Savunma dendiği zaman akla açık ara farkla 1. sırada ABD gelirken, 2. sırada ise Rusya geliyor. Rusya’nın askeri gücü ABD’ye oranla çok kısıtlı olmasına rağmen ABD ile olası savaşta elindeki 7.000 kadar nükleer füzeyi fırlatabileceği ve Dünya’yı kaosa sürükleyebileceği biliniyor. Rusya’nın işgali durumunda Rus yönetiminin bu füzeleri arka arkaya ateşlemesinin mümkün olabileceği de biliniyor. Toprakların düşmana verilmesindense füzelerin ateşlenerek Dünya’da kalıcı kaos yaratmak ve gerekirse canlı nüfusun sona ermesine sebep olmak daha iyi bir tercih olabilir.

Yeni dönemde Rusya ve ABD’nin arasında devam eden tartışmalar askeri güç dengesine dayanmak yerine ekonomik güce dayanıyor. Ekonomisi son derece zayıf olan Rusya’nın özellikle de ABD ve AB yaptırımlarından dolayı askeri harcamaları ABD ve birçok ülkeye göre bazı alanlarda çok düşük kalmakta.

ABD’nin olası durumda Rusya’ya savaş açması durumunda NATO ve beraberinde NATO dışından olan müttefiklerinin Rusya’ya karşı saldırılar düzenleyebileceği, bunun ise dünya savaşına sürükleyecek bir hamle olduğu bilinmekte.

Savaş Mümkün Ama…

ABD ve Rusya arasında askeri savaşa gerek görülmüyor. ABD’nin bugün Rusya’yı etkisiz durumda tuttuğuna dönük ekonomik veriler ortada ve Rusya birçok ülkeye askeri ve teknoloji alanında satış yapamıyor. Teknoloji alanında çok fazla firması bulunmayan Rusya’nın özellikle de doğalgaz ve yeraltı kaynakları satışından büyük gelir elde ettiği bilinmekte.

ABD’nin Rusya’ya karşı savaş açmasına gerek olmadığı, ancak savaş açması durumunda da ABD anakarasının bu durumdan çok büyük hasar almasının mümkün olabileceği belirtiliyor. Bu hasarın özellikle de nükleer füzeler nedeniyle olabileceği, ancak 2 taraftan bir tanesi nükleer güç kullanmazsa ABD’nin askeri müttefikleri ile Rusya’ya karşı çok kısa süre içerisinde olmasa bile uzun vadede zafer elde edebileceği görüşleri mevcut.

Güney Amerika ülkelerinin tamamına yakını ABD ile müttefik olarak hareket ederken, aynı zamanda Avrupa ülkelerinin tamamı ABD ile yakın müttefik olarak hareket etmekte. Yine aynı zamanda Rusya’nın ABD’ye ilk saldırıyı başlatan taraf olamayacak olsa bile ABD tarafının Rusya’ya ilk füzeyi veya askeri adımı atabileceğine işaret ediyor.

Uzmanlar 2 ülke arasında büyük bir savaş olması için ancak beklenmedik durumlar yaşanması gerektiğine değiniyorlar.




Kategori: