Bilgisayar ve teknolojinin olmadığı, mahallelerin mahalle olduğu zamanlarda çocuklar bir araya geliyordu. Gerekli organizasyonu kurduktan sonra mahalle oyunlarıyla vakitlerini değerlendiriyorlardı.

Oynanan en popüler 9 oyunlar;

Misket (Üçgen) Oyunu

Misket oyunu, iki veya daha fazla oyuncuyla toprak zeminde oynanıyor. Yere üçgen çizilerek, üçgenin köşelerine birer misket yerleştiriliyor. Artan misketler ise çizilen üçgenin içerisine rasgele koyuluyor. Üçgenden 3 mt uzağa atış çizgisi çizilir ve oyuncular kafliklerini çizdikleri çizgiye doğru fırlatılıyor. Çizgiye en yakın olan kaflik sahibi ilk atışı kazanır. Sıralama çizgiye olan yakınlıkla belirleniyor. Daha sonra çizilen çizgiden sırayla kaflikler üçgene doğru yollanıyor.

misket-ucgen-oyunu

Saklambaç Oyunu

Saklambaç oyununda bir ebe seçiliyor. Seçilen ebe ağaca ya da duvara gözlerini kapatacak şekilde dönüyor ve saymaya başlıyor. Ebe sayarken diğer oyun üyeleri o sırada saklanmaç için yer arıyor. Sayma işlemi bitene kadar oyuncular saklanmış oluyor. Ebe “önüm arkam sağım solum sobe” der ve saklanan oyuncuları aramaya başlıyor. Saklanan birini gördükten sonra saymayı yaptığı yere giderek “sobe” der ve gördüğü oyuncu eleniyor. Saklanan oyunculardan biri ebeden önce sayılan yere sobe derse oyunu kazanmış olur ve ebe olmaktan kurtuluyor.

saklambac-oyunu

İp Atlama Oyunu

İp atlama oyunu, üç ya da dört kişi tarafından oynanıyor. İki kişi ipin iki ucundan tutarak karşılıklı olarak yer alıyor. İpi çevirmeye başladıktan sonra diğer oyuncular ipin ortasında yer alarak atlamaya başlıyor. Bu oyun ortadaki kişilerin ip ayaklarına dolanana kadar devam ediyor. İp ayaklarına dolandıktan sonra diğer kişiler ortaya geçerek, elenen kişiler ipi çevirmeye başlıyor.

ip-atlama-oyunu

Topaç Oyunu

İple ya da el kuvvetiyle çevirilen topaçlar, en uzun dönüşü sağlayanın kazandığı bir oyundur. Topaçlarda renkli desenler olduğunda dönerken çeşitli motifler ortaya çıkarıyor. İpli olan topaçlar, ipi topacın üzerine dolayarak hızlıca çekme işlemiyle dönüş sağlıyor. Topaç, köşeleri yuvarlatılmış koniye benzeyen ucu sivri oyuncaktır.

topac-oyunu

Kuka Oyunu

Kuka oyunu için iki grup, yedi yassı taş ve top gerekiyor. İkiye ayrılan grupların biri taşları dizen taraf, biri taşları dizmeye çalışanları topla vuran taraf oluyor. Taşlar üst üste dizildikten sonra yedi metre uzaktan topla taşlar vurulmaya çalışılıyor. Taşlar vurulup dağıldıktan sonra taşları vuran kişiler sağa sola kaçışıyor ve dağılan taşları dizmeye çalışıyor. Topa sahip olan grupta diğer grubun taşları dizmesine izin vermeden topla vurmaya çalışıyor.

kuka-oyunu

Yakan Top Oyunu

Yakan top oyunu, bir top ve iki grup tarafından oynanıyor.  Bir grup ortada yer alıyor, diğer grup ikiye ayrılarak, 5-7 metre uzaklıkla duruyor. Topu atarak ortadaki gruptan kişileri vurmaya çalışılıyor. Top isabet eden kişiler yanarak oyun dışında kalıyor. Ortadaki grubu vururken top bir kere yere sekmeden topu tutarsa, bir can almış oluyor. O canı ya kendi için kullanıyor ya da oyun dışında kalmış arkadaşını tekrar oyuna davet edebiliyor.

yakan-top-oyunu

Mahalle Maçı

Mahalle maçı gelmiş geçmiş en çok sevilen ve oynanan oyundur. Toplu gruptan takım kaptanı seçilen kişiler top tip yaparak birbirlerine adım adım yaklaşırlar. Adım adım yaklaşırken kim kimin ayağının üstüne basarsa o ilk adam seçme hakkını elde eder. Karşılıklı seçim yaparak takımlar belirlenir. Takımlar belirlendikten sonra taşlardan kale yaparak futbol maçı olarak düzenlenir. Kimi zamanda mahalle özelinde takım çıkarılarak diğer mahallelerle maç yapılır. Yani farklı iki rakip mahallenin futbol maçı olarakta düşünülebilir.

mahalle-maci

Uzun Eşek

İki grup ve bir yastıkla oynan uzun eşek oyunu, dayanıklılığa dayalı oyundur. İki grup ayrılarak eşek olacak grup belirleniyor. Eşek olacak grup belirlendikten sonra yastık diye tabir edilen oyuncu, sırtını duvara ya da ağaç gövdesine dayıyor. Eşek olan grup yastığa başını dayıyarak diğer ekip üyeleride arkasına sıralanarak, mecazi anlamda eşek görüntüsü alıyor. Diğer grup eşeğin üstüne sıra sıra atlayarak sıralanıyor. Dengesini kaybedip düşen olursa atlayan grup kaybetmiş oluyor ve eşek oluyor. Eşek rolünde olan gruptan kişiler dayanamayıp yere düşerse eğer “eşek çöktü” deniyor ve diğer grup tekrar atlıyor. Grup atladıktan bir süre sonra tek veya çift diye soru sorarak aynı zaman eliyle tek veya çift’i işaret ediyor. Uzun eşek grubundakiler bilirse onlar atlıyor, bilemezse tekrar uzun eşek oluyor.

uzun-esek

Mendil Kapmaca

İki grup ve bir mendille oynanan mendil kapmaca oyunu, geniş alanda oynanıyor. Belirli alan içerisinde iki cizgi çekilir. Gruplar çizgilerin arkasında sıraya geçerek sırasını bekler. Hakem tam ortada yer alarak mendili tutar. Mendili tutan hakem, düdük işaretiyle talimati verir ve sırada bekleyen grup adayları mendili almak için koşmaya başlar. Mendile en yakın olan mendili kaparak grubunun olduğu sıraya doğru dönüş yapar. Rakip gruptaki üye yakalamadan çizgiyi geçerse eğer grubuna 1 puan kazandırıyor.

mendil-kapmaca-oyunu




Kategori: