Öğrenmenin, bütün hayatımız boyunca yaptığımız rutin işlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Etkili öğrenme alışkanlığı ve verimli ders çalışma pratiği, bu sürenin hem daha keyifli hem de daha etkin kullanılması için büyük önem taşıyor. Doğru yöntemleri kullanarak ders çalışmak, doğru çalışma ortamını sağlamak, dikkat dağıtan ögeleri minimuma indirmek, gerçekçi planlar yapmak gibi pek çok teknik bu verimliliği sağlamanıza yardımcı oluyor.

Bu yazımızda teker teker ne yapmanız gerektiğini söyleyen genel bir kitleye uygun bilgilere yer vermek yerine, kendiniz için en ideal koşulları sağlamanıza yardımcı olmaya çalışacağız.

Ders çalışma pratiğine yaklaşımınıza göz atın

Ders çalışmak, eğitiminize devam ettiğiniz süre boyunca daha fazla bilgi edinmek ve bildiklerinizin daha kalıcı hale gelmesini sağlar. Bu pratiğin işlevsel yanı zaman zaman sürecin eğlenceli yanını görmezden gelmemize neden olabilir. Verimli ders çalışmak için öncelikle, bu işin içindeki keyifli kısmı ortaya çıkarmanız gerekir.

Elbette bu her zaman kolay bir iş değil. Hedeflerinizi belirlemek motivasyonunuzu arttırabilir. Örneğin, üçgenlerle ilgili bir konuyu öğrenmek size ne fayda sağlayacak? Sınavda başarılı olmak, bir sonraki konuyu öğrenmeyi kolaylaştırmak, başarılı bir akademik kariyer için önemli temel bilginin edinilmesi, daha sonra yapmak isteyeceğiniz projenin üçgen parçalarının bütün projeyle nasıl ilişkileneceğinin farkında olmanız… saymakla bitmez.

Bu nedenle yalnızca sınavlara hazırlanmak için bazı bilgileri ezberlemek yerine, hayatınızın geri kalanında kullanabileceğiniz bilgiler edindiğinizin farkında olun. İnanın, bu bilgiler ileride de işinize yarayacak!

Nerede, ne zaman ve nasıl çalışmanız gerektiğini keşfedin

Ders çalışma planınızı hazırlarken öncelikle yapmanız gereken şeylerden biri, dikkatinizi dağıtacak ögelerin olmadığı bir çalışma ortamı yaratmaktır. İlginizi çeken şeylere sonsuza dek veda etmeniz gerekmiyor. Ancak 50 dakikalık bir çalışma süresi boyunca onları görebileceğiniz ya da duyabileceğiniz yerlerden uzakta tutmaya gayret edin.

Çalışma masanızda yalnızca bu 50 dakika içerisinde ihtiyacınız olacak malzemeleri bulundurun. Hangi ders ve konular için hangi malzemelere ihtiyacınız var? Bu malzemelerin neler olduğunu, nelerin dikkatinizi dağıttığını ve nelerin daha etkin çalışmanıza yardımcı olduğunu keşfedin.

50 dakikada bir 10 dakikalık molalar halinde çalışabilirsiniz ya da kendi rutininizi bulmak için bu süreleri kısmen değiştirebilirsiniz. Ancak üç saatlik kesintisiz çalışmanın pek verimli olmayacağı uzun zaman önce ortaya çıktı. Bu nedenle molalara gerekli önemi verin. Kendinize düzenli olarak uyum sağlayabileceğiniz bir program hazırlayın, programınızda gerçekçi olun.

 

Kategori: