Borderline kişilik bozukluğu hastalığı bireyin hislerinde ve düşündüğü şeylerde farklılık yaratıp diğer insanlarla olan ilişkinde sorunlar yaratan bir ruhsal rahatsızlık olarak bilinmektedir. Borderline kişilik bozukluğu bireyin genel yaşantısını da olumsuz yönlerde etkilemektedir. Bu hastalığa sahip kişiler iş, arkadaşlık ve özel ilişkilerinde süreklilik sağlayamaz ve uyumsuzluk gösterirler. Yalnızlık hissi bu hastalığa sahip bireylerin en büyük korkularından biri haline gelmektedir. Bu rahatsızlık kişinin ergenlik çağına girmesi ile başlangıç sağlayabilmektedir. Bu başlangıcın erişkinlikte de devamlılığını sürdürebilme ihtimali söz konusu olmaktadır.

Astronomi nedir, ne işe yarar? Detaylarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Borderline Kişilik Bozukluğu nedir konusuna kısaca değindik. Şimdi detaylara geçelim.

Borderline Kişilik Bozukluğu Sebepleri

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Borderline Kişilik Bozukluğu Sebepleri ve Tedavisi

Borderline kişilik bozukluğu nedenleri bireyden bireye farklılık göstermektedir. Yani birden fazla neden bu rahatsızlığa sebebiyet vermektedir. Bu sebepler aşağıdaki gibidir:

  • Kalıtsal olması
  • Beyin kimyasalları ile bir sorun oluşması
  • Beynin gelişimi ile ilgili problemler
  • Çevresel faktörler

Bu rahatsızlığın kalıtsal olma ihtimali olduğu düşünülmektedir ancak bu ihtimal kanıtlanmamıştır. İkiz bireylerin birinde rastlanan bu ruhsal bozukluğun diğerinde de yüksek oranda var olduğu görülmüştür.

Beyin hücreleri arasındaki haber iletimini nörotransmiterler sağlamaktadır. Borderline ruhsal rahatsızlığına sahip bireylerin nörotransmiterlerindeki serotonin miktarının oldukça düşük olduğu gözlemlenmiştir. Bu miktardaki düşüklük kişiyi bu hastalığa yönlendirmektedir.

Borderline hastalığına sahip kişilerin beyninde belirli üç bölümün normalden farklılık gösterdiği gözlemlenmektedir. Amigdala, hipokampus, orbitofrantal korteks isimli bölümler bu hastalığa sahip olmayan bireylere göre daha küçük görünmektedir. Bu parçaların asıl görevleri kendi davranışlarını yönetmeyi ve karar vermeyi sağlamaktadır.

Bu tür ruhsal kişilik bozukluğuna sebebiyet verecek çevresel faktörler fazladır. Kişinin başkaları tarafından duyguları ile oynanması, tacize uğrama, çocukluk çoğunda korku ve endişeli bir çocuk olma, kişinin ebeveynleri tarafından önemsenmemesi ve kişinin sahip olduğu diğer ruhsal bozukluklar gibi sebepler çevresel faktörleri barındırmaktadır.

Borderline Kişilik Bozukluğu İle İlgili Video Anlatımı

Borderline Kişilik Bozukluğu nedir konusuyla ilgili izleyebileceğiniz bilgilendirici bir video.

Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Borderline kişilik bozukluğunda gözlenen belirtiler bu ruhsal bozukluğa sahip kişinin niteliklerine göre değişiklik göstermektedir. Bu belirtiler şu şekildedir:

  • Aile bireylerine, arkadaşlarına ve yakın çevresindeki insanlara karşı duyulan ani his değişiklikleri
  • Kişinin duygu ve düşüncelerinde kararsızlık ve kararsızlığın devamlılık göstermesi
  • Aşırıya kaçan alkol tüketimi
  • Kumar oynamak
  • Sigara tüketiminde gösterilen artış
  • Uyuşturucu kullanımı
  • Güvensiz cinsel ilişki eğilimi
  • Dikkatsiz araba kullanımı
  • Uyumsuzluk sorunu yaşanması
  • Çevresindeki insanlara karşı sadakat duygusunun bulunmaması
  • Ani sinirlenme ve darılma davranışı
  • Yalnızlık korkusu hissetme
  • Terk edilme endişesi duyma
  • Kişinin geçirdiği stresli ve hassas dönemlerinde intihara yönelik eğilimler göstermesi
  • Okul ya da iş durumundaki kararsızlıklar, ne seçeceğine karar verememe
  • Yolunda giden bir ilişkiyi sonlandırmak
  • Sorunsuz devam eden işten ayrılma ve sonrasında duyulan pişmanlık hissi
  • Diğer insanlara karşı takındığı alaycı ve üstten bakış
  • Kişinin girdiği depresyon sonrası kendisini yalnız hissetmesi ve buna bağlı aklına getirdiği kötü ve olumsuz düşünceler

Gürgen ağacı ve özellikleri bilgilerine de bakabilirsiniz.

Borderline Kişilik Bozukluğu Teşhisi

Borderline kişilik bozukluğu tanısı diğer ruhsal bozukluklar ile karıştırılabilmektedir. Bu ruhsal hastalık aynı anda birden fazla rahatsızlık ile birlikte de görülebilir. Psikiyatr ya da alanında uzman psikolog hastanın öyküsünü dikkatli bir şekilde dinleyip borderline kişilik bozukluğu tanısı koymaktadır. Öncelikle hasta kişinin ailesinde bu tür ruhsal bozukluklar yaşanıp yaşanmadığı öğrenilmektedir.

Kişinin çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemi hakkında bilgi edinilir ve ardından okulu, iş hayatı, aile içi ilişkileri, arkadaşlık ilişkileri, ilgi duyduğu alanlar ve cinsel yaşamıyla ilgili sorulan sorulara cevap aranmaktadır. Bu ayrıntılı sorulara verilen cevaplar ardından bir takım yargılara varılmaktadır. Kişiye tanı koyduktan sonra hastaneye yatıp yatmama ihtiyacı düşünülür ve gerekirse kötü sonuçlara sebebiyet vermeden hastanede tedavisine başlanabilmektedir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? Borderline Kişilik Bozukluğu Sebepleri ve Tedavisi

Borderline hastalığının tedavi yöntemi bahsedilen ruhsal bozukluğun hastada bulunma düzeyine göre değişmektedir. Bazı tedavi yöntemleri bu şekildedir:

  • Diyalektik davranışçı terapi
  • Şema terapisi
  • Psikodinamik terapi
  • İlaç tedavisi
  • Hastanede tedavi görülmesi

Diyalektik davranışçı terapisi hasta kişiye ruhsal sıkıntısını kabul ettirmek ve bunun üzerine giderek sıkıntısını çözme amaçlı başlamaktadır. Marsha Linehan tarafından 1800’lü yıllarda keşfedilmiş olup olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Kişiye duygu ve düşüncelerinin kontrolünü öğretmek ve empatik kabul edici tekniği içeren bir yöntem olarak bilinmektedir.

Bireysel ya da grup halinde faydalanan şema terapisinde ise hasta yaşadığı olaylara birden fazla pencereden bakma bakış açısını geliştirici odaklıdır. Bireyin yaşamında meydana gelen tüm negatif olaylar keşfedilir ve sorunlara çözüm aranır.

Ruhsal bozukluğa sahip kişi ve terapist arasındaki iletişime yönelik bir terapi çeşidi olan psikodinamik terapi kişiye farklı bakış açıları kazandırmaktadır.

Antidepresanlar ile tedavi de mümkündür. Hastalık daha da ilerlediği takdirde psikiyatrist tarafından hastane tedavisi uygun görülmektedir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Hastalığına Sahip İnsanlara Öneriler

Borderline hastalarına tavsiyelerin en temelinde yaşanılan ruhsal bozukluğu kabullenip bir uzmana danışmak ve kişiye uygun gerekli tedavi yoluna uygulamak gelmektedir. Bunun yanında kişinin kendine hâkim olmaya çalışması da kendisine iyi gelecek bir diğer yöntemdir. Kişinin geçirdiği öfke nöbetleri ve devamlı oluşan sinirli haline sebebiyet verilen olayların araştırıp ardından bu olaylardan uzak durulması da gerekmektedir. Sahip olunan ruhsal bozukluğun bir çaresi olduğuna kendini inandırmak ve bu düşünceyi benimsemek kişiyi olumlu yönde etkilemektedir. Borderline kişilik bozukluğu hastalığa sahip insanların alanında uzman bir hekimle başvurup aynı doğrultuda ilerlemesi gerekmektedir. Bu hastalığa sahip kişiler sürekli hekim değişikliğine gitmemelilerdir.

Nafaka nedir, çeşitleri nelerdir? Merak edilenler yazımızdadır.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir Konusuyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Borderline kişilik bozukluğu tedavi edilebilir mi?

Bu ruhsal hastalık tedavi edilebilir. Günümüzde birçok tedavi yöntemi bilinmektedir. Bunlardan bazıları diyalektik davranışçı terapi, şema terapisi, psikodinamik terapi, ilaç tedavisi ve hastane tedavisi.

Borderline kişilik bozukluğu belirtileri nelerdir?

Kişinin gösterdiği uyumsuzluk, ani duygu değişimleri, aşırıya kaçan alkol tüketimi, çarpık ilişkilere sahip olunması gibi belirtilerdir.

Borderline kişilik bozukluğunun temel sebepleri nelerdir?

Kalıtsal olma durumu, beyin kimyasallarındaki bozukluk, beyin gelişimindeki farklılıklar, çevresel faktörler sebebiyet vermektedir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir içeriğiyle ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.

Kategori: