2 4

Son zamanlarda, evlerimizde daha çok vakit geçirmeye başlamamızın da etkisi ile beraber, çoğumuz ev dekorasyonunu yenilemeye yönelik değişiklikler ve araştırmalar yapmışızdır. Ancak yaşam alanlarında değişiklik yapmak isteği beraberinde masraflı ve zorlu bir süreci getirebiliyor. Bu değişikliği kısa sürede yapmak isteyenler genelde sil baştan bir iç dekorasyon işine girmek veya mobilyaları yenilemek gibi masraflı değişimlerden kaçınırlar. Böyle zamanlarda yapılabilecek en yenilik evin atmosferini değiştirmek için dilediğiniz alanı farklı renklere boyamak oluyor.

Evleri güzelleştiren en pratik ürünler arasında çeşitli boya markalarının ürettiği birçok çeşit ürün bulunmaktadır. Burada markanın ve ürünlerin araştırılması, doğru bir şekilde tanınması ve ihtiyaçların doğru belirlenmesi son derece önemlidir.

Sağlıklı, kalıcı ve doğru renkte boya kavramları, iyi bir boya markası seçimi için olmazsa olmaz 3 kriterdir. Bir ev ne kadar şık dekore edilmiş olursa olsun, yer yer kabarmış, soyulmuş, küf tutmuş veya renk uyumsuzluğu olan bir boya ile çevriliyse çok kötü görünecektir çünkü iç mekanlardaki boya kusurları göze çok daha fazla çarpar. Dolayısıyla iç cephe boyarken seçeceğiniz boya markasının kapatıcı özelliğine, uzun ömürlü olmasına, yumuşak ve pürüzsüz bir doku bırakmamasına ve renk seçeneklerinin geniş olmasına dikkat etmemiz gerekir.

Evinizin tüm havasını değiştirmek için boya yapmaya karar verdiniz ancak ayrıntılarda kayboluyor ve en iyi boya markası hangisi bilmiyorsanız bu yazımız size karar vermek için harika bir rehber olacak. En iyi boya markalarına geçmeden önce, boya markaları arasında seçim yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden ve evini kendi boyamak isteyenler için bazı ipuçlarından bahsedeceğiz.

 

Boya Markası Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

boya hizmeti 1 scaled 1

Boya alırken öncelikle hangi türde boya alacağınıza dair bilgi edinmelisiniz. Örneğin plastik veya saten boyaların plastik gibi parlak ve yumuşak bir görüntüsü vardır ve rahat temizlenebilirler ancak uygulama öncesinde tiner kullanarak boyayı açmak gerekir. Bu boyalar diğer boyalara göre daha kullanışlıdır ancak daha pahalıdır. Su bazlı boyalar ise daha ucuzdur, tiner kullanmanızı gerektirmezler ancak temizlenmezler ve duvarlar kirlendikçe yeniden boyamanız gerekir.

Boya türüne karar verdikten sonra dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kalitesini ispatlamış en iyi iç cephe boyası ürünlerine, elbette karar verdiğiniz çeşitte boyaya da sahip olan boya markalarını tercih etmektir. İşte boya seçerken dikkat etmeniz gereken diğer noktalar;

  • Aklınızda halihazırda bir renk varsa bile seçtiğiniz markanın renk yelpazesinin geniş olmasına özen gösterin. İç ortamlarda açık ve rahatlatıcı renkler kullanmak hem ortamı olduğundan geniş gösterir hem de insan psikolojisine iyi gelir. Renk seçiminde ortamın içinde bulunan eşya ve mobilyalar ile beraber genel rengi belirlenmeli buna yakın renklere sahip olan firmalar tercih edilmelidir.
  • En iyi iç cephe boya markaları boya tonlarını otomatik makinelerde karıştırarak elde ederler. Boyanacak alanlar genişse ve bir kutudan fazla boya alınacaksa, makine ile renk karıştıran markaları seçmelisiniz. Aksi takdirde her kutunun rengi birbirinden farklı çıkabilir.
  • Bazı boya markaları özellikle belirli çeşit boyalarda daha iyi ürünlere sahiptir. Örneğin bir boya markasının tavan boyası iyiyken diğerinin su bazlı boyaları daha iyi olabilir. Kullanacağınız boya türüne karar verdikten sonra marka seçimini de buna göre yapmalısınız.
  • Bazı mekanlar küf oluşumuna daha yatkındır. Bu tür yerlerde klasik badana boyaları yerine anti küf özellikli ürünler kullanılmalıdır.
  • Ev ortamları için, özellikle de çocuğunuz varsa, temizlenebilen ve silinme özelliği olan boyaların tercih edilmesi önerilir. Bu tür boyalar tekrar tekrar boyama gerektirmeden uzun yıllar boyunca temizlenerek kullanılabilir.

 

 

 

Kalitesiz Boya Markalarının Dezavantajları

kalitesiz

Ürünün ne olduğu fark etmeksizin söz konusu bir şeyler satın almak olduğunda her zaman en uygun fiyata en iyisini bulmayı bekleriz veya çoğu zaman sadece fiyat odaklı olarak araştırma yaparız. Ancak söz konusu boya markaları olduğunda ucuza kaçmanın tatsız ve ileriye dönük olarak daha fazla masraf çıkartabilecek sonuçları oluyor.

  • Kalitesiz boyalar başta hesaplı gibi görünseler de boyama kuvvetleri genelde azdır. Yani bu tarz boyalar kullandığınızda duvarın renk alması için aynı bölgeyi daha çok miktarda boya kullanılarak birkaç kat boyamanız gerekir. Bu da sonuç olarak ekonomik açıdan aslında daha pahalıya gelir.
  • Kalitesiz ürünlerin uygulama sonrası kullanım ömürleri kaliteli markalara göre daha kısadır. Bir mekanı boyatmak çok ucuz bir hizmet olmadığından, veya boyama işlemini kendiniz yapacaksanız da fazlaca zamanınızı harcamanız gerekeceğinden kullandığınız boyanın uzun süre dayanmasını beklersiniz ancak kalitesiz boyalar kullanmak bu beklentinizi karşılamayacaktır.
  • Kalitesiz ürünlerde renk uyumu ve tonu birebir sağlanamayabilir ve ortamı kötü gösterebilir.
  • Kalitesiz iç cephe boyaları duvara tutunuşları az olduğundan boya yapan kişiyi zorlar. Bu tür boyalar kullanıldığında boyanan ortam çok daha fazla kirlenebilir ve bu da temizlik için ekstra enerji ve zaman harcayacağınız anlamına gelir.

 

 

 

Nasıl Badana Yapılır?

1 4

Duvar boyası yapmak aslında düşünüldüğü kadar ustalık gerektirmeyen bir iş, yalnız dikkat etmeniz gereken bir kaç önemli detay var.

Öncelikle kaliteli boya ve boya rulosu kullanmalısınız. Nalburlardan veya online alışveriş sitelerinden yeni nesil damlatma yapmayan Alman malı ve kolay kullanışlı çeşitli boya ruloları temin edebilirsiniz. Hassas noktaları boyarken zorlanmamak için bir adet büyük bir adet küçük olmak üzere farklı boylarda rulolar almanızı öneririz.

İşte badana yaparken işinize yarayacak bazı püf noktalar;

  • Su bazlı boya seçerseniz tiner almanıza ve boyayı açmanıza gerek yoktur, direkt uygulamaya başlayabilirsiniz.
  • Saten boya seçerseniz uygulama sonrasında duvarda oluşabilecek lekeleri silerek kolayca çıkarabilirsiniz. Silinebilir boya kullanırsanız her kirlendiğinde yeniden boya yapmanıza gerek kalmaz. Saten boyalar başta pahalı gibi görünebilir, ama daha uzun yıllar kullanacağınız ve temizlenebilir bir boya için biraz daha fazla ödeme yapmak çok daha akıllıca olacaktır.
  • Maskeleme bandını kullanırken elinizi korkak alıştırmayın. Estetik ve hatasız bir boya yapmak istiyorsanız kaliteli bir maskeleme bandı alın ve renk geçişi olacak bölgelerde yeteri kadar kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Badanaya başlamadan önce boyama teknikleri için Youtube’dan birkaç örnek video izleyin, emin olun çok faydasını göreceksiniz.
  • Başlamadan önce duvardaki delikleri ve çatlakları alçı ile kapatın. Alçı kuruduğunda hafifçe zımpara yapın, böylece boya ile üzerinden geçtiğinizde alçı izi belli olmayacaktır.
  • Badana yapacağınız odanın zeminini muşamba ile kaplarsanız işiniz bitince ekstradan temizlik derdiniz olmaz. Tabi muşambayı da bantlayıp sabitlemek gerekir, aksi durumda üzerinde hareket ettikçe açılabilir.
  • Elektrik düğmeleri ve prizlerin üstünü koruyucu bant ile kapatın ve boyama sırası bu bölgelere geldiğinde resim fırçası gibi ufak fırçalarla dikkatlice boyayın.
  • Marka ve boya rengi seçtikten sonra birkaç yerden fiyat alın. Fiyatlar nalburdan nalbura ciddi değişkenlik gösterebilir.
  • Badanaya ilk önce en az kullanılan odalardan başlayın, böylece ana odalara geçene kadar eliniz alışacak ve hata yapma ihtimaliniz azalacaktır.

 

 

 

En İyi Boya Markaları

 

 

1) Marshall Boya

marshall

Boya sektöründe en büyük pazar payına sahip firmalardan biri olan Marshall boya, üstün kalitesi ve geniş renk kataloğunun sunduğu çeşitlilik açısından hiç şüphesiz ki tüketiciler ve ustalar tarafından en çok tercih edilen ülkemizdeki en iyi boya markasıdır.

Söz konusu iç mekan boyaları olduğunda, bu alandaki en kaliteli ve çeşitli ürünlere sahip olması ile en iyi boya markaları listemizin başında Marshall yer aldı. Eğer evinizin içini boyamak istiyorsanız Marshall sizin için en uygun seçeneklerden biri olacaktır. Marshall kalitesi ve çeşitliliği kadar uygun fiyatlı ürünleriyle de beğeni toplamaktadır.

Piyasada ne kadar farklı marka olursa olsun, duvarlarınızı boyamayı düşünüyorsanız ilk aklınıza gelmesi gereken boya markalarından biri Marshall boyadır. Ülkemizin en sevilen ve en çok tercih edilen boya markası olma özelliğini korumak için aralıksız olarak üst düzey kapatıcılık ve performansta boyalar üreten Marshall’ın kalitesinden ve örtücülüğünden hiç şüpheniz olmasın.

1954 yılından beri Türkiye’de bulunan yabancı merkezli Marshall markasının boyaları, diğer rakip firmaların boyalarına kıyasla nispeten daha az boya kullanarak daha büyük alanların boyanmasını sağladığı için de tercih sebebi oluyor. Aynı zamanda Marhsall boyaların tüm renkleri de oldukça kalıcı.

Web sitesi: https://www.marshallboya.com/tr

 

 

2) Filli Boya

filli boya

1988’de ilk olarak inşaat malzemeleri pazarının ihtiyaç duyduğu ürünleri üretmek için kurulan Betek Boya Kimya ve San. A.Ş. ve Avrupalı boya markası DAW iş birliğiyle piyasaya sunulan Filli Boya bu sektörde yabancı ortaklık ile kurulan ilk Türk markası. Kayseri’de yerli üretim yapan firmanın genel merkezi İstanbul’da bulunuyor.

Filli Boya, iç cephe boyalarının yanı sıra; dış cephe boyaları, mobilya boyaları, sanayi boyaları ve iç cephe ısı yalıtım ürünleri de üretiyor ve her ürününde aynı kaliteyi ve yüksek performansı bulmanızı sağlıyor. Yoğun kıvam ve yüksek kapatıcılık oranı ile duvarların vazgeçilmez markalarından biri olan Filli Boya’nın özellikle silinebilir formdaki ürünleri oldukça popüler.

Geniş renk kartelasıyla karşımıza çıkan Filli Boya her yıl çıkardığı yeni renkleri ile hemen her bütçeye uygun ürün çeşitliliği sayesinde üstün kalitede ve uygun fiyatlı boyalara da ulaşabilmenizin önünü açıyor.

Web sitesi: https://www.filliboya.com

 

 

3) DYO Boya

dyo

DYO’yu bünyesinde bulunduran ve 1941 yılında açılan boya imalathanesiyle üretime başlayan Yaşar Topluluğu, Türkiye’de boya sanayiinin en büyük ve ilk markası olarak tanınıyor. Yaşar Boya Grubu gıda boyaları hariç hemen hemen her türlü boya grubu için üretim yapıyor, matbaa boyaları da bu gruba dahil. DYO markası ile de iç cephelerde lekeli, rutubetli ya da neme dayanıksız duvarlar için de çözümler geliştiriyorlar

DYO da yerli olarak ürettiği renk çeşitliliğiyle Türkiye’de müşterilerini fazlasıyla mutlu eden bir firma olurken, 40’ın üzerinde ülkeye yaptığı ihracatla da tüm dünya tarafından tanınıyor. Günümüzde 2 adet üretim tesisiyle boya üretimine devam eden Yaşar Topluluğu çevreci ve sürdürülebilir teknolojiler konusunda da hassasiyet gösteren firmalardan biri.

Tüketicilerin tercih edebileceği en iyi iç cephe boya markaları arasında olan DYO, boya renklerinin tutarlılığı, kapatıcılığı ve kalitesi kullanan herkesi memnun edecek düzeyde. Ayrıca piyasadaki muadillerine göre fiyatının daha uygun oluşu ile de tercih sebebi olabilir. Müşteri memnuniyetini ön planda tutan ve bunu aldığı sertifikalarla da destekleyen DYO özellikle küf ve mantar gibi sorunlara yönelik boya üretimiyle dikkat çekmektedir.

Web sitesi: https://www.dyo.com.tr

 

 

4) Jotun Boya

JOTUN

Norveç’li boya markası Jotun Boya, 1986 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başlamıştır.

Kullanıcısına başarılı renk kombinasyonlarının yanında özel tasarım fikirleri sunan ve dünyanın sevilen markaları arasında bulunan Jotun, seçtiğiniz boya renginin katalogdaki ile duvardaki görünüşünün birebir aynı olacağını garanti eden bir marka.

Hem iç mekan hem de dış mekan çözümleri sunan marka, özellikle dış mekan boyalarıyla sektörün liderlerinden biri olarak görülüyor. Nitekim Eyfel, Petronas ve Canton kulelerinde, hatta Burj Khalifa boyanırken Jotun’un tercih edilmesi bir tesadüf değil.

Özellikle villa, yazlık gibi ısıya dayanıklılık ihtiyacı olan yerlerde hem iç hem de dış cephe için Jotun ürünleri tercih edilebilir.

Web sitesi: https://www.jotun.com/tr/tr

 

 

5) Polisan Boya

polisan

Yabancı boya markalarından biri olan Polisan, Türkiye’deki geniş bayilik ağı ile her yerden kolaylıkla temin edilebilmektedir.

Rakiplerine kıyasla henüz genç bir firma olmasına karşın yenilikçi ürünleriyle dikkat çeken Polisan, iç ve dış ortamlar için yeni nesil ve iddialı renklerde boyalar üretiyor.

Ülkemizde merkezi İstanbul’da olan Polisan, “Home Cosmetics” anlayışıyla iç mekanların tüm boya ve bakım ürünlerini Kocaeli fabrikasında geliştirerek üretmektedir.

Boyama işleminin nereye uygulanacağı fark etmeksizin her çeşit ürününe güvenebileceğiniz boya markalarından biri olan Polisan’ın renk kataloğu oldukça geniş, üstelik fiyatları da gayet uygun.

Web sitesi: https://www.polisan.com.tr

 

 

6) Permolit Boya

permolit

Listemizde yer alan diğer boya markaları kadar duyulmuş olmasa da Permolit de kesinlikle şans vermeniz gereken boya markalarından! İç ve dış cephe boyaları, yağlı boyaları, su bazlı boyaları ve aklınıza gelebilecek daha birçok boya ve boyaya yardımcı yan ürünleri olan markanın kalitesi de oldukça üst düzeyde.

Markanın en çok tercih edilen ürünü tavan boyasıdır. 300’den fazla ürün seçeneğiyle istediğiniz ürünü kolaylıkla bulabileceğiniz Permolit, fiyatları da rakiplerine göre oldukça uygun ve kalitesi ile de kullanan herkesin beğenisini topluyor.

Web sitesi: https://www.permolitboya.com.tr

 

 

7) Deja Boya

deja

2018’de kurulan genç boya markalarından biri olmasına rağmen adını kısa sürede duyuran Deja boya ilk olarak rekabetçi fiyatları ile dikkatinizi çekecek.

