Kuzey Kore hanedanı bir süredir Güney Kore’ye ve diğer ülkelere karşı tehditlerini sürdürmek konusunda ısrarlı adımlar atmayı sürdürüyor. Ülkenin diktatörü olan Kim’in özellikle bugünlerde kız kardeşinin Güney’e yönelik tehditleri ve DMZ adlı askerden arındırılmış bölgeye bir ordu dolusu Kuzey Kore askeri göndermeye yönelik açıklamaları tepki çekiyor.

32 milyon kadar insanın yaşadığı Kuzey Kore’de insanların büyük bölümü açlık, sefalet ve fakirlik ile mutsuzluk içerisinde yaşarken, bugünlerde olası bir nükleer kriz çıkmasının mümkün olup olmayacağı da ayrı bir tartışma konusu yaratıyor.

Kuzey Kore 40 Nükleer Bombaya Sahip

Kuzey Kore yönetiminin elinde en fazla uzun menzilli olmak üzere toplamda 40 nükleer bomba var. Bunlar süpersonik füzelerle hareket edebilecek bombalar olmadığı gibi, ülkenin herhangi bir süpersonik füzesi bulunmuyor. Ancak uzun menzilli füzeler ile nükleer bombaların çok uzak ülkelere kadar gönderilebileceği iddia ediliyor.

Bunu hava savunma sistemleri engelleyebilecek olsa bile, özellikle de Kuzey Kore’nin nükleer avantajının ülkeye saldırılmasını engelleyen en önemli unsur olduğu belirtilmekte. Zira, eğer ki Kuze Kore’ye olası bir saldırı olursa Seul ve diğer Güney Kore şehirlerine kilitlenmiş olan füzelerin dakikalar içerisinde ateşlenebileceği, bunun milyonlarca insanın ölümüne sebep olabileceği belirtiliyor.

Olası bir savaş durumunda Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye karşı yenilecek olduğu tahmin edilirken, ülkenin elinde bulunan gücünün nükleer bombalardan kaynaklandığı belirtilmekte.

Bunun yanısıra ülke özellikle de dışa kapalı olmasından dolayı elinde bulunan nükleer bombaların aslında kullanılıp kullanılamayacak olduğu konusunda da soru işaretleri var. Zira Kuzey Kore’de askeri iletişimin yetersiz olduğu, olası bir savaş durumunda hava savunma sistemi olmayan, nükleer dışında balistik füzelerinin sayısı son derece az olan bir ülke olduğu tahmin ediliyor.

Teknolojik gelişmelerden yoksun olarak füzeler geliştiren ve bombalar üreten Kuzey Kore yönetiminin siyasi, ekonomik gücünün ise sıfıra yakın bir durumda olduğu belirtilmekte.

Bu dönemde Güney Kore ile tartışmalar dolayısı ile askeri bir savaş olması beklenmezken, özellikle sınıra asker gönderilmesi durumunda bunun sonuçlarının nasıl olacağı çok merak ediliyor.

Kuzey Kore’nin askeri gücünün nükleer bombalar olmadığında neredeyse sıfır olduğu, otomatik silahlar, denizaltılar ve diğer araçlara sahip olmadığı belirtiliyor. Ülkenin deniz gücünün ise neredeyse yok seviyesinde olduğu bilinmekte.

Kategori: