Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) yaşanan salgın hastalıkların nedenleri, tedavisi ve daha birçok konu ile yakından ilgilenen binlerce uzmanı bünyesinde barındırıyor. ABD’de sağlık kayıtları çok iyi düzeyde tutuluyor ve kişisel gizlilik her zaman için 1. planda olsa da veriler anonim bir şekilde kayıt altına alınıyor.

2019’da en çok hangi salgınlar yaşandı?

Kızamık2019’da Yaşanan En Büyük 4 Salgın

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre ABD’de 31 eyalette 1 Ocak 2019 – 5 Aralık 2019 tarihleri arasında 1.276 kızamık vakası tespit edildi ve bunlarla ilgili hemen harekete geçildi. 2010 yılında 63 vaka bulunurken bu yıl 1992’den beri ilk kez rekorun kırıldığı açıklandı. Kızamık aşısı olmasına rağmen zaman zaman insan sağlığını yakından tehdit eden özellikle kızamık aşısı vurulmayan insanlar için daha da büyük önem arz eden bir salgın.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre Ortadoks Yahudi kimseler %75 oranında bu yıl salgından etkilendiler ve %75’i kızamık aşısı olmamış kişilerdi. Bu salgınlar öyle şiddetliydi ki salgın haline dönüşebilecek olduğundan ve kızamık aşılarının yetersiz kalabileceğinden endişe edildi. Neyse ki bu gerçek olmadı.

Kızamık hastalığı 2018 yılında Dünya genelinde 148.000 insanı öldürmüştür ve 2019 yılında da koruyucu aşılara rağmen şiddetle sürmektedir.

Türkiye’de de son yıllarda bazı kimseler aşılara karşı aileleri örgütlemeye devam ederken hem kendi çocuklarını, hem toplumu tehdit altında bırakıyorlar. Aşı uygulamalarının zorunlu olması ve mutlaka her çocuğun aşı uygulaması olmasını destekleyen vatandaş sayısı ise oldukça yüksek düzeyde.

Lejyoner Hastalığı2019’da Yaşanan En Büyük 4 Salgın

Kuzey Carolina Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı’na göre Kuzey Karalina’da 140 kişiyi etkileyen bir ‘sıcak tüp’ salgını yaşandı. Bir fuara katılan 140 kişi Lejyoner hastalığı olarak bilinen salgına yakalandılar ve yetkililer fuara giden herkesi spa küvetleri gibi içi su dolu küvetlerden uzak durmaya davet etti. Salgın çok büyük değildi ancak daha fazla insan etkilememesi için uyarılar yapıldı ve ekstra önlemler alınması konusunda hızlı bir adım atıldı.

E-Sigara Salgını2019’da Yaşanan En Büyük 4 Salgın

ABD’de yaşanan bu gizemli olayda e-sigara içen birçok Amerikan vatandaşı salgından etkilendi ve nedeni kesin olarak bilinmiyor olsa bile e-sigara yasaklarının uygulanması bile istendi. E-Sigara içtikten kısa süre içerisinde hastalanan ve koma durumuna giren kişiler bir daha hayata döndürülemediler ve bu salgının ardında ne olduğu ile ilgili çok sayıda araştırma yapıldı.

2.000’den fazla hastanın bu salgından etkilendiği ve ABD’de 2019 yılının en büyük hastalıklar-salgınları arasında ilk sıralardan bu salgına yer verildiği açıklandı. Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri konu hakkında araştırmalarını sürdürdü ve e vitamini asetat isimli bir maddenin salgına nede oluyor olabileceğini ancak farklı sebepleri de olabileceğini açıkladı.

CDC’ye göre, 17 Aralık itibariyle, 50 eyaletten 2.500’den fazla kişi e-sigara bağlantılı sebeplerin ortaya çıkışı sebebi ile hastaneye kaldırıldı. 54 kişi salgın ile bağlantılı olarak öldü.

Maruldan Geçen Koli Basili Salgını2019’da Yaşanan En Büyük 4 Salgın

 Maruldan geçen ve Şükran Günü’nde uyarılan ABD vatandaşları uyarıları dikkate almadılar ve bunun sonucunda koli basili nedeniyle hastaneye kaldırıldılar.

CDC’ye göreE. coli (koli basili) salgını 25 eyalette 138 kişiyi hastalığa sürükledi. Bunlardan 72 kişi hastaneye kaldırıldı ve 13 hasta hemolitik üremik sendrom adı verilen ciddi bir böbrek rahatsızlığı geliştirdi. Hiçbi kimse bu salgından dolayı ölmedi.

 




Kategori: