Mezuniyetten önce DGS’ye giriş yapılabilme durumu mevcuttur. Mezun olmadan DGS’ye girileceği gibi, mezun olduktan sonra da talep edilen herhangi bir yıl içinde sınava girilebilir. Üniversitenin kaç yılda bittiği veya henüz bitmediği bu sınavın koşulları arasında yer almaz.

Ön Lisans 1. Sınıf DGS’ye Girebilir Mi?

Önlisans 1. Sınıflarda DGS hakkı yoktur. DGS, yalnızca önlisans mezunu olan ve önlisans 2. Sınıfta olan kişilerin girebileceği bir sınavdır.

Lisans Mezunu DGS’ye Girebilir Mi?

Lisans Mezunu DGSye Girebilir Mi

DGS’ye lisans mezunlarının girmesi durumu söz konusu değildir. Yüksek Öğretim Kurumu tarafından belirlenen yönergeye göre DGS, yani dikey geçiş sınavı sadece önlisans bölümlerinde okuyan öğrencilere tanınır. Herhangi bir yükseköğretim fakültesinde lisans eğitimi almaya hak kazanmış kişilerin DGS’ye girme durumları söz konusu değildir.

DGS Şartları Nelerdir?

DGS’ye girme koşulları, şöyle sıralanmıştır:

  • Üniversitelerin meslek yüksekokulları veya ön lisans bölümlerinden mezun ya da son sınıf olmak
  • Açık öğretim fakültesinin son sınıfında olmak
  • Üniversite yüksek okullarının, ön lisans bölümlerinin ya da açık öğretim fakültelerinden mezun olmak için talep edilen koşulların yerine getirilmesi

Mezun olmadan DGS’ye girilme durumunun söz konusu olması ile beraber, açık öğretim fakültelerinde eğer ilgili bölümde staj zorunluluğu varsa, DGS’ye girilmeden önce bu zorunluluk göz önünde bulundurulmaz ve yine kişilere sınava girme hakkı tanınır.

DGS Puanı Kaç Yıl Geçerlidir?

DGS geçerlilik süresi, 1 yıl olarak belirlenmiştir. Herhangi bir fakültede öğretime devam eden veya mezun olmuş kişiler, sınava girmelerinden ve herhangi bir üniversiteye yerleşebilecekleri puanı almalarından sonra, ilgili bir yıl içinde tercih yapmazlarsa kazandıkları puanı kullanma imkanları kendilerine yeniden verilmez.

DGS’ye Kimler Giremez?

DGSye Kimler Giremez

DGS’ye giremeyecek öğrenci grubu, 4 yıllık lisans eğitimi almakta olan veya almaya hak kazanmış kişilerdir. Bununla beraber ön lisans bölümlerinin kazanılmasından sonra okulunu 4 yıla tamamlamak isteyen 1. Sınıf öğrencilerine de bu hak tanınmaz. Ancak ikinci sınıfta sınava girebilirler.

Yaz Okuluna Kalan DGS’ye Girebilir Mi?

Yaz okulundakilerin DGS’ye girmeleri mümkündür. Ancak yaz okulundan hala dersleri FF görünür halde iken, kişiler kazanmak istedikleri bölüm için tercih yapabilirler ancak kayıtları şartlı yapılır. Yaz okulunun bitmesinden ve FF olarak görülen dersin harf notunun değişmesinden sonra kesin kayıt süreci başlar.

Dikey Geçiş İçin Diploma Notu Kaç Olmalı?

Dikey geçişte mezuniyet notu her öğrenciye göre değişiklik gösterir. Dikey geçiş işlemleri, doğrudan mezuniyet notu ile değil öğrenci başarı puanı ile yapılır. Mezun olmadan DGS’ye girileceği için öğrenci başarı puanı ile bu değerlendir yapılır. Öğrenci başarı puanının kaç olması gerektiği ise okullara ve dikey geçişin sağlanacağı bölümlere göre değişiklik gösterir. Bunun için tercihin yapılacağı okulların öğrenci başarı puanlarına bakılır.




Kategori: