Filmlerde görüyoruz, insanlar gelecekte robotlardan eğitim alabilir, güvenlik hizmetlerini bir insan polisten değil robot polisten alabilir. İnsan gibi düşünen ve canı asla yanmayan bir yapay zekalı robot bir suçlunun peşinden saatlerce koşabilir ve bir insanı demir yığını olarak dakikalar içerisinde etkisiz hale getirebilir.
Peki bu durum insanlık için ne kadar faydalı? Bununla ilgili bazı insanlar olumsuz, bazıları ise çok olumlu düşünüyor. Bazılarına göre robotlar gelecekte daha fazla gündelik yaşamda bulundukça insanlar daha fazla korkmadan yaşayabilecek ve robotlar sayesinde suçluların sayısı azalacak, sağlık hizmetleri daha hızlı ve güvenilir olacak.
Bir grup insan ise bu robotların insanları tehdit edeceğini ve insan ırkını bir süre sonra sona erdirme kapasiteleri olabileceğine dikkati çekerek robotların yasaklanması ve asla kullanılmaması gerektiği konusunda görüş bildiriyor.
Robotlar bize ne katacak?
Robotların bize ne katacak olduğu hakkında her alanda farklı farklı çalışmalar yapılıyor. Bugün milyarlarca dolar yapay zeka projelerine harcanmaya devam ediyor ve kısa vadede daha fazla para harcanarak bunların günlük yaşamda yer alması hedefleniyor. Trilyonlarca dolarlık ekonomiler yapay zekalı savunma sistemlerine para harcarken en basit alanda bile yapay zekadan yardım alınarak robotların insan gücü yerine kullanılması hedefleniyor.
Fabrikalarda her ay milyonlarca doları bulan işçi ödemelerinin yerini sadece elektrik ile 7 gün 24 saat insandan daha dikkatli ve daha düzgün çalışabilecek bir robotlara yer vermek tüm işveren gruplarının beklentileri arasında yer almakta.
Robotlar normal insanlar için sağlık, güvenlik alanıda imkanların daha fazla artmasına neden olabilecekleri gibi beklentilerin altında kalabilir ve insanlara zarar verebilirler. Bir insanın bugün bir başkasına zarar vermesinin önüne nispeten de olsa geçilebilir ancak bir yapay zekalı robotun ne düşündüğü veya onu cezalandırmanın mümkün olmadığını anlaması durumunda (ki bu mümkün) insanlara karşı agresif tavırlar sergilemeye başlayabilir.
İnsanlığın geleceği mi, sonu mu?
Robot çağının en az 20-30 yıl sonra başlayabileceği tahmin edilse de bir beklenti var ve bu beklentiler gelecekte robotların Dünya’da aktif olarak kullanılmaya başlayacak olduğunun kesin bir kanıtı. Eğer robotlar bir başkası tarafından yetkisiz olarak ele geçirilir ise içerisinde gömülü olan kodlar değiştirilebilir ve saldırgan olmasına sebep olunabilir. Tüm bunları engellemek için robotların dışarıdan müdahalelere kapalı olması yeterli olmayacak olduğu gibi hükümet ve şirketlerin aktif bir şekilde bu konuda çözüm bulmaları gerekecek.
Robotların herhangi bir insanı öldürmesi durumunda hepsinin uzaktan kapatılması mümkün olur mu, yoksa bu durum asla mümkün olmayacak mı? Bu sorunun yanıtı henüz bugün için bu robotlar aktif olarak kullanılmadığı için bilinmiyor. Eğer bir robot bir insana bilerek veya bilmeyerek zarar verir ise bunun sorumlusu yine bu robotları üreten şirketler olacak ve bu şirketlerin tüm dünya genelinde aktif faaliyet gösterebileceği bilinmekte.
Kaynak ve ileri okuma:
https://www.industryweek.com/technology-and-iiot/article/22027828/on-humans-robots-and-the-future-of-work
https://en.unesco.org/courier/2018-3/robots-and-humans