Piston içten yanmalı motor silindirlerin içerisinde bulunan metal bir parçadır. Piston bu motor silindirlerin içerisinde yukarı ve aşağı olacak şekilde hareket sağlamaktadır. Pistonlar motorun kalbi olarak adlandırılacak bölgede dakikada adeta binlerce kez hareket sağlamaktadır. Aynı zamanda bu hareketi ile birlikte motor içerisinde en önemli görevlerden birini üstlenmiş bulunmaktadır. Zira pistonlar alımı, zararlı gazların salınımı ve aracın harekete geçebilmesi için gereken kinetik enerjinin üretilmesi gibi önemli rollere sahip olan bir parça olarak karşımıza çıkar.

Kuantum bilgisayar nedir? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Piston Nedir konusuna kısaca değindik. Şimdi pistonların ne işe yaradığına bakalım.

Piston Ne İşe Yaramaktadır?

Piston Nedir, Ne İşe Yarar?

Pistonun sağladığı fonksiyonlar ele alındığında esasında motorların yakıtları hareket enerjisine dönüştürme evresini de anlamak oldukça kolay olacaktır. Pistonlar motor silindirin içinde yer almaktadır. Motor silindirinin içerisindeki hareketleri ise dört zamanlı bir döngü şeklinde meydana gelmektedir. Pistonun görevlerini ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Pistonun görevlerinden biri emme işlemi yapmaktır. Bu hususta piston aşağı yönlü ilk hareketini gerçekleştirdiğinde silindirlerin içi hava yakıt karışımı ile dolmaktadır. Ortalaması burada rol oynayan bir etken ise emme manifoldu ve yakıt enjektörüdür.
  • Sıkıştırma işlemi de pistonun görevlerinden biridir. Bu görev dahilinde piston kendi iki hareketi olan yukarı yönlü hareketini sağlayarak silindirin içine dolan yakıt karışımının sıkıştırmaktadır. Pistonun sıkıştırma strokunun üst ölü noktasına ulaştığı anda yakıt hava karışımı da bujiler aracılığı ile ateşlenmektedir.
  • Pistonun görevleri arasında yanma işlemi de yer alır. Ateşleme ile ortaya çıkan patlama akabinde piston aşağı yönlü hareket eder ve egzoz vakitlerinde açılma gözlenmesini sağlar. Bunun akabinde yanma ile birlikte meydana gelen gazlarının salınımı da gerçekleşir.
  • Egzoz durumu da pistonla alakalıdır. Pistonun dörtlü döngüsünün son hareketinin üst tarafa doğru ilerlemesi ardından egzoz valfi kapanır. Egzoz valfinin kapanmasıyla Emre ba harfleri devreye girer. Bu işlemin akabinde ise döngü tekrar başa sarar.

Motor Devri Nedir?

Motor devri, krank milinin pistonlar aracılığı ile tam bir tur atması şeklinde tanımlanabilir. Pistonlar bu dört zamanlı olan işlemi, yani motor döngüsünü, genç bir dakika içerisinde yüzlerce ve hatta binlerce kez tekrar etmektedir. Pistonun ne işe yaradığı durumu da işte bu konu ile alakalıdır. doğrusal çizgide hareket sağlayan pistonların etkilerinden biri de biyel kolu ile ilişkili olan krank milinin dönmesini sağlamasıdır. Krank miline devri sağlanan bu kuvvet ise dairesel harekete çevrilmektedir. Bu dairesel hareketler ise aktarma organlarına iletilir. Motor devri de işte bu aktarım durumları ile alakalı olmaktadır.

Ontoloji nedir, neyi inceler? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Piston İle İlgili Video Anlatımı

Piston Nedir konusuyla ilgili bu bilgilendirici videoyu da izlemenizi öneririz.

Pnömatik Piston Nedir?

