İnsan sağlığı için gerekli olan pek çok besin vardır ve bu besinler belirli durumlarda işlemlerden geçirilerek, farklı ürünler ortaya çıkarılır. İşte bu işlemlerden biri de, fermantasyondur. Yani diğer adı ile fermente etme işlemi. Besinin mayalanmasını sağlayan bu yöntem, önemli buluşlar arasında yer alır ve bazı durumlarda en önemli buluşlar arasında ilk sırada gösterilir. Peki, genel anlamda fermente nedir? Sizlere ilk olarak bundan bahsetmeye çalışalım.
İçindekiler
Fermantasyon (Fermente Etme İşlemi) Nedir?
Fermantasyon, çok değerli bir buluş olmakla beraber, yalnızca içeceklere özgü değil, pek çok besinin mayalanmasında da kullanılır. Yani fermantasyon kelimesinin kısa tanımı “mayalanma” olarak bilinir. Peki, fermantasyonun tanımı ve fermantasyon ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?
- Besleyici değeri yüksek olan ve bu anlamda sıkça tercih edilen besinlerin, bozulmadan uzun bir süre kalmasına yardımcı olma işlemi fermantasyondur.
- Bakteri ve mantar gibi mikroorganizmaların, köpürmesi ve belirli bir miktar ısı ile karşı karşıya bırakılması, sonrasında da çürüme işlemine geçmesi, fermantasyonun bilimsel tanımıdır. Buradaki çürüme, elbette ki kimyasaldır.
- Oksijen olmadan enerji üretiminin ortaya çıkarılması mümkün değildir. Ancak fermantasyon ile oksijen olmadan enerji üretimi ortaya çıkarılabilmektedir.
- Mikroorganizmaların, oksijen varken de yaptığı parçalanmaları yapması da fermantasyonun başka bir özelliğidir. Bu nedenle yalnızca oksijensiz durumda kullanılır demek biraz eksik olur.
Boyutu yüksek olan bir tankta büyümesi gerçekleştirilen mikroorganizmalarla yapılan pek çok üretimin genel adına da fermantasyon adı verilmektedir. Fermente nedir? sorusunun genel itibari ile cevabı bu şekilde verilebilir. Yani fermente etme işlemi olarak adlandırılır. Peki, fermente gıdaların isimleri nelerdir?
Fermente Gıdaların İsimleri
Bira ve şarap üretiminde gerçekleştirilen işlemler çerçevesinde, bu üretimlerin bir fermantasyon çalışması olduğunu söyleyebiliriz. Bunlara ek olarak ekmek de bu şekilde üretilir. Fermente gıdaların sayıları da fazladır. Peki, en çok bilinen ve kullanılan fermente gıdalar hangileridir?
- Lahana ve Salatalık Turşusu
- Yoğurt
- Kefir
- Boza
- Sirke
- Sucuk ve sosis
- Peynir
Fermente gıdalar yalnızca yukarıdaki gıdalar ile sınırlı değildir. Bunun yanında daha onlarca fermente gıda vardır. Peki, fermantasyon ve fermente gıdalardan bahsettikten sonra, diğer önemli konu nedir? Elbette ki fermantasyon neden önemlidir? Şimdi sizlere bu sorunun cevabını vermeye çalışalım. Holozoik beslenme nedir? İçeriğimizi ziyaret ederek, beslenme türleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Fermantasyon Neden Önemlidir?
Gıdaların, farklı yöntemler kullanılarak farklı gıdalara dönüştürülmesi süreci fermantasyon olarak adlandırılmaktadır. Burada bahsedilen yöntemlerde kullanılan malzemeler ise; etanol, laktik asit ve bunun gibi gıdalardır. Peki, bu süreçte fermantasyonun hayatımıza girmesini sağlayan önemi nedir?
- Fermantasyon ile gıdalar, çeşitli mikroorganizmalar tarafından parçalanır. Parçalanma sırasında da pek çok bitki ve hayvansal kökene sahip enzimler kullanılır. Bu süreç tamamen organik bir şekilde ilerlemektedir.
- Gıdaların kullanım süresinin artırılması için fermantasyon yöntemi kullanılmaktadır. Bununla beraber kullanım süresi uzayan gıdalar, kolay kolay bozulmamaktadır.
- Alkol üretiminde de şarap ve birada olduğu gibi fermantasyon yöntemi kullanılır.
- Hücreler ve mikroorganizmalara, fermantasyon sürecinde enerji de sağlanır.
- Gıdaların soğutmadan dahi saklanılması için kullanılan fermantasyon yöntemi, insanlığın 9000 yılı aşkın bir süredir kullandığı yöntemdir. Ateş ile beraber büyük öneme sahip buluşlardandır.
Bir gıdanın fermente edilmesi, o gıdanın tekrar tekrar sağlıklı bir şekilde kullanılmasını sağlar. Bu nedenle de insanlığın ortaya çıkması sonrasında 9000 yıllık bir süreçten itibaren bu yöntem hayata yardımcı olmaktadır. Ancak fermantasyon yapılırken bazı hususların gündemde tutulması gerekir. Eğer bunlara dikkat edilmezse, sorunlar ortaya çıkar. Peki, fermantasyon sırasında nelere dikkat edilmelidir?
Fermantasyon Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fermantasyon yapılırken, öncelikli olarak belirli kavramların sürece dahil edilmesi gerekir. Bu kavramlar sürece dahil edilmezse, fermantasyon işlemi önemini yitirir ve geçersiz kalır. Peki, burada bahsedilen kavramlar hangileridir?
- Gıdanın Miktarı
- Ortamın Isısı
- Fermantasyon Süresi
- Fermente Edilecek Gıdanın Sahip Olduğu Kalite
- PH Değeri
- Kullanılan Tuzun Miktarı
Yukarıdaki kavramlar fermantasyon sürecinde ne kadar etkin ve yeterli kullanılırsa, fermente edilen gıdanın kalitesi de bu çerçevede belirlenmektedir.
Fermente Gıdaların Faydaları Nelerdir?
İnsanlık ortaya çıktıktan sonra binlerce yıldır kullanılan bu yöntem, harika buluşlar arasında ilk sırada gösterilmektedir. Peki, fermente gıdaların bu kadar faydası varken, bu faydalardan bahsetmemek olur mu? Elbette ki olmaz. Şimdi sizlere bu faydalardan bahsetmeye çalışalım.
- Fermente edilmiş gıdalar, vücut tarafından hızlı ve kolay bir şekilde kullanılır ve sindirimi çok kolaydır.
- Fermente gıdalar ile sindirim süreci daha hızlı işler ve sindirim kolaylaşır.
- Fermente gıdaların kullanılması ile cildin parlaklığında artışlar olur.
- Bağışıklık sisteminin kontrol altında tutulmasını sağlayan mide ve bağırsak sistemi, endokrin sisteminin parçalarından bir tanesidir. Böylece fermente gıdaların endokrin sistemini desteklemesi, önemini ortaya çıkarır.
İnsan vücudunun ihtiyacı olduğu faydaları da içerisinde barındıran ve bu faydaları ortaya çıkaran fermantasyon süreci, günlük hayatımızın hemen hemen her alanında kullanılır.
Sizlere bu içeriğimizde; fermente nedir? Fermente gıdalar hangileridir? Fermantasyon süreci nasıldır? gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Umarız sizlere faydası olan ve konuyu açıklama kabiliyeti olan bir içerik hazırlama şansına sahip olmuşuzdur.