Kil; sedimanter mineraldir. Kilin içeriğine bakıldığında; alüminyum ve silika içeriği yüksek olan bir mineral olduğu bilinmektedir. Doğada oldukça bol miktarda bulunmaktadır. Saf halini bulabilmek ise oldukça zordur. Çin kili, doğadaki en saf kil olarak bilinmektedir. Çin kili sarımtırak, kırmızımtırak ve esmer tonlarda görülebilmektedir. Alüminyum silikat, kalker, silis, mika, demir oksit, magnezyum, kalsiyum, sodyum, kuvars gibi mineralleri içerisinde barındırmaktadır. Su ile teması sonucunda plastik özelliği kazanan bir mineraldir. Aynı zamanda pişirildiğinde de dayanıklılığı artmaktadır.

Kil Nedir konusuna kısaca değindik. Şimdi detaylara geçelim.

Yaprak boyama nedir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Kil Minerali Nasıl Oluşur?

Kil Nedir, Özellikleri Nasıldır?

Kil oluşumu; alüminyum silikatın düşük ısıda ayrışması ile beraber olmaktadır. Aynı minerallerden farklı kil mineralleri veya farklı minerallerden aynı kil minerallerinin oluşabilmesi mümkündür. Oluşacak olan kilin türünü ortam koşulları belirlemektedir. Kilin oluşması için ortam koşullarının uygun olması gerekmektedir. Birincil mineralin türü, ortamın sıcaklığı, iyon içeriği, pH gibi etkenler rol oynamaktadır. Oluşan killerin çoğunluğu, kendilerinden önce oluşmuş olan tortuların ürünleri olarak göze çarpmaktadır. Ayrıca feldispatların uzun süreli jeolojik süreç sonrasında kil mineraline dönüştüğü de görülmektedir.

Killerin Özellikleri Nelerdir?

Killerin nitelikleri aşağıdaki gibi sınıflandırılmaktadır:

  • İnce ve levhacık halinde kristalleri bulunduğu için killerin plastisite özellikleri vardır. Su ile karıştırılması sonucunda işlenebildiği gibi istenen şekilde biçimlendirilebilmektedir. Mineraller içerisinde plastiklik özelliği olanlara bakıldığında, kil dışında bu özelliğe sahip bir mineral bulunmamaktadır.
  • Kohezyon özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde kil hamuru kurumuş olsa dahi, kendisine daha önceden verilmiş olan şekli koruyabilmektedir. Ancak sadece su ile karıştırıldığında bu özelliği gösterebilmektedir. Herhangi bir sıvı ile karıştırılsa dahi kohezyon özelliği göstermemektedir.
  • Beyaz, sarı, gri, kırmızı kahverengi ve siyah gibi renkleri bulunmaktadır. Fırınlama yöntemi ile pişirildikten sonra da renginde farklılıklar olduğu görülebilmektedir. İçerisinde kömür bulunduğu için siyah olan bir kil fırınlandığında beyaza dönebilmektedir.
  • Rötre yapma özelliği vardır. Kil ve su karıştırıldıktan sonra kuruma aşamasında biçimlendirme yapılırken ölçülerde küçülme olduğu görülmektedir. Fırınlama aşamasında da bu küçülmenin devam ettiği görülmektedir. Bu da rötre olarak isimlendirilmektedir.
  • Killerin çeşitlerine göre sinterleşme sıcaklıkları da değişiklik göstermektedir. Kuvars, feldspat, demir oksit, kalker ve koloit bakımından zengin olan killere bakıldığında; 900 derece civarında sinterleşmeye başladığı görülmektedir. Refrakter gibi killerin ise; 1580 dereceye kadar dayanıklılık gösterdiği görülmektedir.
  • Plastiklik özelliği oldukça fazla olan killere yağlı kil ismi verilmektedir. Kaygan olmalarının yanı sıra, yüzeyleri de hafif parlaktır. Yağsız olanların ise; yüzeyleri pürüzlüdür, kaygan değildir, bağlama özellikleri zayıftır ve suda çabuk dağılan maddelerdir.

Karsinom nedir? Hakkında detayları da inceleyebilirsiniz.

İnşaat Mühendisliğinde Problemli Kabul Edilen Kil Grupları Nelerdir?

İnşaat mühendisliğindeki sorunlu kil grupları; işlem gerektirmektedirler. Bu kil grupları aşağıdaki gibidir:

  • Şişen killer: Kuru mevsimlerde büzülme ve yağışlı mevsimlerde de genleşme özellikleri bulunmaktadır. Genleşmeleri yapılara zarar verebilecek boyutta olabileceği için problemli kabul edilmektedirler. Şişen killerin şartlara göre genleşme ve büzülme özelliklerinin engellenmesi ise kolay değildir.
  • Dispersif killer: Suyun akış hızının çok yüksek olmaması durumunda; normal killerde erozyona uğrama durumu ile karşılaşılmamaktadır. Ancak dispersif killer, su oldukça yavaş aksa dahi erozyona sebebiyet verebilmektedirler. Dik erozyon kanallarının ve tünellerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Dispersif kil kullanılan yerlerin işlevlerini yitirmemeleri için geniş çaplı bir tamirat olması gerekebilmektedir.
  • Lateritler: Yüksek sıcaklık ve bol yağış etkisi ile çoğunlukla tropik bölgelerde oluşan problemli zemin çeşitleri içerisindedir. Çimentolaşma özelliği bulunduğu için tuğla yapımında tercih edilebilmektedir. Ancak zeminde kullanılması halinde, fazla aşınmaya maruz kaldığı için problem yaratabilmektedir.

Kilin Kullanım Alanları Nelerdir?

Kil Nedir, Özellikleri Nasıldır?

Kil mineralinin kullanıldığı yerler aşağıda verilmiştir:

  • Çimento, tuğla ve kiremit elde edilirken kullanılmaktadır.
  • Yapısal karo, yer karosu ve fayansta kullanılmaktadır.
  • Kanalizasyon borusu, drenaj borusu ve pis su borusunda kullanılmaktadır.
  • Sıhhi tesisat, dolgu ve sondajda kil kullanılmaktadır.
  • Asfalt gibi kaplamalarda kil kullanılmaktadır.
  • Çanak, çömlek, çini, cam, porselen, elektro porselen yapımında kil tercih edilmektedir.
  • Refrakter ve döküm sanayide yer almaktadır.
  • Plastik ve kağıt üretiminde kullanılabilmektedir.
  • Tarım sektöründe kilin de kullanım alanı bulunmaktadır.
  • Petrol ve yağ endüstrisinde katalizörde kullanılmaktadır.
  • Boya, ilaç ve kimya sanayide kil minerali kullanılmaktadır.
  • Kozmetik sektöründe kilin kullanılması ile pek çok ürün elde edilmektedir.
  • Fren balatalarında asbest yerine kil tercih edilebilmektedir.
  • Polyesterler ve tekstilde kil kullanılmaktadır.
  • Kilin kullanım alanlarından biri de kauçuk sanayidir.
  • Boya ve renk giderici madde olarak kil seçilebilmektedir.
  • Kaplanmış ark ve kaynak elektrotlarında kil kullanılmaktadır.

E-spor nedir? E-sporcu nasıl olunur? Hakkında merak edilenler yazımızdadır.

 

Kil Nedir Konusu İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Beyaz Kil Ne İşe Yarar?

Beyaz kilin işlevine bakıldığında; özellikle yağlı ciltlerin tercih ettiği, ciltteki pürüzlüklerin düzelmesini sağlayan bir kil çeşididir. Cildin sıkılaşmasını, canlanmasını, toksinlerden arınmasını ve beslenmesini sağlamaktadır.

Kil Yenilebilir Bir Madde Midir?

Kil yemek, daha iyi bir yüze sahip olmak ve daha sağlıklı olmak için edinilen bir alışkanlıktır. Vücuttaki herhangi bir faydası olmayan maddelere tutunduğu için bu maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır ve bu sebeple kil yemek faydalı sayılmaktadır.

Kil Maskesi Nasıl Yapılır?

Kil maskesi yapımından önce cildin temizlenmesi gerekmektedir. İnce bir katman halinde cilde sürüldükten sonra kuruyana kadar beklenmelidir. Ardından kil maskesi ılık su ile durulanmalıdır.

Kil nedir konusuyla ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.




Kategori: