Valf, valve olarak da bilinir. Halk arasında subab ismiyle anılır. Motorun en önemli parçalarından bir tanesidir. Araçların üzerinden 8, 12, 16, 20 valve yazıları vardır. Valve aslında valf demektir. Subap silindir içerisinde bulunur ve pistonun hareket etmesini sağlar. Hareket için gerekli olan yakıtı silindire valf bırakır. Ayrıca silindir içinde bulunan gaz silindirden dışarı atılırken uç kısımda kanallardan faydalanılır. Yakıt bırakan kanalı emme subabına egzoz subabı adı verilir. Egzoz subabı yakıtı silindire bıraktıktan sonra yakıtın türüne uygun şekilde sıkıştırılır. Bunun için buji ile ateşleme yapılır. Piston hareket etmiş olur. Yanma sona erince oluşan gaz silindirden dışarı atılır. Bunun için egzoz subabı devreye girer. Bütün bu işlemlerin piston hareketiyle uygun şekilde açılıp kapanması gerekir. Subab sayesinde yanmak üzere olan silindire yakıt ikmali sağlanır. Subablarda zamanlama egzantirik milindeki çıkıntılar sayesinde oluşturulmaktadır. Valf Nedir konusunun detaylarına inelim.

Araçların Üzerinde Yazan 8, 12, 16, 20 Valve Ne İşe Yarar?

Araç valvesi iki farklı kategoride incelenir. Bir silindirde emme ve egzoz subabı olmak üzere 2 subab bulunur. Eğer araç dört silindirli ise toplamda 8 tane subab bulunması gerekir. Bu durumda araç 8 valve olacaktır. Bazı otomobil firmaları araç gücünün daha fazla olması için subab sayılarını artırmıştır. Bir arabanın üzerinde eğer 16 valve yazıyorsa, 14 silindiri olan arabanın üzerinde 2 tane egzoz ve 2 tane de emme subabı vardır. Aracın üzerine bakarak valf sayısı hakkında bilgi edinmek mümkündür.

Ayrıca cüzzam nedir? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Araçta Subab Sayısının Fazla Olmasının Avantajı Nedir?

Valf Nedir?

Araçta subab sayısının fazla olmasının avantajları bulunmaktadır. Bir araçta subab sayısı arttıkça, motordaki silindirlere beslenmiş olan hava yakıt karışımı artacağından, daha fazla tahliye ve sevk yolu vardır. Bu durum dolaylı yoldan motorun performansını ve yakıt tüketimini istenilen değerlere ulaştıracaktır. Subab sayısı fazla olan araçlar ani bir şekilde hızlanabilirler. Subab sayısı az olan araçların aniden hızlanması daha zordur. Subab ayrıca araçlarda klima kullanılmasını sağlar. Pek çok açıdan subabların fazla olması araç için avantaj sağlar. Ne var ki, subab sayısının artmasıyla maliyet yükseleceği için herkes subab sayısı yüksek olan araçları tercih etmez. Öyle ki araba üreten fabrikalar bile buna göre üretim yapar.

Tesisattaki Valf Ne Anlama Gelir?

Tesisatta valf akışkanların kontrol edilmesine yarar. Vana ve subap gibi tesisat elemanlarına genel olarak valf denmektedir. Valf kelimesinin sözlükteki anlamı vanadır. Vana sayesinde bir tesisatta gazların ya da sıvıların akışını kontrol etmek mümkün olur. Kontrollü bir akış için basit düzenekler de valfler olarak adlandırılmaktadır. Her ne kadar basit bir sistem olsalar da, oynadıkları rol bakımından oldukça önemli bileşenlerdir. Günlük hayatta valflerin kullanım alanı oldukça yaygındır. Banyo, mutfak tesisatlarının dışında, sıcak su temini ve ısınma amacıyla hemen hemen bütün endüstriyel uygulamalarda valf kullanıldığı görülebilir. Valfler sayesinde basınç ve akışkan gücü kontrol altında tutulur. Otomotiv ve petro kimya endüstrisinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Valf İle İlgili Video Anlatım

Valf Nedir konusunun video anlatımını aşağıda bulabilirsiniz.

Valf Türleri Nelerdir?

Valf türleri pek çok faklı sınıfta incelenebilir. Kabaca valfler hidrolik ve pnömatik anlamda ayrıma tabi tutulabilirler. Yön kontrolü, açma kapama valfleri ve basınç valfleri bulunur. En çok tercih edilen valfler arasında solenoid valfler yer alır. Bu valfler elektrik sinyalleriyle kontrol edilmektedir. Buhar, yağ, gaz ve su gibi akışkanların kontrolü için kullanılırlar. Elektro manyetik kontrol sistemiyle valfler çalışır. Genellikle patlayıcı ortamlarda tercih edilmektedir. Çekvalfler ise akışkanların transferi için kullanılır. Boru tesisatı için önemli bir bileşendir. Çekvalflerin düzgün çalışması için mutlaka akış kapasitesi göz önünde bulundurulmalıdır. Seçim yaparken bu noktaya dikkat edilmelidir. Çekvalflerde kurulumun uygun şekilde yapılması ve bakımların düzenli devam ettirilmesi son derece önemlidir.

Diğer Valf Türleri Nelerdir?

Diğer valf türleri arasında şunlar yer alır:

  • İğne valfler,
  • Sürgülü valfler,
  • Pres emniyet valfleri,
  • Kelebek valfler,
  • Küresel valfler bulunur.

İğne valfler pozitif sızdırmazlık için kullanılır. Hat içinde ve açılı şekilde kullanıldıkları olur. Sürgülü valfler ise klapenin düşey düzlemde hareket etmesiyle akışkana yol verir. Aynı zamanda akışı durdurur. Hem tam açık hem de tam kapalı şekilde çalıştıkları için sürgülü valfler tercih edilmektedir. Pres emniyet valfleri dozaj pompalarının hat basıncından daha yüksek basınca sahip olduğu durumlarda tercih edilir. Hattın yüksek basınçtan korunması ve hat dışına kimyasal sızmasının zararlarından korunmak adına pres emniyet valfleri tercih edilir.

Kelebek valfler hem su hem de sıcak su tesisatlarında kullanılmaktadır. Kelebek valfler vana olarak da bilinirler. Adını klape ve milin kombinasyon formundan almıştır. Basit bir şekilde inşa edilmeleri mümkündür. Vana gövdesiyle vananın iç çapının büyüklüğü birbirine yakındır. Disk mil ile desteklenir.

Fütürizm nedir? Bilgilerine yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Sıvı Devrelerde Valfler

Sıvı devrelerde valfler yol değiştirme sistemlerinin parçaları olarak görev yaparlar. Sıvı mantık devreleri ile ile sıvı gücü birbiriyle karıştırılmamalıdır. Sıvı gücüyle çalışan sistemler iş yapmak için basınçlı hava ve hidrolik yağ basıncı sağlayan pompalardan yararlanılır. Normal olarak kapalı ya da açık duran iki yönlü valflar bulunur. İki durum arasında vananın akış hızına ve basınç farkına göre ayarlanması mümkündür. Sıvı mantık devrelerinde valflerin mantığı, güvenlik supaplarıyla anlatılabilir. Bir ağırlıkla ya da yay aracılıyla kapalı tutulan ve basınç belli bir değeri geçtiği zaman güvenlik sisteminin açılması sistemin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur. Kendi biçiminde bir yuvaya oturan ve yuvanın içinde yukarı aşağı hareket eden basınç denetleme valfları bulunur. Bunlar iğne suppalardır. Evlerde yer alan merkezi ısıtma sistemlerinde radyatör denetimlerinde kullanılırlar.

Akış denetleme valfleri akan maddeyi böler ya da yönlendirir. Tek girişli ya da bir iki çıkışlı düzenek olabilir. Boruların birleşme yerlerinde bulunur. Giriş borusndan gelen akışkan için eğilimli plaka kullanılmıştır.

Otomobil Motorunda Kaç Valf Bulunur?

Valf Nedir?

Otomobil motorunda bulunan valf her araç için farklı olabilir. Valf kelimesi diğer otomobil terimleri gibi dilimize Fransızca’dan geçmiştir. Daha çok halk arasında supap kelimesi tercih edilmektedir. İngilizce’den çeviri yapılan yerlerde daha çok valf kullanılmaktadır. Supap silindirin hemen üzerinde yer alır ve egzoz gazlarının silindirden atılmasını sağlar. Yakıt ve hava karışımının silindire emilmesine olanak tanıdığından iki farklı türde supap olduğu söylenebilir. Emme supabı ve egzoz supabı bulunur. 16V, 8V gibi bir işaret gördüğünüz zaman bir arabanın kaç tane subapa sahip olduğunu anlayabilirsiniz. Eğer 16V ifadesini görürseniz, o motorda her bir silindir için 4 tane supap bulunduğunu anlayabilirsiniz. 2 tane emme ve 2 egzoz subapı vardır.

Son zamanlarda Volkswagen marka araçlarda 5 silindirli 20 subaplı motor ifadesine rastlamaktayız. Yani silindir başına 4 supap vardır. Ferrari marka bir otomobilde, silindir başına 5 subap bulunur. 3 tane emme ve 2 egzoz valfi bulunmaktadır. Bu valfler sıvı mantık devreleri, akış denetleme ve basınç denetleme olmak üzere 3 işlevi yerine getirirler.

Origami nedir? Hakkında bilgiler yazımızdadır.

Valf Nedir başlıklı içeriğimizle ilgili yorumlarınızı bekliyoruz!

Kategori: