak pek fazla mümkün olmayabilir.
Gerilim tipi baş ağrıları
Gerilim tipi baş ağrıları, primer baş ağrısının en sık görülen tipidir ve bu en çok insanı etkileyen türdendir. Bu tür baş ağrıları normalde günün ortasında yavaş ve kademeli olarak başlar ve bir süre boyunca durmadan devam eder.
Kişi bu türden bir baş ağrısı yaşaması durumunda şunları hisseder:
- sanki kafasında sıkı bir bant varmış gibi bir şeyler kendi kafasını sıkıştırıyor hissi
- her iki tarafta sabit, donuk bir ağrı
- boyuna veya boyun bölgesine yayılan ağrı
Gerilim tipi baş ağrıları akut veya kronik olabilir. Akut ataklar genellikle birkaç saat sürmektedir, ancak birkaç gün sürebilrler. Kronik baş ağrıları, en az 3 aylık bir süre boyunca ayda 15 veya daha fazla yaşanan 30 günde en az 15 gün olurlar.
Migren nedir?
Bir migren baş ağrısı genellikle başın sadece bir tarafında yaşanır ve şakak bölgesinde bir nabız atışına benzer bir atış görülür, zonklayan bir ağrıya neden olabilir. Hastalar ağrı yaşanan tarafta şakak bölgelerine ellerini koyduklarında orada bir damarın attığını görürler ve bu ağrının migren olduğu bu sayede rahatlıkla olmasa bile daha çabuk anlamak mümkün olabilir. Ağrıya şu belirtiler eşlik edebilir:
- bulanık görme
- sersemlik
- mide bulantısı
- aura olarak bilinen duyusal bozukluklar
- ışığa hassasiyet
Migren, primer baş ağrısının en sık görülen ikinci türüdür ve bir bireyin yaşamı sürecinde önemli bir edinebilir. Bazı insanların migrene bağlı sebepler dolayısı ile hayatlarını değiştirdileri ve bazı insanların ise migrene bağlı sebepler dolayısı ile intihar ettikleri ile ilgili bir takım bilgiler bulunmaktadır.
Türkiye’de de benzer vakaların yaşandığı bilinir. Dünya Sağlık Örgütü‘ne göre dünyada milyonlarca hatta milyarlarca insan migren tipi baş ağrısı yaşar ve bu ağrılar her yaşta ve her cinsiyetten insanı etkiler. Bir migren türü baş ağrısı birkaç saatten 2 ile 3 gün arasında devam etme eğilimine sahip olabilir ve migren öldürücü bir hastalık değil ama insan hayatında büyük bir kötü etki yaratabilecek şiddetli ağrılardır.
Ribaund baş ağrıları
Ribaund veya aşırı ilaç kullanımına bağlı yaşanan baş ağrıları, baş ağrısı semptomlarını tedavi etmek için aşırı ilaç kullanımından kaynaklanır. Bunlar ikincil baş ağrısının en sık nedenleri arasında yer alır ve her insanda görülemezler. Daha çok çok aşırı ağrı kesici içen insanların yaşadıkları sağlık sorunlarından bir tanesi olmakta olup diğer baş ağrısı tiplerine göre tedavisi kişiden kişiye daha farklı olabilir veya daha kolay/zor olması mümkün olabilir. Genellikle günün erken saatlerinde başlar ve gün boyu devam eden ağrılar şeklinde görülürler ve hastanın herhangi bir ağrı kesici olması mümkün olmadığı durumlarda bazı hastalar bu ağrıları 1 haftadan daha uzun süre çekebilirler.
Bu ağrıların doktor kontrolünde giderilmesinin önemli olduğu ve çok aşırı fazla ağrı kesici kullanımının çok hafif ağrılar söz konusu olduğunda insanlar tarafından kullanılmaması gerekmektedir. Ağrı kesici ilaçlarla iyileşebilirler, ancak ağrı kesicinin etkisi geçtiğinde bu tip baş ağrılarının daha kötü sonuçlara sebep olabileceği değerlendirilmektedir.
Baş ağrısı ile birlikte, şu belirtilerin bazı hastalarda görüldüğü bildirilmiştir:
- boyun ağrısı
- huzursuzluk
- burun tıkanıklığı hissi
- düşük uyku kalitesi
Ribaund baş ağrıları bir dizi belirtiye neden olabilir ve ağrı her gün farklı olabilir. Bu tip bir baş ağrısı durumunda mutlaka uzman bir hekimden destek almak ve bu baş ağrılarının tedavisine yönelik girişimlerde bulunmak doğru olabilir.
Küme tipi baş ağrıları
Küme baş ağrıları genellikle 15 dakika ile 3 saat arasında sürer ve haftada 1 kez, veya ayda birkaç kez görüldükleri olabilir, 8 günde bir görüldüğü sık bilinir ancak her hastada farklı gün aralığı veya farklı ay aralığında olabilir.
Küme baş ağrıları belki aylarda olmayabilir ve 10 ayda bir 16 ayda bir veya daha farklı ay zaman aralığı arasında yaşanabilir. Küme tipi baş ağrılarının tedavisi diğerlerine göre nispeten daha kolay olabilir ve hastalar bazen yıllar boyunca hiç ağrı yaşamayabilir.
Küme baş ağrılarının neden olduğu ağrının tanımı:
- tek taraflı
- şiddetli
- genellikle keskin veya çırpıcı olarak tanımlanır
- genellikle bir gözün içerisinde olabilen ağrılardır ve göz içerisinde ağrı hissi görülür
Etkilenen bölge kırmızı olabilir ve şişebilir, göz kapağı sarkabilir ve etkilenen taraftaki burun kanalı tıkalı ve akıcı bir hal alabilir.
Thunderclap tipi baş ağrıları
Bunlar, genellikle “hayatımın en kötü baş ağrısı” olarak tanımlanan ani ve ciddi baş ağrılarıdır. Bir dakikadan az bir sürede maksimum yoğunluğa ulaşır ve 5 dakikadan uzun sürerler ve hayatın en büyük acılarının çekilmesine neden olurlar. Bunun ardında yatan bazı sebepler olsa da uzmanlar bu baş ağrısını yaşayan insanların zaman zaman sağlık sorunları yaşadıklarını ve bu tip ağrılardan korktukları için ağrı sendromu yaşadıklarını söylemektedirler.
Thunderclap baş ağrısı, intraserebral kanama, serebral venöz tromboz, yırtılmış veya bozulmamış anevrizmalar, geri dönüşümlü serebral vazokonstriksiyon sendromu (RVS), menenjit ve hipofiz apopeksi gibi hayati tehlike arz eden durumlarda görülebilirler ve bunların hepsi acil olarak 112’den acil ambulans talep etmeniz gereken ölümcül olacak ve bazıları başkalarına bulaşıcı ciddi hayatı tehdit edici sağlık sorunlarından bir tanesidir.
Bu ani ve şiddetli baş ağrıları yaşayan insanlar derhal tıbbi değerlendirmeden geçmelidir.
Baş ağrısının tedavisi
Baş ağrısını tedavi etmenin en yaygın yolları dinlenme ve ağrı kesici ilaçlardır.
Genel ağrı kesici ilaçları reçetesiz olarak (OTC) temin edilebilir veya doktorlar, trisiklik antidepresanlar, serotonin reseptörü agonistleri, anti-epileptik ilaçlar ve beta blokerleri gibi önleyici ilaçlar reçete edebilir.
Doktor tarafından verilecek olan tavsiyelerin uygulanması büyük bir önem taşımaktadır. Doktorlar tarafından verilen dozdan daha fazla ağrı kesici kullanmak hastada yukarıda sözü edilen ”ağrı kesici nedeniyle görülen baş ağrılarına” sebep olabilir ve baş ağrısının ömür boyu sürmesine ve ağrı kesicilerin bir süre sonra vücuda etki etmemeye başlamasına bağlı olarak sürekli bir ağrı hissine sebep olabilir. Baş ağrısı yaşayan hastaların çok dikkatli olması gereken konular arasında bu türden bir baş ağrısı yaşamalarını engellemek için dikkatli ve sadece doktor tavsiyesi ile verilen reçeteli ve kendilerinin eczaneden satın aldıkları ilaçları kullanmalarıdır.
Şiddetli Baş Ağrısını Ne Geçirir? – Alternatif baş ağrısı tedavileri
Baş ağrıları için çeşitli alternatif tedavi yöntemleri mevcuttur, ancak herhangi bir önemli değişiklik yapmadan veya herhangi bir alternatif tedavi formuna başlamadan önce bir doktora danışmanız hayati derecede önem taşımaktadır.
Alternatif baş ağrısı tedavisi şunlardır:
- akupunktur
- bilişsel davranış terapisi
- bitkisel ve beslenme sağlığı ürünleri
- hipnoz
- meditasyon
- yoga
Araştırmalar alternatif baş ağrısı tedavilerinin herkes üzerinde başarıya ulaşabileceğini asla göstermez ve insanların öncelikle doktor tedavisi kontrolünde ilerlemeleri ve bunları da ek olarak doktor onayı alarak uygulayabilecek olduklarını doğrulamaktadır. 2. bir sağlık sorunu yaşayabilecek olduğunuzu düşünürseniz bu alternatif baş ağrı tedavisi yöntemlerini tercih etmemeniz önemlidir.
Bazen, bir baş ağrısı belirli bir besin veya protein eksikliğinden, özellikle de magnezyum ve bazı B vitamini eksikliği veya aşırı fazlalığına bağlı olarak görülmektedir. Besin eksikliği, düşük kaliteli bir diyet, altta yatan emilim sorunları veya diğer tıbbi koşullar nedeniyle olabilir, bunları dışlamak için baş ağrısının neden yaşandığını bulmak için altta yatan sebepler doktor tarafından araştırılmalı ve gerekirse tek doktor ile sınırlı kalınmayarak daha fazla bu alanda başarılı tedaviler uyguladığı bilinen ve başarıları kanıtlanmış devlet hastanesi veya özel hastane doktorlarına başvurmak bazı durumlarda gerekli olabilmekte.
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde yapılan baş ağrısı ilaçları
Baş ağrısı riskini azaltmak ve meydana gelirse ağrıyı hafifletmek için evde doğal baş ağrısı tedavisi:
- Başınıza veya boynunuza bir ısı paketi veya buz paketi uygulayın, ancak aşırı sıcaklıklardan ve aşırı soğukluklardan kaçınarak cildinizi ve derinizi koruyun. Çok aşırı sıcak veya çok aşırı soğuk daha fazla ağrıya ve buna bağlı olarak cilt ve deri yanıklarına sebep olabilir ve daha fazla başınıza iş açma riski vardır.
- Mümkün olduğunca strese maruz kalmaktan kaçının ve kaçınılmaz stres için sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirin. Eğer eşiniz veya aileniz ile sürekli olarak tartışıyorsanız bunların nasıl giderilebilecek olduğuna ve gerekirse bir psikolojik yardım almaya başlayın.
- Kan şekerinizi aşırı yükseltmeyecek veya kan şekeri dengesizliği yaratabilecek olan içecek ve yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçının. Kola ve kafein içeren içecekler belirli aralıklarla tüketilir ise baş ağrısını giderebilir ve enerji verebilir.
Sıcak bir duş baş ağrınızın kısa süre içerisinde azalmasına ve geçmesine yardımcı olacak olan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir, ancak nadir bir durumda sıcak suya maruz kalmak baş ağrısını daha fazla arttırma riski yaratabilir ve bu nedenle buna karar vermeden önce ılık suyla duş almak ve duruma göre sıcak suyla devam etmek doğru olabilir. Düzenli egzersiz yapmak ve yeterince dinlenmek ve düzenli uyku genel sağlık ve stresin azalmasına katkıda bulunur.
Baş ağrısı belirtileri kısaca*
Baş ağrıları, kafa boyunca merkezi bir noktadan yayılabilir veya sıkıştırılmaya benzer bir tarza sahip olabilir. Keskin, zonklayan veya donuk ağrılar olabilecek olduğu gibi, yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkan baş ağrıları da görülebilir. Bir saatten birkaç güne kadar süren baş ağrıları vardır ve bu ağrıların belirtileri diğerlerinden farklı olduğundan daha kolay anlaşılabilir.
Bir baş ağrısının belirtileri, bir tür baş ağrısının altında yatan nedenlere bağlıdır.
Gerilim tipi baş ağrısı: Baş çevresinde bir bant gibi hissedebilen genel, hafif ve orta şiddette ağrı olabilir. Başın her iki tarafını da etkileyen bu ağrılar hastalar tarafından en sık yaşanan baş ağrıları arasında yer alır ve genellikle rahatsız eder.
Migren baş ağrısı: Başın her iki tarafından sadece bir tarafında, sıklıkla ön veya yan şakak kısmında, şiddetli bir zonklama şimşek çakması hissi olur. Bulantı ve kusma olabilir ve kişi özellikle ışığa veya gürültüye karşı kendisini koruma güdüsü içerisinde olabilir.
Küme baş ağrıları: Bunlar, genellikle bir göz çevresinde yoğun ağrıya neden olabilirler ve göz ağrısı olmadığı hasta tarafından anlaşılır ama daha çok can yakıcı olabilirler. Genellikle yılın belli bir döneminde, muhtemelen 1 ila 2 aylık bir sürede yaşanırlar ve daha sonra uzun bir süre boyunca tekrar etmeyebilirler.
Baş ağrısı nasıl teşhis edilir?
Bir uzman sizin öykünüzü dinledikten bir süre sonra değerlendirecek ve bunun arkasından ise sizin hangi tip ve neden dolayı baş ağrısı yaşadığını anlayabilecektir. Hekimler baş ağrısını anlamak konusunda en çok sizin geçmiş öykülerinize güvenmektedirler. Geçmişte kafanıza aldığınız herhangi bir darbenin bile hekimler için uzun yıllar üstünden geçse bile önemi olabilir. Baş ağrıları son dönemde kullandığınız ilaçlar nedeniyle de olabilir.
Uzman hekimler sizden şu testleri isteyebilir
- kan testleri
- röntgen
- BT veya halk arasındaki adıyla Bilgisayarlı Tomografi veya MRI halk arasındaki adıyla emar gibi beyin taramaları
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre baş ağrısı genellikle sporadik yani zaman zaman olağan olan ağrılar olarak görür ve bunların çoğunun insan hayatını tehlikeye atmadığını bildirmekte ve raporlamaktadır. DSÖ raporlarında baş ağrısına bağlı ölümlerin oranına dair net bir veri ise henüz çok az bir payla en alt sıralarda yer almaktadır. Unutmayın grip baş ağrısından daha ölümcüldür!
Dünyada çok sayıda devlet baş ağrısının tedavisi ve gelecekte baş ağrısının yaşanmasını engelleyebilecek yöntemler aramakta ve bunlar için milyarlarca Euro para harcamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti devleti de her yıl baş ağrısına bağlı sebepler nedeniyle hastanelere ve hekimlere milyonlarca liralık ödenekler vermekte olup özel hastanelerde bu konudan dolayı çok fazla hastadan başvuru almaktadırlar.
Başınızda herhangi bir ağrı ölümcül olabilir, çok aşırı ağrı durumlarında özellikle 18 yaş altı ergenlik dönemi ve çocukluk döneminde yaşanan baş ağrılarına daha fazla dikkat edilmelidir. Çocuklarınız size baş ağrısı yaşıyor olduğunu açıkladığında hemen panik yapmayınız. Çocuklarınızın bazen herhangi bir sebeple veya sadece sizin dikkatinizi çekmek için bile baş ağrısı sorunu yaşadığını söylemesi günümüz dünyası için doğal şeylerden bir tanesidir. Bu tür durumlarda eğer ağrının çok şiddetli ve çocukta zihin bunalması, çevreye verdiği tepkiler ve baygınlık benzeri durumlar olması halinde hemen 112 acil ambulans hattına başvurunuz. Unutmayın, her yaştan insan beyin kanaması, anevrizma ve sinüzit gibi hastalıklar çocuklarda da görülebilir.
112 Acil Ambulans numarasıdır, PİN, PUK ve benzer acil sağlık sorunu olmayan sebeplerden dolayı aramayarak başkalarının hayatlarının kurtarılmasına yardımcı olabilirsiniz.