Beyin küçülmesi sorunu, Alzheimer olarak tabir edilmektedir. Özellikle yaşlanan kişilerde ortaya çıkan beyin küçülmesi, ilerleyen yaşla etkisini artırmaktadır. Bunama ya da demans şeklinde de tabir edilen beyin küçülmesi, beyindeki hasarın ilerlemesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Beyindeki hasarın ilerlemesi sonucu ortaya çıkan bozukluk, beyin küçülmesini tetiklemektedir. İlerleyen yaşla birlikte, beyin küçülmesinin etkileri artmakta ve beyin performansının büyük bir bölümü kendini yitirmektedir. Hafıza, dikkat mekanizması, dil ve problem çözme mekanizmasının doğrudan etkilendiği beyin küçülmesi, Alzheimer oluşumunun tetikleyicisidir. Demans problemi, çok sık karşılaşılan Alzheimer çeşididir. Beyin Küçülmesi Nedir konusunu kısaca açıkladık. Şimdi sıra detaylarda.
Arsenik nedir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.
İçindekiler
Beyin Küçülmesinin Özellikleri Nelerdir?
Demans özellikleri ele alındığında, yaşlanan kişilerde sıklıkla görüldüğü kanısına ulaşılabilir. Demans sorununun temelinde yatan beyin küçülmesi, yaşlanma ve beyne alınan ağır hasarlar ile hastanın sağlığını kaybetmesi kaçınılmazdır. Alzheimer ve demans olarak tıp dilinde tabir edilen beyin küçülmesi, beyin içindeki milyarlarca hücreyi etkilemektedir. Beyindeki milyarlarca hücre, günden güne ölmekte ve eski gücünü yitirmektedir.
Beyin hücreleri azalmaya başladıkça, beynin fonksiyonları gücünü yitirmekte ve bellek eski hafıza gücüne sahip olamamaktadır. Zaman içerisinde etkisini artıran beyin küçülmesi, yaşlanmayla birlikte bunamaya yol açabilir. Beyin küçülmesi yaşayan kişiler, daha az tepki vermekte ve çocuk gibi yaşamaya başlayacaktır. Beyin küçülmesinin tamamen beyni ele geçirmesiyle, kişiler Alzheimer hastası olacaktır. Erken tedavi başlatıldığında, beyin küçülmesi yaşayan hastaların zihni kontrol altına alınır ve Alzheimer oluşumu engellenir.
Demans Nasıl Anlaşılır?
Beyin küçülmesinin anlaşılması için hastalığın belirtilerini takip etmek gerekir. Demans sebebiyle ortaya çıkan belirtiler, kesinti yaşamadan etkisini devam ettirmekte ve hastaların yaşam fonksiyonlarını kısıtlamaktadır. Demans hastalarının beyin damarları, zaman içerisinde daralmaya başlayacaktır. Beyin damarlarındaki tıkanıklığın artmasıyla, kişilerin günlük hayattaki enerjileri minimum seviyeye inecektir. Aniden yorulmalar, hayat enerjisinin azalması, günlük hayatta aşırı yorgunluk yaşanması, sosyal aktivitelerde etkisiz kalma ve yorgun düşme, demans oluşumunun başlıca etkileri arasındadır.
Demans hastalarının erken dönemde tedaviye alınması durumunda, hastalığın ilerlemesi kontrol altına alınır ve Alzheimer oluşumu tamamen engellenebilir. Demans hastalarının erkenden tedavi edilmemesi, hastalığın ilerlemesine ve kişilerin beyin fonksiyonlarını yitirmesine sebep olacaktır. Hastalığın etkisiyle, kişiler zihinlerini yitirir ve boş gözlerle bakmaya başlar. Beyindeki konuşma bölümü etkilendiğinden, kişiler konuşma yetisini tamamen kaybedecektir. Beynin küçülme hızı sürekli arttığından, kişiler kısa süre içerisinde Alzheimer hastası olacak ve tüm anılarını kaybedecektir. İnsanların hayatını tamamen sonlandıran ve geçmişe dair tüm izleri silen demans hastalığı, en tehlikeli hastalıklardan bir tanesidir. Alzheimer oluşumunu engellemek ve hastaların hafızasını korumak için hastalığın erken teşhis edilmesi ve tedavinin erken dönemde başlatılması gerekir.
Alzheimer Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Alzheimer hastalığı, demans yani beyin küçülmesinin çeşitlerinden bir tanesidir. Demans yani Alzheimer hastalığına yakalanan kişiler, sosyal faaliyetlerini yitirmeye ve hafızasını kaybetmeye başlayacaktır. Alzheimer hastaları, günlük ihtiyaçlarını gidermede zorlanacak ve günlük alışkanlıklarının aksine davranışlar sergileyecektir. Hastaların yemek yeme alışkanlıkları, konuşma alışkanlıkları, hareketleri ve tuvalete gitme alışkanlığı tamamen yitirilmektedir. Alzheimer hastalığının son evresine gelen kişiler, eski hallerine dönemez ve ski sağlıklarını geri kazanamazlar. Kas sistemini ve eklem sistemini de doğrudan etkileyen Alzheimer, yürüme ve hareket etmeyi zorlaştırmaktadır.
Alzheimer hastaları, başkalarının yardımı olmadan yemek yiyemezler. Hastaların iştahsızlık yaşamasını tetikleyen Alzheimer, aniden kilo kaybı yaşanmasına yol açacaktır. Beyin hücrelerinin zamanla ölmesi sonucu ortaya çıkan Alzheimer, hastaların çocuk gibi olmasına ve tüm yaşam faaliyetlerini kaybetmesine yol açacaktır.
Valf nedir? Detaylarını da inceleyebilirsiniz.
Beyin Küçülmesi İle İlgili Video Anlatım
Alzheimer ve Demans Belirtileri Nelerdir?
Beyin küçülmesi belirtileri, hastaların Alzheimer ya da bunamaya doğru ilerlediğine dair haberci niteliğindedir. Demans hastaları, bilişsel ve fiziksel anlamda büyük değişiklikler yaşamaktadır. Hastaların günlük yaşamındaki performans kayıpları, demans hastalarının başlangıç evresine işaret etmektedir. Başlangıçta hafifçe seyreden demans Alzheimer belirtileri, ilerleyen evrelerde daha yüksek şekilde kendini göstermektedir. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte, hastalar konuşmada sorun yaşamakta, olayları hatırlamakta güçlük çekmekte, nesnelerin yerlerini hatırlayamamakta ve adresleri unutmaktadır. Alzheimer hastalarında görülen belirtiler, aşağıda detaylı şekilde açıklanmıştır:
- Bilinçte sürekli bulanıklıklar ve kayıplar yaşanması
- En son yaşanan olayların sürekli unutulması
- Geçmişe dair hatıraların güçlükle hatırlanması
- Hastaların bulundukları ortama adapte olmakta zorluk yaşaması
- Çok iyi bilinen adreslerde kaybolmaya başlanması
- Ev adresinin ya da iş adresinin unutulması
- Konuşmada aksamaların meydana gelmesi
- Dil becerilerinin yitirilmesi
- Aile, arkadaş ve sosyal çevreye karşı saldırganlıkların meydana gelmesi
- Arkadaş ve aileden normal dışı isteklerde bulunulması
- Sürekli sanrı ve halüsinasyon görülmesi
- Çevredeki herkesten kuşku duyma ve kimseye güvenememe
- Anlaşılır kişilik bozukluklarının meydana gelmesi
- Motivasyon sorunu yaşama ve öz güven azalması
- Günlük faaliyetlerin tek başına gerçekleştirilememesi
- Kişilerin aktivitelerinde destek almaya başlaması
- Hatırlanmayan olayların sürekli inkar edilmesi ve kabul etmeme
- Sürekli kaygı ve depresyon halinin gelişmesi
Alzheimer belirtilerinin bir ya da birkaçıyla karşılaşıldığında, uzman desteğiyle teşhis konulmaktadır. Belirtilen bulgular, ilk dönemde kendini göstermekte ve başlangıçta oldukça hafif şekilde ilerlemektedir. Hastalığın ilerleyen döneminde, belirtilen bulgular artmakta ve belirtilerin şiddeti sürekli olarak artmaktadır. Demans gelişen sanrı ve belirtiler, en sonunda bunama ve Alzheimer oluşumuna yol açar.
Beyin Küçülmesinin Sebepleri Nelerdir?
Alzheimer sebepleri ve Alzheimer hastalığının tetikleyicisi sayılan durumlar, aşağıda sıralanmıştır:
- Kolesterol seviyesinin yükselmesi ve hep yüksek kalması
- Aniden gelişen kalp krizleri
- Kalpteki damar tıkanıkları ve pıhtılar
- APOE 4 taşıyıcılığının olması
- B12 vitamininin eksik olması
- Beyin hücrelerinin aniden ve durmadan ölmeye başlaması
- Geçmiş dönemde gelişen psikolojik problemler
- Sürekli devam eden depresyon durumu
- Aniden gelişen ya da zaman içerisinde ilerleyen hafıza kaybı
- Unutkanlığın sürekli arttığı durumlar
- Yaşın ilerlemesi
- Down sendromuna sahip olmak
- Aile geçmişinde Alzheimer bulunması
- Uyku düzenindeki bozukluklar
- Obezite
- Fiziksel aktivitenin yetersiz kalması
- Geçmiş dönemden kalma travmalar
- Yüksek tansiyon
- Kötü seyirli tip 2 diyabet
- Beslenmenin yetersiz ve dengesiz olması
Yukarıda sıralanan etkilere sahip olan hastalar, demans yani beyin küçülmesiyle karşılaşacaktır. Demans hastalığının tetiklenmesine sebep olan durumlar, erken dönemde teşhis edilirse hastalar tedaviye alınır ve hastalık oluşumu erkenden engellenir.
Beyin Küçülmesi Nasıl Engellenir?
Demansın engellenmesinde etkili olan durumlar şunlardır:
- Düzenli uyku alışkanlığı kazanmak
- Beslenme alışkanlığına dikkat etmek
- Sürekli egzersiz yapmak
- El işi ya da hobilerle ilgilenmek
- Zihni yoracak oyunlar oynamak
- Düzenli vitamin alınması
- Travma sonrası psikolojik desteği aksatmamak
- Aşırı stresten uzak durmak
- Sosyal etkinliklere katılım sağlanması
- İletişim ve sosyalleşmeye önem verme
- B12 – B6 – E vitaminleri ve diğer vitaminleri eksiksiz takviye etmek
Parapsikoloji hakkında merak edilenler yazımızdadır.
Alzheimer Teşhisi Nasıl Koyulur?
Beyin küçülmesi teşhisi, için kesin test ya da muayene geliştirilmemiştir. Alzheimer teşhisi için birden fazla kontrol ve uygulama kullanılmaktadır. Beyin küçülmesinin ilk evrelerinde, hastalar nörolojik muayeneye alınmaktadır. Hastaların sağlık geçmişi ve aile sağlık öyküsü dinlendikten sonra, nöroloji uzmanları inceleme başlatacaktır. Nörolojik muayeneler, denge durumu, duyuların işlevi, davranışlardaki farklılıklar, hafıza ve refleks kuvvetleri dikkate alınarak, hastalar genel tanı muayenesine alınacaktır. Bütün dengeleri ölçmek ve teşhisi koymak için uygun yöntemlerle kontroller sağlanır. Kan test, MR görüntülemesi, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntülemeleri ve fiziksel muayenelerin ardından, Alzheimer teşhisi konmaktadır.