Tam kan sayımı (CBC), olarak adlandırılan hemogram olarak kodlanan bir tanıdır. Ülkemizde hemogram olarak biliniyor kodlanıyor olmasına rağmen tam açılımı tam kan sayımı anlamına gelmektedir. Hepimiz zaman zaman sağlık sorunlarını yaşarız ve bazen sağlık sorunları yaşamasak bile çok ciddi problemler vücudumuzda baş gösterebilir.

Hemogram nedir? Sorusuna verilecek en iyi yanıt kanınızdaki çeşitli değerleri kontrol etmek, ve kanınızdaki değerleri değerlendirecek olan testin adına verilmektedir. Bazı durumlarda hemogram testi hiçbir sebep olmaksızın bile genel değerlendirme için uzman tarafından uygun bulunabilir. Hemogram testinde nelere bakılır?

  • Kırmızı kan hücrelerinin yoğunluğu
  • Enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerinin yoğunluğu
  • Kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan protein olan hemoglobin oranı
  • Hematokrit oranı
  • Kan pıhtılaşmasına yardımcı olan trombositlerin oranı

Hemogram testinde bakılan genel değerler bunlardır. Eğer ki bir kişi çok ciddi enfeksiyon problemi yaşıyorsa bu durum ortaya çıkabilir. Veya bir kişi akciğer, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları yaşıyorsa bile bu değerlere özellikle bakılacaktır.

Hemogram Neden İstenir?Hemogram Nedir? – Hemogram Testi Nasıl Yapılır? – Hemogram Testi Neden Yapılır?

Tam kan sayımı (CBC) veya hemogram çeşitli sebepler sonucunda uzman tarafından istenebilir. Bunun için hiçbir sebep olmasına bile gerek olmayabilir. Geçmişte yaşadığınız sağlık sorunları uzmanın bilgisayarına düşer ve uzman olası senaryoları dışlamak ve sizi olası sorunlara karşı test etmek isteyebilir.

  • Genel sağlığınızı gözden geçirmek için: Uzman doktor sizin genel sağlık durumunuzu taramak için sadece 1 tüp kan vererek hemogram değerlerinize baktırmanızı isteyebilir. Bu durumda herhangi bir sağlık sorununuz yoksa bile mutlaka kendinizi kontrol ettirin ve doktor tarafından önerilen hemogram testini yaptırın.
  • Tıbbi rahatsızlığı tespit etmek için: Halsizlik, yorgunluk, ateş, iltihaplanma, morarma veya kanama gibi durumlar veya kusma, baş ağrısı gibi durumlarla karşı karşıyaysanız, yaygın bir zehirlenme belirtiniz veya apandisit ağrısına benzer sağlık sorununuz varsa bu durumu teşhis etmek adına uzman doktor sizden bu tahlili isteyebilir ve çok acil tahlil yapılmasına karar verebilir.
  • Tıbbi durumunuzu izlemek için: Kan hücresi sayılarınızı etkileyen sorunlar varsa bu durumda yine uzman doktor size hemogram testi isteyebilir.
  • Tedavinin gidişatını izlemek için: Kan hücrelerinizin sayısını etkileme unsuruna sahip bir tedavi sürecini daha yakından ve daha derinden izlemek için.

Hemogram Testi Aç Karnına Mı Yapılır?

Hemogram testi sabah mı yapılır? Sorusunun yanıtını da buradan yola çıkarak bulabilmek mümkündür. Hemogram testi yapılacak olan kişinin özel bir ekstra test yapılmayacaksa ve doktor tarafından aksi söylenmediyse aç veya tok olması, sabah veya öğle saatlerinde yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak doktorunuz özel bir test yapılacağını ve aç veya tok gelmeniz gerektiğini söylediyse bu öneriye mutlaka uymanız gerekir

Hemogram Testi Acıtır Mı?Hemogram Nedir? – Hemogram Testi Nasıl Yapılır? – Hemogram Testi Neden Yapılır?

Tam kan sayımı (CBC) nasıl yapılır? Sorusunun cevabında olduğu gibi kolunuza küçük bir iğne damardan sokulur ve ardından kan şiringa olarak adlandırılan enjektörün içerisine çekilir. Sonuçlar hemen ardından test merkezine gönderilir ve incelenmeye başlanır. Test ortalama olarak 15-60 dakika içerisinde hastaneye ve kapasiteye göre çıkar. Kişi test sırasında sadece 5 dakika kadar kan verme adımında hastanede kalır ve ardından işlerine dönebilir.

Sonuçlar

Aşağıdakiler yetişkinler için normal tam kan sayımı sonuçlarıdır:

Kırmızı kan hücresi sayısı Erkek: 4.35-5.65 trilyon hücre / L *
(4.32-5.72 milyon hücre / mcL **)Kadın: 3.92-5.13 trilyon hücre / L
(3.90-5.03 milyon hücre / mcL)
Hemoglobin Erkek: 13,2-16,6 gram / dL ***
(132-166 gram / L)
Kadın: 11,6-15 gram / dL
(116-150 gram / L)
hematokrit Erkek: yüzde 38,3-48,6
Kadın: yüzde 35,5-44,9
Beyaz kan hücresi sayısı 3.4-9.6 milyar hücre / L
(3.400 – 9.600 hücre / mcL)
Trombosit sayımı Erkek: 135-317 milyar / L
(135.000 – 317.000 / mcL )
Kadın: 157-371 milyar / L
(157.000-371.000 / mcL)
  • * L = litre
  • ** mcL = mikrolitre
  • *** dL = desilitre

Kesin Teşhis Değildir!

Tam kan sayımı (CBC) testi size uygulandığında kesin olarak hastalıklarınızı ortaya koymayabilir. Örneğin böbreklerinizde yetersizlik varsa hemogram testinde bu durum ortaya çıkmayabilir veya doktor tarafından farklı bir sağlık sorunu ile karıştırılabilir. Hemogram testi güvenlidir ancak kesin bir hastalık tanısı koymakta tek başına asla yeterli olmayacaktır. Çoğu durumda test olası hastalıkların ortaya çıkarılmasında ön test olarak uygulanmakta ve ardından düşünülen mevcut hastalık durumu hesaba katılarak ekstra testlerle ortaya çıkarılabilmektedir.

Hemogram testinde özellikle de doktor bazı değerleri düşük veya yüksek görse bile bu sağlıklı bir insan için normaldir. Örneğin herhangi bir sağlık sorununuz asla yoktur ancak test sonucunda değerleriniz %20 daha yüksek çıkabilir.

Bu durumda doktor hemen acil harekete geçmeye gerek görmeyebilir. Çünkü bir sonraki gün yapılacak testte bu %20 fazlalık olmayabilir ve kişinin sağlıksız olduğuna ve vücudunda sağlık sorunu olduğuna işaret etmemektedir. Ancak eğer ki kişinin apandisit ağrısına benzer bir ağrısı varsa ve değerler %20 yüksek veya farklı oranlarda düşük/yüksek çıkıyorsa bu durumda doktor acil olarak ek testler talep edebilir. Bu kişinin can güvenliğini korumak ve yaşamını sürdürmesinde ana müdahaledir. Tam kan sayımı her gün en çok uygulanan testlerden bir tanesidir ve dünyada her gün milyonlarca insana uygulandığı bilinmektedir. Özellikle gelişmemiş ülkelerde bile en çok uygulanan testler arasında yer aldığı öngörülmektedir.

Hemogram Testi Sonuçlarında Hangi Hastalıklar Belli Olur?Hemogram Nedir? – Hemogram Testi Nasıl Yapılır? – Hemogram Testi Neden Yapılır?

Tam kan sayımı testinizin sonucunda değerler kötü çıkarsa bu durumda bazı sorunlar olduğuna işaret olabilir, bunlar;

  • Kırmızı kan hücresi sayısı, hemoglobin ve hematokrit: Kırmızı kan hücresi sayınız, hemoglobin ve hematokritinizin sonuçları birbiriyle ilişkilidir çünkü her biri kırmızı kan hücrelerinizin sayısını ve durumunu ölçmeye yarar.Bu 3 değerde düşüklük varsa anemiye işarettir ve kansızlık sorunları yaşıyor olabildiğinizi gösterir. Aynı zamanda bu değerler düşük çıkarsa kişinin yorgun, halsiz ve sürekli uykulu durumuna benzer belirtiler olabilir. Bunların her biri anemi belirtileri arasındadır.Normalden daha yüksek bir kırmızı kan hücresi sayısı (eritrositoz) veya yüksek hemoglobin veya hematokrit seviyeleri, polisitemi vera veya kardiyak hastalıklar gibi sağlık sorunlarına işarettir. Genel durum kötüyse bu durumda uzman kardiyoloji doktorundan da testler yapmasını isteyebilir.
  • Beyaz kan hücresi sayısı: Düşük beyaz kan hücresi sayısı (lökopeni), beyaz kan hücrelerini, kemik iliği problemlerini veya kanseri yok eden bir otoimmün bozukluk gibi sağlık sorunları sonucunda ortaya çıkmış olabilir. Bu durumda uzman vücudunuzda kanser taraması ve benzer taramalar uygulayabilir.Beyaz kan hücre sayınız normalden yüksekse, enfeksiyon veya iltihaplanma olabilir. Kemik iliği hastalığı, apandisit ve benzer sağlık sorunları da bu değerin yüksek olmasına sebep olabilir.
  • Trombosit sayımı: Normalden düşük (trombositopeni) veya normalden yüksek (trombositoz) trombosit sayısı genellikle altta yatan bir tıbbi sağlık sorununun işareti olabilir. Bu durumda uzman sorunun nereden kaynaklandığını hemen bilemeyebilir ancak yapacak olduğu özel testler sayesinde bu sorunun nereden geldiğini anlayabilir.

Tam kan sayımı (CBC) sonuçlarınızı kendiniz asla değerlendirmeyin. Referans değerler her zaman sağlıklı olduğunuz anlamını taşımıyor olabilir.

*Bu içerik Zovovo.com’a özel olarak üretilmiştir.