Pnömatik piston “havalı piston” olarak da bilinmektedir. Pistonlar güç üretimi sağlamaktadır. Güç üretitiminin sağlanmasında ise sıkıştırılmış gaz da bulunan potansiyel enerjinin kinetik enerjiye dönüşmesi ile sağlanmaktadır. Pnömatik piston sistemi endüstriyel uygulamalarda da bolca tercih edilen bir mekanik sistemdir. Çoğunlukla ağır nesnelerin kaldırılması için kullanılmaktadır. Aynı zamanda valflerin ve kapıların açılması da pnömatik piston ile sağlanabilmektedir. Fakat pnömatik pistonun otomotiv sektöründe üstlendiği rol ise biraz daha farklıdır. Otomobil ve kamyon yada kamyonetlerde pnömatik pistonun kullanım alanı süspansiyonlar ve frenlerdir. Yani pnömatik piston otomobillerin ve kamyon ya da kamyonetlerin süspansiyonlarında ve frenlerinde kullanılır.

Piston Segmanı Ne İşe Yarar?

Piston Nedir, Ne İşe Yarar?

Piston segmanlarının kullanımında dört ana işlev bulunmaktadır. Piston segmanları silindirler ile pistonlar arasında yer almaktadır. Motorun verimliliğini arttıran ve çalışmasına büyük etki sağlayan bu iki bileşenin arasında yer alan piston segmanlarının işlevleri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Piston ve silindirler arasında yer alan açıklığın kapanmasını sağlayarak yanma esnasında meydana gelen gazların sızmasının önüne geçmektedir. Yani piston segmanlarının piston ve silindir duvarı arasındaki gazın sıkışmasını sağladığını söyleyebiliriz. Yanma gazının sızması durumunda motor yeterli güç üretimi sağlayamamak da ve bundan kaynaklı olarak yakıt tüketiminde ciddi bir artış gözlenmektedir. Piston segmanları işte bu yakıt tüketimindeki artışı engellemektedir. Dolayısı ile piston segmanlarının çevrenin korunması bakımından etkin bir rol oynadığı söylenebileceği gibi yakıt tüketiminde artış gözlenmesi engellediği için ekonomik açıdan da fayda sağlamaktadır.
  • İçten yanmalı motorların gerçekleştirdiği birden fazla olan ateşleme işlemi sürekli tekrarlandığından kaynaklı olarak motorun içinde bulunan yağ aşağı ve yukarı yönlü olarak hareket etmektedir. Motorun içinde bulunan bu yağın hareketi ise dakikada neredeyse bir kaç bin kez meydana gelmektedir. metal parçaların arasındaki sürtünmenin azaltılması için pistonlar üzerine bir miktar yağ dökümü gerçekleşmektedir. Döküm sağlanan bu yılın miktarını belirleyen parçanın hareketine olanak tanıyan kısım ise piston segmanları olmaktadır. Dolayısıyla piston segmanlarının sürtünmeyi engellemek niyetiyle dökülen minimum yağ oranının ayarlanmasında aktif rol oynadığı söylenebilir.
  • Pistonlar aşağı ve yukarı yönlü hareket sağlamaktadır. Bu hareketli ise silindir duvarını sürtünerek gerçekleştirir. Piston segmanları ise pistonlar ile silindirler arasındaki bu ilişkinin daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Zira pistonların aşağı ve yukarı yönlü hareketi akabinde silindir duvarına belirli belirsiz vuruşlar yaptığı ve bu vuruşlar akabinde motorda birtakım arızaların gözlenmesi durumu ihtimaller dahilindedir. Piston segmanları ise işte bu arızaların önüne geçmektedir.

Mikrofiber nedir, nerelerde kullanılır? Hakkında merak edilenler yazımızdadır.

Piston Nedir Konusuyla Alakalı Sıkça Sorulan Sorular

Piston aşağı inerse ne olur?

Pistonun aşağı inmesi durumu motorun bakımsız olduğuna işarettir. Pistonun aşağı inmesi durumunda araç altından çıkabilir, biyel kolu gibi parçalar çeşitli yerlere savrulabilir ve motorun tamamen çalışmaz bir motor haline gelmesi söz konusu olabilir.

Piston ne demek?

Piston, araçların motorundaki silindir içerisinde bulunan ve motorun gücünün iletimini sağlayan küçük çaplı bir silindirdir.

Pistonun diğer adı nedir?

Pistonun diğer adı “itenek” olarak bilinmektedir.

 

Piston Nedir konusuyla ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.

Kategori: