Felaket senaryoları, kıyametin geldiği veya umut dolu görüşler… Hepsi yapay zeka için ortaya atılan görüşler. Peki, yapay zeka nedir? Gerçekten insanlığın sonunu mu getirecek? Ya da insanlığa hizmet eden bir yazılım mı olacak? Buna genel anlamda cevap vermek yanlış olur. Detayları ile birlikte sizlere konuyu anlamlandırmaya çalışalım. Hadi şimdi başlayalım.

Yapay Zeka Nedir? Ne Değildir?

Yapay zekayı kısaca tanımlamak; “insanları taklit eden, istatistiksel veya derin düşünme yapabilen donanımlar” sonucunu ortaya çıkarır. Aslında bu sonuç, pek çok soruya da cevap veriyor. Öncelikli olarak yapay zeka insanlar tarafından oluşturulan ve insan beynini taklit edebilen robotlardır. Elbette bunun farklı yolları var. Mekanik veya derin öğrenme gibi. Ancak bunlar ilk etapta bahsedilecek konular değil. Peki, yapay zeka hakkında bilinmeyen veya yanlış bilinenler nelerdir?

  • Yapay zekayı bir görev olarak anlamlandıranlar var. Bunun doğruluğunu bilmiyoruz. Ancak belirli tanımlara göre “makineler tarafından gerçekleştirilmesi olası bir görev” şeklinde tanımlanıyor.
  • Yukarıdaki tanımın tam aksi tanımlar da var. Bunlar durumu daha karmaşık hale getiriyor. Ancak karmaşık olması elbette ki durumun yanlış olduğunu belirtmez. Bu duruma göre ise, “insanlar tarafından geliştirilen, insan gibi düşünebilen ve onun yaptığı zihinsel ile bedensel hareketleri gerçekleştirebilen robotlar” denebilir.
  • Yapay zeka aslında şuan tam da istenildiği seviyede değil. Çünkü henüz istenilen çalışmalar sonuca ulaştırılamadı. Yani yapay zeka artık günümüzde aktif bir şekilde çalışıyor demek doğru olmaz. Çalışmıyor demek de doğru olmaz.
  • Yapay zeka tamamen aktif değil. Bu doğru. Ancak yardımcı olarak kullanılıyor. Yani günlük hayatımızda girdiğimiz pek çok web sitesinde, yapay zeka aktif şekilde kullanılıyor. Bu sitelerden bir tanesi, kuşkusuz ki sahibinden.com
  • Sahihinden isimli sitede, fotoğraftan araç tanıma özelliği, seçeneklere göre ortaya çıkarılan öneriler veya daha fazlası, yapay zekanın bir yardımı olduğunu bize net bir şekilde gösteriyor.
  • Yapay zeka tam olarak anlamlandırılmadı. Bunun yapıldığını söyleyenler de doğru söylemiyor. Çünkü yapay zeka alanında araştırma yapan ünlü kişiler de, yapay zekanın istenilen boyutun çok çok altında olduğunu söylüyor.

Yukarıda da görüldüğü üzere, yapay zeka nedir? sorusuna farklı cevaplar verilebiliyor. Ancak henüz tam bir boyuta ulaşmadığı da açık. Peki, yapay zeka nasıl çalışıyor? Robotlar nasıl öğreniyor? Şimdi konuya derinlemesine girme zamanı.

Yapay Zeka Robotları Nasıl Hamle Yapıyor ve Düşünüyorlar?

Yapay zeka; istatistiksel mantık yürütme, ses algılama, hareket etme ve konuşma gibi çoğu insanlara ait davranışları yerine getirebilen donanımlar olarak karşımıza çıkar. Yani yapay zekayı bir bilgisayar gibi düşünürsek, insan gibi düşünen bir bilgisayar diyebiliriz. Zaten genel çerçevede yapay zeka donanımına bir soru yöneltildiğinde, donanım bu soruyu detayları ile birlikte süzgeçten geçirmektedir. Sonrasında ona öğretilen cevapların hepsini istatistiksel anlamda değerlendirip, bir sonuca yönelir. Bu nedenle kendi düşünmüş ve kendi hareket etmiş olur. Ancak yapay zeka elbette ki bu kadar detay ile sınırlı kalamaz. İki farklı öğrenme ile insan gibi hareket etmeye başlar. Peki, yapay zeka öğrenim metotları nelerdir?

  • Makine Öğrenimi

Makine öğrenimi, insan davranışlarının hangi yönde olacağına karar verme yeteneğini yapay zeka donanımlarına verir. Yani satışların artırılması, yan pazarlama faaliyetlerinin artırılması, insanlara ihtiyacı olduğu şeyleri gösterme özelliğini vurgulaması göz önünde bulundurulursa, makine öğrenimi oldukça etkili bir metot.

Genel çerçevede, yapay zeka donanımlarının bir eşya veya ürünü ayırt etmesi için, o ürün veya eşyanın fiziksel özelliklerini ona öğretmek, (kare, dikdörtgen, mavi, kırmızı gibi) donanımın o ürünü tanımasını sağlamaktadır. Bu nedenle istatistiksel anlamda makine öğreniminin yapay zekadaki değeri oldukça yüksektir.

  • Derin Öğrenme

Yapay zekanın kullanımının şuan tam istenilen seviyede olmadığını biliyoruz. Ama yüzlerce alanda yapay zeka öğrenim tekniklerinin kullanıldığını net bir şekilde söyleyebiliriz. Bunlardan biri de kuşkusuz ki derin öğrenme.

Derin öğrenmede öğretilen bir şey yok. Her şeyi kendi düşünür, kendi hareket eder ve kendi uygular. Yani ona bir kare veya dikdörtgen diye bir şey öğretilmez. Hepsini kendisi öğrenir ve uygular. Bunun için kullanılan pek çok farklı sistem de mevcut.

Yapay Zeka Neleri Değiştirecek?

İnsanlığın gelişimi, teknolojinin getirdiği olanaklar ve bunun gibi daha onlarca detay. Hepsi bir kolaylık veya olanak sağlamak maksadı ile ortaya çıkarıldı. Elbette ki yapay zekanın çıkarılış amacı da insanların yaşamlarını kolaylaştırmak. Ortaya atılan yapay zeka komplo teorileri de var. Bu nedenle kullanım alanları, sistemler, gelecekteki hamleler ve daha fazlası, yapay zekanın önemini her geçen gün ortaya çıkarıyor. Peki, yapay zeka neleri değiştirecek?

  • Yapay zeka nedir? sorusunda da açıklandığı üzere, insanları taklit eden bir donanımsal sistem. Bu nedenle insanları taklit ettikleri için ilk düşünülen özelliği, insan yaşamını kolaylaştırması olacak. İşgücü azalacak ve robotlar süregelen işleri kendileri gerçekleştirecek.
  • İnsansız araçlar ile karşı karşıya kalmaya başladık. Bunlardan biri de Elon Musk’ın Tesla’sı. Kendi sürüş gerçekleştirebilen bu araç, hiçbir şekilde bir şoföre gerek duymuyor. Bu da demek oluyor ki, insansız araçların sayısı artacak. Savaş uçaklarında da bu sistemin kullanıldığını net bir şekilde söyleyebiliriz.
  • Ülkeler arasındaki askeri mücadelelerde, bilgi sağlama amaçlı kullanılacak. Düşmanın durumu, yaptıkları, hareketleri ve daha fazlası, yapay zeka donanımları ile öğrenilebilecek.
  • Yapay zekanın silah olduğunu söyleyenlerle karşılaşmak olası. Ancak bu yanlış. Yapay zekayı bir silah olarak tanımlamak doğru olmaz. Dünyada insan yaşamının kolaylaştırılması için kullanılacak.
  • Doktorluk gibi zor mesleklerin, yapay zeka robotları ile gerçekleştirilebileceğini söylemek mümkün. Tamamen yerine geçemez elbette. Ancak milimetrik hesaplamalar ile yapılan ameliyatlar, yapay zeka donanımları ile gerçekleştirilebilecek.

Yapay zekanın hayatımıza katacağı veya hayatımızdan alacağı pek çok değer var. Ancak bunların birçoğunu şimdiden tahmin etmek mümkün değil.

Türkiye’de Yapay Zeka Uygulamaları

Yapay zekanın tüm dünyada uygulanan bir teknoloji olduğunu biliyoruz. Türkiye’de de yapay zeka ile ilgili pek çok faaliyet var. Hepsi birbirinden önemli olan ve gelişime açık bu tip çalışmalar, Türkiye’nin bu teknolojideki konumunu daha etkin hale getirecek. Peki, Türkiye’de yapay zeka uygulamaları nelerdir?

  • Dahi.ai

Makine öğrenimine odaklı olan bir yapay zeka uygulamasıdır. Yapaytech ise, bu uygulamanın gelişimi için yeni hamleler yapıyor. Bu uygulama ile kolay bir şekilde sohbet botu oluşturulabiliyor.

  • Udenfity

Google Analytics’i daha önce mutlaka duymuşsunuzdur. Web sitelerine giren kullanıcıların hareketlerini ve diğer tüm detayları istatistiki hale getiren yazılım. İşte Udenfity de bu konuda önemli bir adım attı. Yani bunu online ortam değil de, fiziksel alışveriş noktalarında gerçekleştirmek amacındalar.

  • Anıt

Derin öğrenme sistemine uygun olarak çalışan bu uygulama, bir video depolama ağı üzerinde gerçekleştiriliyor. Kullanıcının ilgisine yönelik olan medyaları, bir depolama ağı altında ele alıyor.

Günümüzde yapay zekanın gelişimi her geçen gün daha profesyonel olmaya başladı. Bu nedenle içeriğimizde sizlere yapay zeka nedir? sorusuna tüm detayları ile cevap vermeye çalıştık. Elbette ki yapay zeka bu detaylar ile sınırlı değil ve zaten sınırlı olamaz. Ancak genel anlamda yapay zeka donanımının tanınması için gerekli tüm detayları içeriğimizde sizlerle buluşturmaya çalıştık.

Kategori: