İnsanlar ve hayvanların beslenme türleri birbirinden genel çerçevede farklılaşır. Ancak hayvan ve insanların beslenmesinde dikkat çeken benzerlik, holozoik bezlenme ile alakalıdır. Peki, holozoik beslenme nedir? Yiyeceklerin oral bir şekilde alınması ile sindirim sistemi ile vücutta enerjiye dönüştürülmesi, holozoik beslenmedir. İnsanlar ve hayvanlar, bu tür beslenme ile hayatını idame ettiren canlılardandır. Peki, holozoik beslenme ile hayatını idame ettiren canlılar sınıfıyla ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?
İçindekiler
Holozoik Beslenen Canlılar
Holozoik beslenme türü ile beslenen canlılar, yiyecekleri katı halde alırlar ve bunları da gelişmiş sindirim sistemleri ile hemen öğütürler. Sindirim sistemleri çok gelişmiş olması gerektiği için de, holozoik beslenme türünde farklı çeşitler bulunur. Hayvanlar ile insanlar her ne kadar aynı şekilde beslense de, sindirim süreci olarak farklılaşır. Bu çerçevede holozoik canlılar ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler de aşağıdaki gibidir.
- İnsanlar yiyecekleri genellikle pişirerek yerler ve bu sebeple sindirim süreçleri hayvanlara nazaran daha kısadır. Ancak hayvanlar da bu süreç daha uzun olur. Çiğ olarak beslendiklerinden dolayı, daha güçlü bir sindirim sistemine gerek duyulur.
- Bu tür beslenme ile insanlar ve hayvanlar günlük hayatlarındaki besin gereksinimlerini elde ederler. Daha sonra bu besinler enerjiye dönüşür ve günlük enerji gereksinimi de ortaya çıkar.
- Sağlıklı beslenme ile de elde edilen enerji daha fazla olur. Bu enerji çerçevesinde daha fazla aktivite hayata geçirilir. Peki, beslenme uzmanlarının yenmesini önermediği gıdalar hangileridir?
Yukarıda, holozoik beslenen canlılar ile ilgili bilinmesi gerekenler bulunmaktadır. Bu beslenme ile elde edilen enerji de, beslenme sürecindeki besinler ile alakalıdır. Peki, holozoik beslenen canlıların özellikleri nelerdir?
Holozoik Beslenen Canlıların Özellikleri
Holozoik beslenmenin içerisinde barındırdığı pek çok özellik bulunmaktadır. Bunlar bu beslenme türüne sahip canlıların, beslenme çeşitleri ile alakalıdır. Yani yalnızca ot tüketen otçullar, yalnızca et tüketen etçiller ve bunların her ikisini de barındıranlar. İşte tam da burada devreye canlıların özellikleri girer. Şimdi size bu canlılardan ve özelliklerinden bahsedelim.
-
Otçul Canlılar:
Bu tür canlıların sindirim sistemleri, yukarıda da bahsedildiği gibi uzundur. Çünkü besinleri çiğ olarak tüketirler. Aynı zamanda besinleri hızlıca çiğneyebilmeleri için, çiğneyici dişlerinin sayısı daha fazladır. Bitkiler ile beslendikleri için, üretici olan bu canlılar onlar adına gereklidir. İnek ve koyun gibi canlılar, otçul canlılar sınıfına dahil olurlar.
-
Etçil Canlılar:
Doğada, farklı hayvanları avlayarak beslenen canlılar, etçil canlılar sınıfına dahil olmaktadır. Kaplan ve aslan gibi canlılar bu sınıfa dahil olurken, sindirim sistemleri de kısadır. Otçul canlılarda sindirim sistemleri daha uzun olur. Sindirim sisteminin gücü de farklıdır. Çünkü çiğ et tükettiklerinden dolayı, sindirim sistemlerinin daha kuvvetli olması gerekir.
-
Hem Otçul, Hem Etçil Canlılar:
Hayvanlar ile beraber çeşitli canlılar ile de beslenen bu türdeki canlılar, daha farklı bir sindirim sistemine sahip olurlar. Her iki seçenek için de bir sindirime sahip olmaları gerekir. Bu nedenle ona uygun sindirim sistemlerine sahiplerdir. Ayı, maymun ve insan gibi canlılar, bu türe dahil olurlar.
Etle beslenen holozoik beslenme türüne mensup canlılar, karnivor olarak adlandırılır. Hem etle, hem de otlanan beslenen canlılar ise, omnivor olarak bilinir. Peki, genel anlamda canlıların ortak özellikleri nelerdir?
Holozoik beslenme nedir? Holozoik beslenme türü ile beslenen canlıların özellikleri nelerdir? gibi soruların cevaplarınız sizler için içeriğimizde vermeye çalıştık. Aynı zamanda heterotrof beslenen canlıların arasında holozoik beslenme de bulunduğu için, biyoloji alanında bu şekilde incelenmektedir. İçeriğimizde sizler için en faydalı bilgileri aktarmaya çalıştık. Umarız aktardığımız bilgiler ile sizlere fayda sağlama şansına sahip olmuşuzdur.
Holozoik Beslenme Nedir konusuyla ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.