Toplumlarda en sık görülen tansiyon rahatsızlıklarından biri de düşük tansiyon sorunudur. Hemen her yaş bireylerde görülebilen bu sorun tedavi edilmediği takdirde bireyin en başta iş ve sosyal yaşantısı olmak üzere birçok günlük aktivitelerini olumsuz etkileyebilmektedir. Günlük bir sağlık sorunu haline gelen tansiyon düşüklüğü rahatsızlığı özellikle bazı belirtiler sonucunda kendini gösterebilmekte ve maalesef tedavi edilmedikçe de kendiliğinden geçmemektedir.
Taşıdığı nitelikler bakımından genellikle genel sağlığı tehlikeye sokmayan tansiyon düşüklüğü sorunu hakkında uzmanlar bireyleri uyarmakta ve bu rahatsızlığın etkisini sık tekrar etmesi ve uzun süreler devam etmesi durumunda mutlaka ilgili doktora başvurulması gerektiği konusunda uyarmaktadır. Normal tansiyondan oldukça farklı olan tansiyon düşüklüğü rahatsızlığı yaşayan çok sayıda birey olmasına karşın maalesef rahatsızlığı yaşayan birçok birey sorunun farkında olamaya bilmekte ve bu bunun neticesinde de bu sorunla birlikte günlük aktivitelerini devam ettirebilmektedir.
90/60 değerinin altında bulunarak meydana gelen düşük tansiyon tehlikeli bir rahatsızlık olmamasına rağmen bireyi ciddi anlamda rahatsız edebilen bir sağlık sorunudur.
Özellikle ani hareketlenme sonucunda kendini gösterebilen tansiyon düşüklüğü sorunu günümüz tıp dalında ise ”hipotansiyon” adını almakta ve ilgili doktorların güncel konuları arasında yer almaktadır. Genç yaşlı her yaştan bireylerde görülen tansiyon düşüklüğünün meydana gelmesinde birçok faktör rol almakta ve bunun sonucunda normal tansiyonun dengesini bozarak tansiyonun önemli oranda düşmesine neden olabilmektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre toplumun yaklaşık % 5’inde görülen tansiyon düşüklüğü rahatsızlığı bireyin sosyal yaşantısının kalitesini önemli oranda düşürdüğünden ve daha da önemlisi genel sağlığına olumsuz etkiler yaptığından dolayı mutlaka tedavi edilmesi gereken sağlık sorunlarındandır.
İçindekiler
- Tansiyon Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir?
- Tansiyon Düşüklüğü Daha Çok Kimlerde Görülmektedir?
- Tansiyon Düşüklüğünün Başlıca Nedenleri Nelerdir?
- Tansiyon Düşüklüğünde Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?
- Tansiyon Düşüklüğünün Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır?
- Düşük Tansiyon’a Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Tansiyon Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir?
Tansiyon düşüklüğünün birçok belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler şunlardır;
- Ayağa kalkarken başın dönmesi
- Yürürken veya otururken veya da ayağa kalkarken sersemlik hissinin meydana gelmesi
- Bulantı durumu ve göz kararması (özellikle ani hareketlenme sonucunda)
- Nefes almakta zorlanma
- Aşırı halsizliğin meydana gelmesi
- Ten renginin solması tansiyon düşüklüğü sorununun başlıca belirtileridir.
Tansiyon Düşüklüğü Daha Çok Kimlerde Görülmektedir?
Tansiyon düşüklüğü hemen herkeste görülebilmektedir. Fakat bazı nedenlere dayalı olarak şu bireylerde çok daha sık görülebilmektedir.
- Dengesiz beslenenlerde
- Sigara ve alkol kullananlarda
- Bazı tıbbi ilaçlar kullananlarda
- Şeker hastalarında
- Hipertansiyon hastalarında
- Genç bireylerde
- Stres faktörünü aşırı yaşayanlarda
- Aşırı kaygılı ve üzüntülü olanlarda
- Bazı psikiyatrik hastalıklara sahip olanlarda
- Çok az sıvı tüketimi yapanlarda
- Hormonal problemleri bulunanlarda
- Kalp ve damar hastalarında
- Kansızlık sorunu yaşayanlarda
- Sinir sistemi hastalıklarına maruz kalanlarda
- Çeşitli nedenlerden dolayı aşırı kan kaybı yaşayanlarda
- Karaciğer hastalarında ve bazı kimyasal maddelere alerjisi bulunan bireylerde tansiyon düşüklüğü sorunu çok sık görülmektedir.
Tansiyon Düşüklüğünün Başlıca Nedenleri Nelerdir?
Tansiyon düşüklüğü sorununun birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler şunlardır;
- Vücudun aşırı derecede susuz kalması
- Dengesiz beslenme
- Bayanlarda hamilelik durumu
- Tıbbi ilaçlar
- Stres faktörü
- Aşırı kaygı ve korku gibi duygu durum bozuklukları
- Aşırı heyecanlanma durumu
- Sigara ve alkol
- Bazı kalp rahatsızlıkları
- Anemi hastalığı
- Çeşitli enfeksiyonlar
- Bazı nedenlere bağlı olarak meydana gelen kan kaybı durumu
- Düzensiz yeme alışkanlığı
- Çeşitli psikiyatri hastalıkları tansiyon düşüklüğü rahatsızlığının başlıca nedenleridir.
Tansiyon Düşüklüğünde Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?
Tansiyon düşüklüğü her ne kadar genel sağlığı risk altına almasa da özellikle sık tekrar etmesi durumunda ciddi sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle rahatsızlığın ilk belirtileri hissedildiği takdirde hemen ilgili doktora başvurulmalı ve sorun ile ilgili şikayetler bildirilmelidir.
Tansiyon Düşüklüğünün Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır?
Basit bir sağlık sorunu olarak kabul edilen tansiyon düşüklüğünün teşhisi de oldukça basittir. Rahatsızlığın tam olarak teşhis edilmesi amacıyla ilgili doktor tarafından ilk olarak hastadan rahatsızlıkla ilgili şikayetlerin genel değerlendirmesi yapılmakta ve bu değerlendirme sonucunda da hasta çeşitli testlere tabi tutularak tansiyon düşüklüğü sorununun genel nedenleri tespit edilerek bu aşamadan sonra ise hemen tedavi sürecine geçilmektedir.
Düşük Tansiyon’a Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Tansiyon düşüklüğünün tedavisi de en az teşhisi kadar basittir. Rahatsızlığın tedavisinde genel olarak ilaç yöntemi uygulanmaktadır. Özellikle tansiyon dengeleyici ilaçlar sayesinde tansiyon düşüklüğü sorunu kısa sürede düzeltilmektedir. Ayrıca kaybedilen sıvı miktarının yeniden eski durumuna gelmesi amacıyla da bireyin damarından da özel iğneler sayesinde sıvı aktarımı gerçekleştirilmektedir. Tansiyon düşüklüğü hareket kısıtlılığına da neden olabildiğinden mutlaka tedavi gerektiren durumlardandır. Tansiyon düşüklüğü sorununun tedavisi asla evde uygulanmamalı ve doktor dışında herhangi bir tavsiye ve öneri doğrultusunda da yapılmamalıdır.
Not: Makale bilgi içeriklidir. Reçete değildir.