Dünyanın en büyük 2 nükleer gücü olan ABD ve Rusya, son dönemde ellerindeki nükleer füzelerin sayısını daha fazla arttırma yoluna gidiyorlar. Washington, DC yönetimi kısa süre önce START anlaşması gibi anlaşmalardan çıkmaya başlarken, bunun sorumlusunun Rusya olduğunu açıklamıştı.

Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore, İngiltere, Fransa gibi birkaç ülke nükleer güçler kulübüne üye ülkeler arasında yer alıyor. Bu ülkelerin elinde 500’den az olduğu tahmin edilen nükleer füzeler bulunuyor.

Tüm bu ülkeler arasında olası savaşa en hazır durumda olan ABD ve Rusya dışında İngiltere ve Fransa’nın en hazırlıklı 2 ülke olduğu tahmin ediliyor.

NPT’de imzası var, birçok nükleer anlaşmaya imza attıTürkiye Neden Nükleer Güçler Kulübüne Giremiyor?

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Adalet Ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir süre önce Türkiye’nin elinde nükleer silahlar olmadığını ‘kabul etmediğini’ açıklamış, ancak bu yönde yaptığı konuşmaların yazılı bir özeti Cumhurbaşkanlığı sitesinde yayınlanmamıştı.

Erdoğan’ın o dönemde yaptığı açıklamalardan sonra herhangi bir nükleer adım atılmadı, atılmasının mümkün olmadığı biliniyor.

Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) anlaşmasında imzası olan ülke Türkiye, bu anlaşmadan çıkmadan nükleer silahlar üretemez, denemeler yapamaz. Bunun garantisini veren Türkiye sadece bununla da sınırlı değil, NPT’den ayrılması durumunda uluslararası toplumdan dışlanacak olan ülke ekonomik, sağlık, yakıt, gıda eksikliği yaşayacak, NATO’dan çıkarılma ve nükleer güçler ile savaş tehdidi tıpkı İran’da bugün olduğu gibi gündeme gelecek.

Nükleer deneme bile yapması yasakTürkiye Neden Nükleer Güçler Kulübüne Giremiyor?

NPT ve diğer nükleer anlaşmalarda imzası olan ülkeler kapsamlı bir nükleer deneme yapamaz, nükleer rampalar üretemez.

Gizli küçük bir deneme bile tespit edilebilir.

Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması Örgütü (CTBTO) Sekreteri Dr. Lassina Zerbo, Türkiye’nin bu anlaşmalarda imzasının olduğunu, tüm dünyada nükleer denemeler yapıldığı andan itibaren uydular ve diğer sistemler aracılığı ile nükleer denemenin nasıl, nerede ve ne zaman yapıldığını tespit edebildiklerini açıkladı.

Türkiye’nin olası bir gizli deneme yapması durumunda anında uluslararası toplumun hedefinde olacağı ve yalnız kalacağını belirten Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması Örgütü (CTBTO) Sekreteri Dr. Lassina Zerbo, Türkiye’nin bölgesel olarak daha fazla tehdit oluşmaması ve mevcut durumunun korunması adına nükleer silah üretme hayalinden varsa bile vazgeçmesi gerektiğini açıkladı.

ABD ve Rusya 15.000’den fazla nükleer füzeye sahip

2 büyük savunma devi ABD ve Rusya bugün tüm dünyadaki nükleer silahların %95’inden fazlasına sahip. ABD bu alanda Rusya’ya göre daha fazla avantajlı ve daha fazla bu silahları kullanabilecek savaş deneyimine tabii.

Bu 2 ülke kendisini dünyanın polisi zannederken, diğer ülkelerin nükleer alanda silah üretmesi ihtimaline karşı iki ‘düşman’ olsalar bile hemen kenetlenebiliyorlar.

Kaynak: https://medyascope.tv/2019/09/15/erdoganin-nukleer-silah-arzusu-bedeli-agir-bir-yol/




Kategori: