Pek çok alanda kullanılan, hayatımızın her alanını kolaylaştıran ürünlerden biri de mikrofiberdir. Peki, mikrofiber nedir? nerelerde kullanılır? Sizlere bu soruların cevaplarını detayları ile birlikte vereceğiz. Ancak burada bilinmesi gereken, mikrofiberin nerelerde, hangi şekilde kullanıldığıdır. Çünkü pek çok çeşidi ile karşılaşıldığından dolayı, ismi ve önemine hakim olmak gerekir. Şimdi soruların cevaplarını vermeye çalışalım.
İçindekiler
Mikrofiber Ne Demek?
Mikrofiber nedir konusuyla ilgili izleyebileceğiniz bilgilendirici bir video.
Genellikle küçük olan, ancak kullanıldığı alana göre boyutları büyüyebilen sentetik elyaflara verilen isim mikrofiberdir. Mikrofiberi bu şekilde tanımlamak elbette ki yetersiz olacaktır. Şimdi sizlere gerekli olan bilgilerin tamamını vermeye çalışalım.
- Dayanıklı ve kuruması kolay olan mikrofiberler, aynı zamanda yumuşak olmaları sebebi ile de pek çok alanda aktif bir şekilde kullanılır.
- Oluşturulması sürecinde mikrofiber iplikler eritilir ve eritme işlemi tamamlandıktan sonra kilometrelerce çekilerek uzatılır. Çekildiği için de incecik bir hal alan mikrofiber ipler, bu şekilde kolayca dokunmakta ve kullanıldığı alana her türlü faydayı sağlamaktadır.
- Pek çok farklı çeşidi de bulunan mikrofiberler, kullanıldığı alana göre bu çeşitler çerçevesinde ele alınmaktadır.
Mikrofiberin genel anlamdaki tanımı ve bilgileri yukarıdaki gibidir. Ancak bunun yanında dikkat çeken husus, mikrofiberin çeşitleridir. Şimdi sizlere bunlardan bahsedelim.
Mikrofiber Çeşitleri
Çeşitli şekillerde karıştırılarak bir mikrofiber çeşidi elde edildiği için, elde edilen bu karışım farklı alanlarda kullanılır. Mikrofiberin çeşitleri de aşağıdaki gibidir.
- Polyesterler
- Poliamitler
- Polyester ve Poliamit Karışımları
Yukarıda üç farklı çeşidi bulunan mikrofiberler, kullanım alanlarına göre bu çeşitlerden özellik elde etmektedir. Peki, mikrofiberler hangi alanlarda kullanılır?
Mikrofiberler Nerelerde Kullanılır?
Hayatımızın her alanında bulunan mikrofiberler, farklı alanlarda, farklı özellikleri ile kullanılır. Her türlü özelliği içerisinde barındırması sebebi ile de, tercih edilme potansiyeli oldukça yüksektir. Peki, kullanıldığı alanlar hangileridir?
- Temizlik: Deterjan kullanımına dahi gerek duyulmadan, etkin bir temizliğin gerçekleştirilmesi için mikrofiberler kullanılmaktadır. Mikrofiber kumaş kesilerek kullanılan mikrofiber bezler, yüzey kuru da olsa, ıslak da olsa her daim en etkin sonuçları vermektedir. Peki, sterilizasyon nedir? İçeriğimizden bu bilgiye ulaşabilirsiniz.
- İzolasyon: Gerek ıslak, gerekse de kuru haldeyken bile ısıyı içerisinde tutabilen özel bir malzemedir. Bu nedenle arazilerde kullanılacak olan ürünler ve uyku tulumu gibi malzemelerin kullanılmasında sıklıkla tercih edilmektedir.
- Tekstil: Kıyafetler, perdeler, nevresimler ve bunun gibi onlarca alanda tercih edilmektedir. Çünkü suyu emme veya su almama özelliğine sahip olması, bir de ısıyı koruyup, yumuşak olması sebebi ile bu alanlarda sıklıkla kullanılır.
Mikrofiberin kullanıldığı alanlardan ve bu alanlardaki faydalarından bahsetmek için bu içeriğin yeterli olacağını düşünmüyoruz. Çünkü hemen hemen her alanda kullanılan bir malzeme ve içerdiği özellikler de kullanımını doğrudan etkiliyor. Bu kapsamda mikrofiber nedir? Nerelerde kullanılır? sorularına net bir şekilde cevap verilmiş olmaktadır. Peki, mikrofiber kumaş nedir? Özellikleri nelerdir?
Mikrofiber Kumaş Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Mikrofiber ipliklerin eritilip, eritildikten sonra çekilerek uzatılan ve bu şekilde dokunan bir kumaştır. Saç telinden dahi ince bir görünümü bulunmaktadır. Bu nedenle temizlik alanında sıklıkla kullanılır. Tüm bunlara karşın, temizlikten ne kadar anlıyorsun? Testi uygulayarak öğrenebilirsiniz. Peki, temizlik alanında kullanılması çerçevesinde mikrofiber kumaşın özellikleri nelerdir?
- Sağlığa Zararlı Bir Ürün Değildir: Herhangi bir sağlığa zararlı olma durumu bulunmayan bu kumaşlarda ekstra ürünler kullanılmaz. Kullanılan ana malzeme, mikrofiber ipliklerdir. Astım ve kanser gibi önemli sağlık problemlerine sebebiyet vermemesi ile de dikkat çeker.
- Sökülmelere Karşı Dayanıklı: Mikrofiber ipliklerde belirli kancalar bulunur ve iplikler bu kancalara tutunurlar. Bu nedenle de kesinlikle bir sökülme meydana gelmez.
- Emiş Gücü Yüksektir: Standart kumaş çeşitlerine nazaran, suyu 10 kat daha fazla emme özelliğine sahip bir kumaştır.
- Etkin Temizlik Sunar: Toz parçalarında çeşitli elektrik yükleri bulunur. İşte mikrofiber kumaşlar da bu elektrik yükleri ile birlikte tozları kendine çeker. Islak veya kuru bir şekilde de en iyi sonuçları verir. Kuru haldeyken tozları kesinlikle üzerinden atmaz. Ancak bu kumaşları yıkarken, tozlardan anında arındığını gözlemleyebilirsiniz.
- Elektronik Cihazlarda Etkin Temizlik: Hassas yüzeyleri çizmeden veya bozmadan temizlemesi sebebi ile elektronik cihazların temizliğinde de sıklıkla başvurulan bir yoldur.
Yukarıda da gördüğünüz üzere, mikrofiber kumaşın kullanıldığı temizlik alanları çeşitlidir. Bu alanlarda sağladığı avantajlar da, bu kumaşın kullanımını doğrudan etkilemektedir.
Mikrofiber İle İlgili Önemli Kavramlar
Mikrofiber, çok özel bir malzeme olduğundan dolayı, kullanım alanları da bu çerçevede çeşitlenmiştir. Ancak bu çeşitlilik, bazı soruları da akla getirir. Şimdi sizlere bu sorulardan ve cevaplarından bahsedelim.
-
Mikrofiber İplik Nedir?
Mikrofiber iplik, eritilerek uzatılır ve saç telinden dahi ince bir görünüme sahiptir. Aynı zamanda tırtıklı olup, birbirine sapasağlam tutunur. Ama temizlik sürecinde herhangi bir tırtık oluşmaz.
-
Mikrofiber Su Geçirir Mi?
Mikrofiber kumaşlar ile silinen bir ıslak yüzeydeki su, kumaş tarafından hızlı bir şekilde emilir. Suyu emme gücü oldukça yüksektir.
-
Mikrofiber Sağlıklı Mı?
Sağlığa karşı herhangi bir olumsuzluğu bulunmayan bu malzeme, bu kapsamda pek çok alanda kullanılır. Kanserojen madde barındırmaz.
-
Mikrofiber Kumaş Terletir Mi?
Yumuşak olan ve sıkmayan bir kumaştır. Bu nedenle terletme olumsuzluğu bulunmaz.
Yukarıda da görüldüğü gibi pek çok faydayı içerisinde barındıran bu iplik ve iplik ile oluşturulan kumaş, bahsettiğimiz alanların dışında da sıklıkla kullanılır. Bu kumaşın üretimi ise meşakkatlidir. Bu nedenle çok değerli bir malzeme olarak bilinir. Aynı zamanda Covid-19 sürecinde temizlik ve hijyen çok önemli. Bu nedenle mikrofiber kumaşlar çok popüler bir konumda.
Sizlere bu içeriğimizde; mikrofiber nedir? Nerelerde kullanılır? Mikrofiber iplik nedir? Mikrofiber ile ilgili sorular nelerdir? gibi konu başlıklarına cevap vermeye çalıştık. İçeriğimizde de her anlamda bahsettiğimiz gibi çok değerli bir kumaş olan mikrofiber, günümüzde sıklıkla kullanılır. Kullanım alanlarının ise her geçen gün daha fazla artacağı düşünülmektedir. İçeriğimizde bahsettiğimiz bu konu ile ilgili sizlere faydalı bilgiler ulaştırmaya çalıştık. Umarız size yeni bilgiler edinme fırsatı sunabilmişizdir.