Dil ülseri olarak bilinen hastalık, dilin yüzeyinde beyaz noktalar şeklinde görüntülerin oluşmasına verilen addır. Dil ülseri dilde tahribat oluşması nedeniyle günlük hayattaki yemek yeme, sağlıklı uyku uyuma, konuşma gibi aktiviteleri zorlaştırmaktadır.
Dil ülseri kısa sürede tedavi edilebilen ve kalıcı etkileri olmayan bir ağız hastalığıdır. Bu nedenle belirtilerin görülmesinin ardından kısa sürede tedavi edilmesi halinde iyileşme gösterebilmektedir. Hastalığın seyrine göre farklı tedavi aşamaları uygulansa da tedavinin sonuç vermesi ortalama aynı sürelerde tamamlanmaktadır.
Dil ülseri, dil yüzeyinde meydana gelen bir hastalık olsa da ağız bölgesi kapalı olması nedeniyle oluşan yaraların yanak ya da dudak bölgesine de sıçraması beklenen sonuçlar arasında yer almaktadır. Bazı durumlarda diş etlerinde ya da diş köklerinde de hasara yol açtığı bilinmektedir. Dil ülseri nedir konusuna kısaca değindik. Şimdi detaylara geçelim.
Ayrıca defne sabununun faydaları yazımızı inceleyebilirsiniz.
İçindekiler
- Dil Ülserinin Oluşma Nedenleri Nelerdir?
- Dil Ülseri Nasıl Anlaşılır?
- Dil Ülseri Görülme Riski Bulunanlar Kimlerdir?
- Dil Ülseri Nasıl Tedavi Edilir?
- Dil Ülseri İle İlgili Video Anlatım
- Dil Ülseri Tedavisinde Evde Neler Yapılabilir?
- Dil Ülserine Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
- Dil Ülseri Hastalığının Önlenmesi İçin Neler Yapılmalıdır?
- Dil Ülseri Nedeniyle Kanser Oluşur Mu?
Dil Ülserinin Oluşma Nedenleri Nelerdir?
Dil ülserinin oluşma nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Vücuttaki hormon bozuklukları
- Belirli gıdalara yönelik verilen alerjik reaksiyonlar
- Uyku ya da beslenme bozuklukları
- Tütün ve alkol gibi maddelerin oluşturduğu hasarlar
- Ağız içerisinde yeterli hijyenin sağlanmaması
- Enfeksiyona bağlı oluşan yaralanmalar
- Güçsüz bağışıklık sistemleri
- Diş fırçası ve diş macununun ağız yapısına uygun olmaması
- Strese bağlı oluşumlar
- Genetik faktörler
- Vücuttaki folik asit eksikliği gibi nedenler
Bunların yanı sıra ağız içerisinde oluşan farklı enfeksiyon durumları ya da diş eti hastalıkları nedeniyle de dil ülseri oluşabilmektedir. Bazı durumlarda oluşan farklı yaralar da dil ülseri olarak adlandırılsa da dil ülserinin anlaşılması için yeterli tetkiklerin yapılması gerekmektedir.
Dil Ülseri Nasıl Anlaşılır?
Dil ülseri oluşumunun anlaşılması için şu belirtilerin takip edilmesi gerekmektedir:
- Ağız içerisinde görülen beyaz leke şeklindeki lezyonlar
- Yutma esnasında zorluk yaşanması
- Boğaz bölgesinde ağrı hissedilmesi
- Dil bölgesinde morarma ya da kanama oluşması
- Dil bölgesinde şişlik oluşması
En çok görülen belirtiler olarak bilinmektedir. Bu belirtiler ile birlikte bazı durumlarda vücuda da etkileri olduğu bilinmektedir. Farklı bir nedene bağlı olmaksızın vücutta yorgunluk ve halsizlik hissedilmesi ya da ishal ve mide bulantısı gibi şikayetlerin olması da dil ülserinin belirtileri arasında sıralanabilmektedir.
Dil Ülseri Görülme Riski Bulunanlar Kimlerdir?
Dil ülseri görülme riski bulunanlar, ağız bölgesi ile ilgili bir hastalık olması nedeniyle genellikle ağız içi bakımında hassasiyet göstermeyen kişiler olarak bilinmektedir. Ağız bölgesinde yapılması gereken günlük diş fırçalamalarının yapılmaması, ağız bölgesine uygun olmayan ürünlerin kullanılmaması halinde dil ülseri görülme riski artmaktadır.
Ağız içerisinde zararlı maddelerin temasına neden olan sigara ve alkol tüketimi de risk grubunu oluşturmaktadır. Bu nedenle sigara ve alkol bağımlılığı olan kişilerde bu hastalığın görülme olasılığı daha yüksek olmaktadır.
Dil ülseri çok sıcak ve çok soğuk gıdaları tüketen kişilerde de çok sık görülmektedir. Dil bölgesini zararlı etkilemesi nedeniyle ısı hassasiyetinin yemeklerde ve içeceklerde korunması gerekmektedir.
Genetik faktörlerin de risk grubu içerisinde bulunması nedeniyle aile üyelerinden herhangi birisinde dil ülseri teşhisi olan kişilerde farklı nedenlere bağlı olarak dil ülseri görülme riski bulunmaktadır.
Dil Ülseri Nasıl Tedavi Edilir?
Dil ülserinin tedavi edilmesi, oldukça kolay ve hızlı bir şekilde mümkün olmaktadır. Tedavi sürecinin öncesinde doğru bir teşhis yapılabilmesi için gerekli tetkikler doktor tarafından yapılmaktadır.
Tetkiklerin yapılmasının ardından tedavi için genellikle ülser ilaçları kullanılmaktadır. Fakat bu ilaçlar mide ülseri için kullanılan ilaçlardan daha farklı ilaçlar olmakta birlikte bazı durumlarda krem bazı durumlarda ise hap ya da şurup kullanımı gerekli olmaktadır.
Dil ülseri tedavi ilaç ile yapılabilmektedir. Fakat hastalığın farklı reaksiyonlar göstermesi durumlarında doktor yönlendirmesine göre cerrahi müdahaleler de yapılabilmektedir. Bu müdahaleler ise oldukça kısmi uygulamalar olup, kesin çözüm sunmaktadır.
Dil ülseri tedavisi yapılırken aynı zamanda vitamin desteği de verilmektedir. Özellikle B vitamini, C vitamini ya da folik asit gibi takviyelerin yapılması durumunda hem tedavi işlemleri tamamlanmış olmakta hem de hastalığın tekrar ortaya çıkması engellenmiş olmaktadır.
Dil Ülseri İle İlgili Video Anlatım
Dil Ülseri Nedir (dil kanseri) konusuyla ilgili bilgilendirici bir video.
Dil Ülseri Tedavisinde Evde Neler Yapılabilir?
Dil ülseri tedavisinde evde yapılacaklar, doğrudan tedavi olmamakla birlikte tedaviyi destekleyici öneriler olarak bilinmektedir. Bu nedenle tedavi sürecini desteklemek üzere doktor onayının alınmasının ardından şu öneriler takip edilebilmektedir:
- Tuzlu su ile gargara yapılması, dil ülserinin tedavisinde olduğu gibi aynı zamanda ağız içerisindeki mikropların da giderilmesine yardımcı olmaktadır.
- Asitli içeceklerin tüketilmemesi, tedavinin aksamaması açısından oldukça önemlidir.
- Hindistan cevizi yağı da içeriğinde bulunan maddeler sayesinde ağız içerisindeki lezyonların giderilmesine yardımcı olmaktadır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminlerin kullanılması, özellikle C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi de tedavi sürecini desteklemektedir.
- Ağız içi bakımların doğru ve düzenli bir şekilde yapılması diş fırçalamaya özen gösterilmesi de ev içi yapılacak öneriler arasında yer almaktadır.
Dil Ülserine Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Dil ülserine neden olan hastalıklar, enfeksiyona bağlı hastalıklar olmakla birlikte şu şekilde sıralanmaktadır:
- Ülseratif kolif
- Çölyak hastalığı
- Behçet hastalığı
- Crohn hastalığı
Bunların yanı sıra bağışıklık sistemini güçsüzleştiren hastalıklar, enfeksiyona bağlı hastalıklar sonucu da dil ülseri oluşabilmektedir. Bununla birlikte strese bağlı olarak da dil ülseri meydana gelebileceği için doğrudan sinir sistemine bağlı hastalıkların da neden olduğu bilinmektedir.
Stres ve kaygı durumlarına bağlı olarak da dil ülseri meydana gelebilmektedir. Özellikle stres durumundan kaynaklı geceleri diş gıcırdatma alışkanlığı olanların sürekli olarak dil ülseri ile karşılaşma olasılıkları bulunmaktadır. Dil ülseri nedir konusundan sonra sıra bu hastalığın önlenmesi için neler yapılabileceğinde.
Canlıların ortak özellikleri hakkında bilgiler yazımızdadır.
Dil Ülseri Hastalığının Önlenmesi İçin Neler Yapılmalıdır?
Dil ülseri hastalığının önlenmesi için yapılması gerekenler, şu şekilde sıralanmaktadır:
- Stres ve kaygı durumlarından mümkün olduğunca kaçınmak ve ihtiyaç durumunda psikolojik destek almak
- Ağız içi bakımın her gün düzenli olarak yapılması
- Ağız yapısına uygun olarak yumuşak diş fırçalarının kullanılması
- Diş fırçalarındaki enfeksiyon riskine karşı temizliğine dikkat edilmesi ve üç ayda bir değiştirilmesi
- Asit içeren meyve ve sebzelerin çok tüketiminden kaçınılması
- Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin eksiklikleri konusunda hassasiyet gösterilmesi, vitamin eksikliği olması durumlarında takviye gıdaların alınması
Tüm bunlara dikkat edilmesi durumunda dil ülserine yakalanma riski minimum seviyeye düşmektedir. Fakat dil ülseri oluşumunda genetik faktörler de oldukça baskın bir şekilde rol olmaktadır. Bu nedenle tüm önerilere dikkat edilse de genetik faktörlere bağlı olarak dil ülseri oluşma riski bulunmaktadır.
Dil Ülseri Nedeniyle Kanser Oluşur Mu?
Dil ülseri nedeniyle kanser oluşması, kesin olarak bilinen bir neden değildir. Bazı durumlarda dil ülserinin sonrasında kanser görülmüş olsa da bunun nedeni dil ülseri değildir. Tam aksine kanser hücreleri nedeniyle dil ülseri oluşma durumları söz konusu olabilmektedir.
Dil ülseri hastalığının kanser ile ilişkili olduğunun anlaşılması için gerekli tetkiklerin detaylı bir biçimde yapılması gerekmektedir. Bu nedenle ortalama 15 gün ve daha fazla süreyle geçmeyen dil ülserleri nedeniyle mutlaka bir uzmana başvurulması gerekmektedir.
Dil ülserinin kanser ile ilişkili olması kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ağız içerisinde oluşan farklı hastalıkların kanser hücresini kaynaklık etmesi gibi bir durum söz konusu olmasa da tedavi edilmemesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulmalı ve gerekli tedavilerin kısa süre içerinde yapılması gerekmektedir.
Polisitemi nedir? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.
Dil Ülseri Nedir konusuyla ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyoruz.