Bhopal Felaketi olarak bilinen ancak Çernobil’den daha fazla insan öldürmüş ve daha fazla insanı etkilemiş olmasına rağmen pek bilinmeyen bir olaydır.

Tam olarak tarihlerin 3 Aralık 1984 yılını gösterdiği bir gece Union Carbide isimli kimyasal böcek ilacı üreticisi şirket Hindistan devletinin %49’una sahip olduğu fabrikada üretim yapmaya devam ediyordu. Ancak gece saatlerinde bir anda 40 ton metil isosiyanat isimli kimyasal bir zehirli gaz etrafa saçıldı ve aniden olaylar başladı.

O dönem bugün gibi teknoloji gelişmiş ve her an herkes ile iletişim kurmak mümkün değildir. Alarmların çalması için hiçbir sebep yoktu ve hükümetin bu olayı öğrenmesi birkaç saat sürmüştü. Hindistan hükümetinin olaydan saatler sonra haberi olurken bölgeye yakın yaşayanlar ise dakikalar içerisinde zehirlenmeye başladılar.

https://www.instagram.com/p/B6V2TcWhHhW/

Bhopal Faciası 6

40 ton kimyasalın sızmasının ardından dakikalar içerisinde fabrikaya yakın olan kimseler anında ölürken, öfkeli bir kaçış vardı. O dönemde Hindistan’da apartmanların kapısı yoktu ve bugün bile 700 milyon insanın evlerinde tuvalet yok. Bu sebeple evlere kimyasal gaz dakikalar içerisinde hava yolu ile dolmaya başladı ve dakikalar içerisinde herkes hapşırmaya, öksürmeye başladı. Çoğu insan gözlerinin ve boğazlarının yandığını hissediyor ancak bu durumun neden olduğunu bilmiyorlardı.

Acil servisler arandı ancak yeterli olmadı. 2 hafta içerisinde 20.000 kadar insanın öldüğü ve yüzlerce hayvanın yine öldüğü öğrenildi.

Olaylar bununla da bitmedi

Olaylar sadece bununla kalmadı. Haftalar içerisinde toplamda 600.000 kadar insan bu durumdan etkilendi ve binlerce insan bu sebeple hayatını kaybetti. Bugün bile binlercesi vücutlarında sorunlar il yaşamaya devam ediyor ve çoğunun bebeklerinde hasarlar olduğu biliniyor. Bebeklerin şekil bozuklukları ve sağlık sorunları ile doğdukları, o dönemde afet bölgesi olarak ilan edilen bölgenin bugün aktif olarak yaşama uygun bir yer olmamasına rağmen binlerce insana ev olduğu bir tablo var. Bhopal Faciası 4

600 bin kadar insanı etkileyen bu felaket sonrasında yapılan çalışmalarda fabrikanın erken açıldığı ve bunda Hindistan hükümetinin hatasının olduğu, 8 Hint yöneticinin 2.000 Amerikan Doları para cezası ve 2 yıl hapis ile cezalandırıldıkları açıklandı. Union Carbide genel müdürü ise olaydan hemen sonra ABD’ye kaçarak hiçbir zaman için ceza almadı. Hindistan şirkete 3.3 milyar dolar değerinde bir tazminat davası açsa da sadece 470 milyon dolar almaya hak kazandı.

Şirket 2001 yılında farklı bir kimyasal DW isimli şirkete satıldı ve yeni şirket eski sorunları kabul etmeyeceklerini ve artık bu konuda herhangi bir dava açılmasının mümkün olmadığını açıkladı.

Bir şekilde olayın üzeri kapandı, olayda Hindistan hükümeti de suçluydu ancak bir şirketin 600 binden fazla insanı bugün bile etkileyen bu tür bir olayda nasıl bu kadar kolay ve çabuk sorunların üstesinden geldiği hiçbir zaman çözülemedi. Öyle ki ABD’nin o dönemde Hindistan hükümeti ile iletişime geçtiği iddia edilmiş ve Hindistan hükümetinin bu konuda suçlu olduğunu hiçbir zaman itiraf etmediği ayrıca iddia edilmiştir.