Daha çok Koçtaş gibi yapı marketlerinden satın alabileceğiniz marka, dekoratif ya da endüstriyel amaçlı kullanım birçok boya seçeneği sunuyor. Yani anlayacağınız tam bir fiyat performans ürünü.

Web sitesi: https://tr.dejapaints.com

 

 

8) San Deco Boya

san deco

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de oldukça popüler olan San Deco markası efektli boya kategorisinde birinci sırada yer alıyor diyebiliriz. San Deco’nun ürünleri sadece bununla da sınırlı değil, markada ihtiyacınız olan her türlü dekoratif boyalar, iç ve dış cephe boyaları, endüstriyel boyalar ve diğer pek çok boya çeşitleri mevcut.

Genelde Bauhaus gibi yapı marketlerden kolayca tedarik edebileceğiniz, kalite denince akla gelen ilk boya markalarından olan San Deco’nun tecrübesine tereddüt etmeden güvenebilirsiniz.

Web sitesi: https://www.sandeco.com.tr

 

 

9) ÇBS Boya

cbs

1953’te faaliyete başlayan ÇBS, 2017’den beri ihracata da ağırlık vererek Kuzey Kıbrıs ve diğer pek çok ülkede de satışa başlayan başarılı ve yerli boya markalarından birisidir.

Yaptıkları çok sayıda fuar ve tanıtım çalışmaları ile sektörün öne çıkan boya markalarından olan ÇBS, hem performans hem de fiyat açısından ilgi çeken ürün yelpazesiyle en popüler boya markalarından biri olmayı da başarıyor.

Satış sonrası destek ağı ile farkını ortaya koyan ÇBS, boya sektöründeki gelişim ve yenilikleri de yakından takip ediyor ve bunu ürünlerine yansıtıyor.

Web sitesi: http://cbsboya.com.tr

 

 

10) İshakol Boya

ishakol

1923’te kurulan İshakol Boya, Türkiye’nin ilk yerli boya üreticilerinden. 1970’li yıllara kadar yeni tesisler açarak yapılanma sürecini devam ettiren İshakol Boya, günümüzde ülkemizin en iyi boya markaları arasındaki yerini almış bulunuyor.

Web sitesi: http://www.ishakol.com

Eviniz İçin Hangi Boya Rengini Seçmelisiniz?

Eviniz için renk seçimi kişisel tercihlerinize, elde etmek istediğiniz genel temaya veya stile ve ayrıca her odada yaratmak istediğiniz ruh hali veya atmosfere bağlıdır. İşte bazı genel öneriler:

  1. Nötr renkler: Beyaz, bej, gri veya taupe gibi nötr renkler çok yönlüdür ve sakinleştirici ve zamansız bir görünüm yaratabilir. Ayrıca dekora veya mobilyalara renk katmak için iyi bir temel sağlarlar.
  2. Sıcak renkler: Rahat ve davetkar bir ortam yaratmak istiyorsanız kırmızı, turuncu veya sarı tonları gibi sıcak renkler iyi bir seçim olabilir. Bu renkler bir alanı samimi ve enerjik hissettirebilir.
  3. Soğuk renkler: Daha rahatlatıcı ve sakin bir ortam için mavi, yeşil veya mor gibi soğuk renkler faydalı olabilir. Bu renklerin sakinleştirici bir etkisi vardır ve odanın daha ferah görünmesini sağlayabilir.
  4. Vurgu renkleri: Alanınıza görsel ilgi ve kişilik kazandırmak için vurgu renkleri eklemeyi düşünün. Bunlar, vurgulu duvar, mobilya veya aksesuarlar gibi daha küçük alanlarda kullanılan, ana renk şemasıyla kontrast oluşturan daha cesur veya daha parlak tonlar olabilir.
  5. Doğal renkler: Doğadan ilham alan kahverengi, yeşil veya gri gibi toprak tonlarının kullanılması uyumlu ve sağlam bir atmosfer yaratabilir. Bu renkler rustik veya organik hissi hedefleyen odalarda iyi uyum sağlar.

Renklerin görünümünü etkileyebileceğinden her odadaki aydınlatmayı dikkate almayı unutmayın. Nihai bir karar vermeden önce renklerin kendi alanınızda nasıl görüneceğini görmek için her zaman boya örneklerini test edin veya renk görselleştirme araçlarını kullanın.