Nükleer santraller her zaman istendiği gibi çalışmıyor, her zaman istendiği gibi sonuç vermeyebiliyor. Fukuşima ve Çernobil’de bunu insanlık olarak gördük ve gelecekte mutlaka bu tür olaylar olacak. Bugün olmazsa, bundan 50 yıl sonra da olsa bu tür olaylar her zaman yaşanacak olaylar olarak tarihe geçecek. Günümüz güvenlik sistemleri bile nükleer santralleri korumak, onları güvende tutmak için en ufak bir hatada yeterli görülmüyor ve bu sebeple özellikle Ermenistan’da bulunan nükleer santral gibi eski sistemlerin özellikle derhal kapatılması gerekiyor.
İçindekiler
Nükleer Santraller Neden Kapansa Bile Yıkılamıyor?
Nükleer santraller kapansa bile tamamen yıkılmaları maalesef mümkün değil. Çekirdek kısmı ve oda içerisinde yer alan aşırı yüksek radyasyon basınçlı yüksek binlerce derecelik sıcağa dayanıklı titanyum yapılar tarafından korunuyor. Aynı zamanda bu yapılar beton zeminler tarafından etrafı çevrili bir şekilde korunuyor ve nükleer radyasyonu dışarı çıkmasına izin verilmiyor. Çıksa bile radyasyon miktarı çok aşırı yüksek olmuyor ve kısa süre içerisinde insanlığa zarar verme oranı düşük oluyor.
Aynı zamanda nükleer santraller ömrünü tamamlasa bile tamamen kapatılamıyor olmaları oda içerisinde yer alan çekirdek kısmındaki yüksek radyasyon olarak gösteriliyor. Aşırı yüksek radyasyon eğer ki nükleer santral yıkılmaya veya füze ile kapalı haldeyken patlatılmaya çalışılırsa çok büyük radyasyonun ortaya çıkmasına sebep oluyor.
Bu durumdan dolayı kapatılan nükleer santraller her zaman güvenlik önlemleri ile korunuyor ve asla içerisine farklı insanların girmesine devletler tarafından en izbe bölgelerde bile izin verilmiyor.
Nükleer Santraller Asla %100 Güvenli Değil
Nükleer santrallerin %100 güvenli olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Nükleer yakıt dolayısı ile ihtiyaç duyulan bu santraller her an olası doğa olayları karşısında patlamalar yaşanabilecek yapılar olarak tanınmaktalar. Özellikle eğer ki büyük tsunami felaketleri ve benzer doğa olayları yaşanırsa santrallerin derhal en düşük moda geçirilmesi ve sistemin güvenlik önlemlerinin en üst düzeye alınması öneriliyor. Fukuşima’da yaşananların doğa olayları karşısında neler olabileceğini gösterdiğine işaret ediliyor.
Sadece Devletler Kontrol Ediyor
Nükleer santraller özel şirketler tarafından yapılabiliyor olsa bile nükleer yakıt hiçbir şekilde farklı ülkelere verilemiyor. Bu durum devletler tarafından büyük bir özveri ile kontrol ediliyor ve bu yakıtlar devletler tarafından gramına kadar takip ediliyor.