Teknoloji üretiminde lider olan ülke ABD’nin Çin’e yönelik ticaret savaşını bir süre önce başlatmasının ardından Çin geri adım atmak zorunda kalmış ve ABD ile anlaşma masasında kaybeden taraf olmayı göze almıştı. ABD yönetimi Çin’in mevcut teknolojilerinin kendilerinden ‘çalındığını’ iddia etmiş ve bu iddialar bazı uzmanlar tarafından doğrulanırken, bazıları tarafından ise doğrulanmamıştı.

Kısa süre içerisinde birbirlerine vergi yaptırımları uygulamaya başlayan iki büyük güç bugün ardında 1. faz anlaşmaya kısa süre içerisinde imza atacak noktaya geldiler. Amerikan Başkanı Donald Trump, Çin tarafının eğer ki şartlarını kabul etmez ise daha ağır yaptırımlar uygulayacaklarını ve Çin ekonomisinde daha büyük iflasa sürükleyecek olduklarını açıklamıştı. Çin Ticaret Savaşlarında Ekonomik Olarak Neden ABD’ye ‘Yenildi’?

Çin’in iflas etmesi söz konusu olmasa da ABD yönetimince uygulanacak olan yaptırımlar Çin’de ekonomik bir etki yarattı ve halkın tepkisini çekti. ABD’nin ekonomik olarak trilyonlarca dolarlık ekonomisi ile Çin karşı karşıya kalınca büyük ekonomiler arasında ilk 3 arasında yer almakta olan Çin’in ger adım atmış olması tartışmalara sebep oldu.

Washington ve Pekin arasında tartışmalar durduÇin Ticaret Savaşlarında Ekonomik Olarak Neden ABD’ye ‘Yenildi’?

Washington ve Pekin arasında son zamanlarda anlaşmaya varılmasının ardından tartışmalar sona ererken Çin’in geri adım attığı iddia edilen tek konu bu değildi. ABD Başkanı Donald Trump’a göre Hong Kong’a Çin askeri müdahalesini yine ABD önledi ve aksi durumda Çin ekonomisini ‘felç edecek’ yaptırımların kendisi tarafında yürürlüğe gireceğini belli etmişti.

ABD’nin uyarılarını dikkate aldığı iddia edilen Çin yönetimi ise ABD karşıtı hiçbir açıklama yapmadı ve son dönemde ABD ile iyi ilişkiler sergileme yolunda ilerliyor.

Çin yönetiminin neden dolayı ABD’ye karşı geri adım attığı konusu merak edilse de ekonomik olarak ABD yaptırımlarının sadece ABD ile sınırlı kalmayarak Çin’de üretimin düşmesi durumunda ABD merkezli çok sayıda şirketin Çin’den çıkması ve Avrupa merkezli şirketlerin yine Çin merkezli üretime son vermesi tehdidinin Çin ekonomisini çökertebilecek en önemli tehditlerden bir tanesi olduğuna inanılıyor.Çin Ticaret Savaşlarında Ekonomik Olarak Neden ABD’ye ‘Yenildi’?

İran’ın durumuna gelmek istemeyen Çin’in bu sebeple çok uzun vadeli olmasa bile geri adım attığı ancak bundan sonra yeni ürünlerin tanıtımı ve ticari konularda ABD’ye daha bağımlı olabilecek olduğu tahmin ediliyor. Resmi olarak anlaşma ile ilgili henüz 1. faz detaylarının ortaya çıkmamış olduğu için içeriği bilinmiyor olsa da kısa süre içerisinde bu anlaşmaya imza atılması ve tüm detayların ortaya çıkması bekleniyor.

ABD tarafından Çin’e uygulanan bazı gümrük vergilerinin kaldırılabileceği, yine Çin tarafından ABD tarafına uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılabilecek olduğu belirtiliyor.

Çin ve ABD’nin kısa süreli tartışmalarının tekrar alevlenip alevlenmeyecek olduğu bilinmiyor olsa da Kuzey Kore konusunda da ABD, Çin ile birlikte çalışabilir ve iki büyük ekonomik dev birbirlerine daha bağlı hale gelebilirken Çin, ABD’nin uyarılarını bundan sonrası için daha çok dikkat etmeye başlayabilir.

Kaynak ve ileri okuma:

https://en.wikipedia.org/wiki/China%E2%80%93United_States_trade_war

https://www.bbc.com/news/business-45899310




Kategori: