İçindekiler
Belirteç Nedir?
Belirteç nedir? Belirteç Türkçe dil bilgisi dersinde özellikle görmüş olduğumuz konusudur. Belirteç demek cümle içerisinde olan fiili ya da fiilimsileri hal zaman ve miktar yönünden incelenmesi durumudur. Bu anlamda özellikle cümleye değer katan yapılardır demek doğru olacaktır. Mesela örnek verecek olursak Bu düşünce beni çok heyecanlandırıyor diyelim. Ne kadar çok heyecanlandırıyor diye sorduğumuz soruya çok şeklinde cevap verilecektir. Buraya kadar nasıl geldin? Yürüyerek mi geldin? Sorusunda mesela nasıl geldin yürüyerek belirteç olarak nitelendirilecektir.
Belirteç Nasıl Bulunur?
Belirteç nasıl bulunur belirteci bulmak için özellikle yükleme soru sormanız gerekmektedir. Çeşitli sorular sorarak belirteci bulmanız mümkündür. Belirteç bize çeşitli noktalar ile ilgili durumu göstermektedir. Özellikle belirteç bulmak için sormanız gereken bir takım sorular bulunmaktadır. Bu sorulara bakacak olursak da:
- Ne kadar?
- Nasıl
- Ne zaman?
- Nereye?
Bu soruları sorduktan sonra alacağınız cevaplar belirteci bulmanızı sağlayacaktır.
Zarf Nedir?
Zarf nedir? Belirtecin diğer adıdır. Zarflar cümleleri özellikle durumunu halini miktarını belirlemek için kullanılmaktadır. Özellikle belirteçleri tespit etmek çok önemlidir. Bu anlamda cümlenin içeriğine göre sorunuzu belirleyebilirsiniz. Cümle size ne anlatıyorsa ona göre soru sormalısınız. Mesela ne kadar nasıl sorularını sorabilirsiniz.
“Kalbim hızlıca çarpıyordu” Mesela bununla ilgili cümleye sorulması gereken soru “nasıl çarpıyordu?”. Kalbim nasıl çarpıyordu. Verilecek olan cevap “hızlıca çarpıyordu.” O zaman burada belirteç olarak karşımıza çıkan hızlıca dır.
Akşamüzerinde yola çıktım cümlesini inceleyecek olursak. Bu cümleye sorulacak olan soru ne zaman çıktın. Akşamüzeri bu ise belirteçtir. Aynı zamanda bu soruya nereye sorusunu da sorabilirsiniz. Cevap olarak da yola karşımıza çıkacaktır.
Cümlede Belirteç Nasıl Bulunur?
Cümlede belirteç nasıl bulunur. Cümlede belirteçler nasıl bulunur cümlelere soru sorarak bulunur. Belirteçleri bulmak için cümleye doğru soruları sormanız gerekmektedir. Türkçe de dilbilgisi konuları arasında özellikle zarflar önemli bir yer tutmaktadır. Sınava hazırlanan bir öğrenci iseniz bu sorular karşınıza çıkabilir. Bu yüzden özellikle dil bilgisinin standart sapması da yüksek olduğu için bu konuları ihmal etmeden çalışınız.
Belirtecin Diğer Adı Nedir?
Belirtecin diğer adı nedir zarftır. Belirteçler zarf adı ile de bilinmektedir. Hatta bu noktada artık belirteç kavramı çok kullanılmamaktadır. Bunun yerine belirteç kullanılmaktadır. Belirteçler özellikle sınava girecek her öğrencinin öğrenmesi gereklidir. Sınavlarda dil bilgisi kuralları herkes tarafından yapılmamaktadır. Bu anlamda da standart sapması oldukça yüksektir. Kesinlikle bu konular ihmal edilmemelidir.
Belirteçler Kaça Ayrılır?
Belirteçler kaça ayrılır. Belirteçler toplamda 5’e ayrılır.
- Durum zarfları
- Yer yön zarfları
- Zaman zarfları
- Soru zarfları
- Miktar zarfları
Şeklinde toplam beşe ayrılır. Özellikle zarf bulurken uygun soruyu sormak size cevabı verecektir. Dilbilgisinde zorlanılan bir konu olmasına rağmen mantığı kavrandığı takdirde sizi üzüp yormayacak olan bir dil bilgisi konusudur.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: