fizik-nedir

Bilim deyince birçok kişinin aklına kasvetli laboratuarlar, sıkıcı konular gelebilir. Bunun sebebi bütün okul hayatımız boyunca çoğu zaman hiç görmediğimiz şeylerin deney adı altında bize anlatılması olmuştur. Görmeden sadece öğretmenin anlattıklarıyla “hadi yaa öyle bişi mi varmış?” tadında geçen Fen Bilimi derslerinden sonra, bilimi ne kadar tanıyabiliriz ki sevelim?

Bilim adamlarının hep deli olduğu şeklindeki şehir efsaneleri yüzünden, insanların delirmemek için bilimden uzak duruluyor oluşu ayrı bir trajedidir. Muhakkak bilimle uğraşan insanların gelişkin ve sınırsız hayal dünyaları, onları alışılan insan türünden farklı kılıyor ve onların deyim yerindeyse kafayı sıyırdığı düşünülüyor. Fakat bilimin eğlenceli olabileceği okudukça araştırdıkça anlaşılır.

science-5000-2574-wallpaper

Çevreden sürekli empoze edilen “Fizik zordur, kimya sıkıcıdır” şeklindeki düşünceler yüzünden araştırmaktan da kaçınıyor insanlar. “Kimyasal maddeleri öğrenip napıcam yea?” ya da “Fizik mii? amaan boşver nerde kullancam?” şeklindeki söylemlere inat, bilimin her dalının çok eğlenceli ve karizmatik olabileceğini birçoğunu evde yapabileceğiniz deneylerle göstermek istedim.

Ortada Bir Gram Kar Yok. Kendi işimizi Kendimiz Göreceğiz Bu Yılbaşında!

https://vine.co/v/eD5q3z6jMKY

Bilim, hayatında hiç kar görmeyen, Akdeniz bölgesinde yaşayanların da derdine çare oluyor. Çözüm Sodyum Poliakrilat denilen beyaz renkli, sofra tuzu gibi toz halde olan, kokusuz ve yanmaz katı bir polimer.

Yeni yıl Partisinde Arkadaşlar “Buz Lazım” Dediğinde Ben 🙂

https://vine.co/v/MPY9lTw3pel

Sodyum Asetatla bunu yapmanız mümkün. Lütfen elde edilen buzu tüketmeyin!

Huhuuu köpük partisi!

https://vine.co/v/M2D6um1rVrF

İzosiyanat ve polihidrik alkol karışımı sonucu kremamsı bir köpük elde edebilirsiniz.

Bu efektler bir harika dostum!

https://vine.co/v/h3VZduQIlwP

Donmuş karbondioksit (kuru buz) ve bulaşık deterjanını karıştırarak böyle bir efekt elde etmeniz mümkün.

Şimdi bunları yok edeceğim. Ta Daaa!

https://vine.co/v/hhpzrjiMDiA

Balıklara lezzet katan, ekmeğinin tadına doyulmayan mısır ununun birgün bataklığa dönüşeceği kimin aklına gelirdi.

Biri suyun üstünde yürümek mi dedi?

I10b1PGyYWTqE

Gördüğünüz akışkan tamamen mısır nişastası ve sudan ibaret.  Bu karışımın oluşturduğu akışkanlara Newton tipi olmayan akışkanlar denir ve esnektirler. Bu tarz akışkanlarda parçacıklar geniş olduğu için, dışardan güç uygulandığında hareket etmeye vakit bulamazlar ve katılaşırlar. Sonuç mu? Su üstünde yürürsünüz 🙂

Etkileyici Olmak Ruhumda Var!

https://vine.co/v/MwO9LTbzrm7

Çelikten yapılmış yün malzemeyi yakarak bu muhteşem görüntüyü yaratmanız mümkün.

Dekoratif bir obje olarak “Bilim”

https://vine.co/v/hhdWwFqELlm

Evde su, sıvı yağ, mide asidi giderici tablet ve gıda boyasıyla lav lambası yapabilirsiniz. Güzel bir şişe içine konulan malzemelerle, el feneri ya da led ışıklarla alttan aydınlatarak dekoratif objeler yapabilirsiniz.

Suya döküldüğünün farkında olmayan “Hidrofobik” malzemeler

https://vine.co/v/hLpvxXjH2qX

Basitçe suyu sevmeyen yapılar olarak nitelendirilirler. Bu yapılar ile kaplanan yüzeyler, birçok alanda kullanılmaktadırlar. Sıvı her türlü malzemeyi kendilerinde uzak tutarlar. Su geçirmeyen ayakkabılar, çölde geceleri çıkan rüzgardaki nemden su toplayabilen yani hidrofobik kumaştan yapılan çadırlar, nemi önleyen yapı malzemeleri ve daha nice kullanım şekliyle hayatımıza girmiş durumda.

Kategori: