Geçmişten bugüne kadar her geçen gün daha sert yaptırımlara maruz kalan Tahran rejimi bugünlerde daha farklı yaptırımlar ile karşı karşıya kalmış durumda. Özellikle de nükleer caydırıcı bir güç olma yolunda attığı adımların bedelini ülke olarak ödemeye devam ederken, ABD’nin İran’ın neden dolayı nükleer güç olmasını istemediği bazı soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

Washington ve Tahran hattında her zaman kırmızı alarm seviyesinde tartışmalar devam ederken, özellikle de son dönemde İran’a yönelik bugünde dahil olmak üzere bazı karşıt açıklamalar yapıldı. Washington’dan yapılan açıklamada İran’ın anlaşmalara geri dönmesi ve nükleer güç olma yolunda adımlar atmaması gerektiği bilgisi paylaşıldı. Bunun ABD tarafından her daim gerekirse askeri güç kullanılarak engellenecek olduğuna dair bugün bir açıklama daha yapıldı.

ABD yönetiminin İran’a havadan saldırılar düzenleyebileceği, karadan da askeri olarak İran’a olası bir nükleer adım durumunda müdahale edebileceğinin sinyalleri bugün çok net bir şekilde verilmiş durumda.

Tahran ise adımlarını gizliden gizliye bile olsa devam ettirme girişimlerini sürdürüyor. ABD’nin bu konuda Tahran’ın her türlü adımını izlediğine değinen uzmanlar, dünyada herhangi bir nükleer silah denemesinin ötesinde üretim aşamasının bile tespit edilebildiğine değiniyor. Radyasyon ve diğer genel atmosferik ölçümlerin ABD tarafından zaten sürekli takip edildiği açık bir şekilde biliniyor.

Neden?

İran eğer ki nükleer güç olursa uluslararası nükleer güce sahip olan devletlere bir yenisi daha eklenecek ve bu diğer devletler arasında tartışmalara sebep olacak. Uluslararası olarak nükleer gücü kontrol eden ABD’nin Rusya ile beraber ve diğer BMGK üyesi ülkeler ile İran’ın nükleer güç olmasına karşı olduğu zaten biliniyor. İran eğer ki nükleer güç olursa bölgede Türkiye ve diğer ülkelerde özellikle Suudi Arabistan’ın nükleer füzeler üretebileceği, bunun ise kısa vadede dünyayı nükleer bir kaos ortamına ve nükleer cephaneliğe çevirebileceği tartışılıyor.

Nükleer güce sahip olan İran özellikle diğer ülkelere saldırsa bile kendisine saldırılamaz hale gelebileceğinden ve yönetimin nükleer füzeleri doğru düzgün güvenli kontrol etmesinin mümkün olamayabileceği için ABD ve diğer ülkeler asla İran’ın nükleer güç olmasını istemiyorlar.

Bunun ardında bazı siyasi ve ekonomik sebeplerde olsa bile genel sebeplerin bu şekilde olduğu uzmanlarca ifade edilmekte.




Kategori:

Etiketler:

,