Adrenalin hormonu, motivasyonu sağlamak, heyecan duymak ve sürekli iyi hissetmek için salgılanan hormon çeşididir. İnsanlardaki pozitif enerjiyi tetikleyen adrenalin hormonu, kısa süreli salınımda iyi hissettirmektedir. Sürekli tekrarlanan adrenalin hormonu salınımı, uzun vadeli salınmada baş ve kas ağrılarına yol açacaktır. Adrenalin hormonu, aynı zamanda nörotransmiter olarak çalışmaktadır. Çok fazla salınması durumunda, kronik stres, anksiyete bozukluğu ve baş ağrısına yol açan adrenalin hormonu, vücuttaki belli başlı organları doğrudan etkilemektedir. Adrenalin nedir‘i kısaca açıkladıktan sonra şimdi detaylara geçelim.
İçindekiler
- Adrenalin Özellikleri Nelerdir?
- Adrenalin Salgılaması Esnasında Ne Olur?
- Adrenalin Hormonu Salgılanması Kontrol Edilir Mi?
- Adrenalin İle İlgili Video Anlatım
- Adrenalin Hormonu Salgılanmasının Pozitif ve Negatif Sonuçları
- Adrenalin Hormonu Fazla Salınırsa Ne Olur?
- Tıpta Adrenalin Kullanılan Durumlar
- Adrenalinin Etkileri Nelerdir?
Adrenalin Özellikleri Nelerdir?
Adrenalin hormonu, epinefrin olarak adlandırılmakta ve böbreküstü bezlerinin iç kısmından salgılanmaktadır. Böbreküstü bezlerinin iç kısmının öz bölgesinden salgılama yapan adrenalin, canlıları harekete geçirmektedir. Doğada adrenalin hormonunun temel görevi, tüm organizmayı harekete geçirmek ve heyecanı sağlamaktır. Adrenalin hormonunun salınmasının ardından, nabız artışı, iç organlara ve kaslara kanın ilerlemesi, karaciğer glikolajenin glikoz halini alması ve anında enerji kaynağı oluşturulmasıyla kendini belli etmektedir. Organizmanın anında harekete geçmesini sağlamak için enerji kaynağı sunan adrenalin salınımı, korku ve gerilim anlarında salınımı artırmaktadır. Kan damarlarının daha geniş hale gelmesini sağlarken, anlık acı hissini en aza indirmektedir. Adrenalin salınımı esnasında, göz bebekleri büyür ve gözlere daha fazla ışık girer. Daha iyi görmeyi sağlayan adrenalin hormonu, toplamda 2 dakika boyunca salgılanmaya devam edecektir.
Ayrıca valf nedir? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.
Adrenalin Salgılaması Esnasında Ne Olur?
Adrenalin salınımı anında ortaya çıkan durum ve etkiler:
- İskelet kaslarına ait atardamarlarda genişlemeler görülürken, sindirim sistemine ait kaslarda ve düz kaslarda daralmalar meydana gelir.
- Kroner arterler üstünde genişlemeler meydana gelir.
- Kan basıncı anlık olarak yükselir.
- Kalp ritmindeki hız artış kazanır.
- Pupilla – göz bebeklerinde büyüme görülür.
- Kan şekerindeki glisemi miktarı yükselir.
2 dakika boyunca devam eden adrenalin hormonu salınımı boyunca, belirtilen durumlar sırasıyla harekete geçmektedir. Adrenalin salınımı esnasında, gözlerin görme kalitesi artmaktadır. Gözlere daha fazla ışık alındığından, daha fazla alan tek seferde gözlemlenir.
Adrenalin Hormonu Salgılanması Kontrol Edilir Mi?
Adrenalin salınımı kontrolü, korku ya da endişe gibi anlarda salgılama başlatan böbreküstü bezleri için sağlanmaktadır. Adrenalin hormonunun salınımı, yoğun duyguların ardından ortalama 3 ila 5 dakika boyunca adrenalin hormonunun etkisi hissedilecektir. Böbreküstü bezlerine bağlı olarak çalışan sinirler, adrenalin hormonunun kana karışmasına yardımcı olacaktır. Adrenalin hormonunun salınımı sırasında, 3-5 dakikalık süreçte adrenalin hormonunun kontrolü sağlanabilir ve hormon etkisinin iç organlar ile kana karışması engellenebilir. Uzun süre stresli ortamda kalması durumunda, adrenalin sonrasında, kortizol adrenalin salınımı başlatılacaktır.
Kortizol adrenalinin salınması durumunda, adrenalin hormonunun etkisi 3-5 dakikada sona ermeyecektir. Adrenalin hormonuyla kortizol adrenalin salınımı teşvik edilirse, adrenalin etkisi günler ya da haftalarca devam edecektir. Kortizol adrenalin ve adrenalin hormonlarının aynı anda salınması, iç organlara, kaslara ve vücudun farklı yerlerine ciddi zarar verecektir. Haftalarca etkisini sürdüren adrenalin, kalp ritminin artmasına, başın dönmesine, sindirim sisteminde bozulmaların yaşanmasına ve baş ağrısına yol açacaktır. Adrenalin hormonu salınımını kontrol altına almak için stresten uzak durulması ve sürekli adrenalin salınımını tetikleyen aktivitelerden uzak durulmalıdır. Adrenalin salgılanmasının yaşandığı ilk 5 dakika içerisinde, zihnin kontrol edilmesi ve nefes egzersizleriyle sakinliğin sağlanması yeterli olacaktır.
Adrenalin İle İlgili Video Anlatım
Adrenalin Nedir, neden ihtiyaç duyarız sorularına cevap bulabileceğiniz videoyu da mutlaka izlemenizi öneririz.
Adrenalin Hormonu Salgılanmasının Pozitif ve Negatif Sonuçları
Adrenalin salınımının etkileri, insanlığın ve diğer canlıların hareket kabiliyetine doğrudan temas etmektedir. Canlıların kendini iyi hissetmesini sağlayan adrenalin, ekstrem spor ve faaliyetlerde hareket kabiliyetini sağlamaktadır. Spor yapmak ya da aşık olmak gibi durumlarda, adrenalin hormonunun etkisiyle zirvede olma hissi etkisini sürdürecektir. Nörologlar tarafından beyin ilacı olarak nitelendirilen adrenalin, heyecan ve isteği maksimum seviyeye çıkarmaktadır. Yüksek riskli aktiviteleri seven kişiler, adrenalin etkisi olmadan faaliyete geçemezler.
Bazı kişiler, adrenal hormonunun doruk seviyeye çıktığı anlara bağımlı olmakta ve sürekli adrenalin hormonu yaşamak için tehlikeli sporlara yönelmektedir. İnsanların depresyona girmesini engelleyen adrenalin hormonu, sağlığın iyiye gitmesini etkileyen seratonin hormonunun üretiminde de etkilidir. Sürekli adrenalin salınımı, kas sisteminin ve sinir sisteminin hasar görmesine yol açacaktır. 5 dakikadan uzun süreyle etkisini devam ettiren adrenalin hormonu, iskelet sistemi, sinir sistemi ve kas sisteminin hasar görmesine yol açacaktır.
Adrenalin Hormonu Fazla Salınırsa Ne Olur?
Adrenalinin fazla salgılanması durumunda, vücutta anormalliklerin meydana gelmesini tetiklemektedir. Adrenalin hormonunun salınımını etkileyen stresli ve tempolu yaşam, kişilerin sinir sistemi sağlığının bozulmasına yol açacaktır. Kana normalin üstünde adrenalin karışması ve normal seyrinin üzerinde etkisini devam ettirmesi durumunda, ortaya çıkan sonuçlar aşağıda sıralanmıştır:
- Sürekli tekrarlayan kas ağrısı
- Kollar, bacaklar ve boyunda meydana gelen gerilmeler
- Baş dönmesi
- Görmede bulanıklık
- Uyku sorunları / uykusuzluk
- Karın ağrıları
- Hipertansiyon
- Kronik yorgunluk
- Kalp atışının hızlanması ve ritim bozuklukları
Adrenalin hormonunun tetiklediği sorunlardan uzaklaşmak için adrenalin seviyesinin hassas dengede kontrol edilmesi gerekir.
Siber saldırı nedir? Hakkında detaylar yazımızdadır.
Tıpta Adrenalin Kullanılan Durumlar
Tıpta adrenalin kullanımının gerçekleştiği durumlar aşağıda sıralanmıştır:
- Çok şiddetli alerjik reaksiyonlarda adrenalin hormonuyla tedavi gerçekleştirilir.
- Akut astım krizinin kontrolünde adrenalin hormonu kullanılır.
- Anaflaktik şokların giderilmesi ve tedavisi için adrenalin hormonundan destek alınır.
- Lokal anestezinin etkisini uzatmak ve uzun süreyle hissizlik sağlamak için adrenalin hormonu kullanılmaktadır.
- Kronik açılı grokom gibi belli başlı glokom türlerinde, adrenalin hormonuyla tedavi gerçekleştirilmektedir.
- Kardiak arrest yani kalp atış ritminin tamamen sonlanması gibi durumlarda, adrenalin hormonundan destek alınmaktadır.
- Bradiaritmi gibi durumlarda, adrenalin hormonu kullanılarak tedavi gerçekleştirilir.
Adrenalin hormonunun kullanılması için gerekli doz ve yöntemler, uzmanlar tarafından belirlenmektedir. Adrenalin Nedir konusuna, adrenalinin olumlu ve olumsuz etkileri ile devam ediyoruz.
Adrenalinin Etkileri Nelerdir?
Adrenalin hormonunun etkileri, kalp ve kan damarları başta olmak üzere, vücuttaki tüm organları kapsamaktadır. Organların vücut aktivitesini kontrol altına alan adrenalin hormonu, kimyasal arabulucu niteliğindedir. Adrenalin hormonunun vücuda etkileri ve adrenalin hormonunun özellikleri, aşağıda sıralanmıştır:
- Adrenalin hormonu, beyin tarafından belli bir uyarıcının tehdit şeklinde algılanmasının ardından, kişilerin harekete geçmesini sağlamaktadır. Tehlike anında, saldırma ya da kaçmayı tetikleyen hormon, adrenalin hormonudur.
- İnsanların ilgilendikleri konuya, %100 oranla odaklanmasını sağlayan hormondur. Belli bir hedefe doğru ilerlerken, fiziksel ve zihinsel kontrolün aynı anda sağlanması için adrenalin hormonu kullanılmaktadır. Fiziksel ve zihinsel potansiyelin tamamının kullanılması için adrenalin hormonu etkisini sürdürecektir.
- Tüm kontrolü tek bir noktada toparlamak için kan basıncı, kalp atış ritmi ve akciğerdeki oksijen tutma kapasitesi, normalin üzerine çıkarılmaktadır.
- Göz bebekleri genişletilerek, tek seferde daha fazla alanın daha net şekilde görülmesini sağlar.
- Kol ve bacaklara normalden daha fazla kan pompalayarak, hareket kabiliyetini artırmaktadır.
- Metabolizma üzerinde kesin etki sağlamaktadır. Beyne glikoz gönderme kapasitesini artırmak için glikoz seviyesini yükseltmektedir.
- Beynin tehlikeyi algılamasının ardından, sindirim sistemi adrenalin hormonu tarafından kontrol altına alınır. Sindirim sisteminin kontrol edilmesiyle, bağırsaktaki hareketler yavaşlamaktadır. Bağırsakların hareketi yavaşlatıldığında, tüm enerjinin kaslara yöneltilmesi sağlanacaktır. Adrenalin hormonu sayesinde, kasların hareket potansiyeli ve hareket hızı artış gösterecektir.
Adrenalin hormonu salınımı esnasında, vücudun enerji hacmi kısa sürede sona erecektir. Enerji yönetimini sağlamak ve tüm enerjiyi kaslara yönlendirmek için sindirim sistemi ve besin emilimi arka plana alınmaktadır. Sindirim sisteminin yavaşlatılması, adrenalin hormonunun etkilerinin başında gelmektedir.
Pedagoji ne demek? Merak edilenlere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Adrenalin Nedir başlıklı içeriğimizle ilgili yorumlarınızı bekliyoruz!