Bazı eşyaları atmak Dünya’ya büyük oranda zararlar verir. “Aman 1 tane bir şey atmaktan Dünya’ya zarar mı gelir, zaten ilk kez atacağım bunun ne zararı olabilir ki!” demeyin!

En ufak bir parça plastik şişenin bile atılması Dünya’ya kısa ve orta vadede çok az, uzun vadede ise oldukça fazla zarar verir. Bu durumun sebebi bu işlemlerin sadece siz tarafından değil, aynı zamanda diğer milyarlarca insan tarafından da yapılıyor olması. Bugün saat 17.00’da her gün rutin olarak anlamsız şekilde dans eden bir insansanız bu hareketin aynısını yapan en az 1 insan bulmak mümkün.

Eğer her eşyayı çöpe atacaksanız, onları neden aldığınızı bir sorgulamak doğru bir karar olabilir. Bunun sebeplerinde bir tanesi özellikle hem maddi, hem manevi olarak kayıplarınızın engellenmesidir.

Eşyaları Atmak Yerine Onları Değerlendirin

Bir eşyayı eğer eski değil ve hâlâ kullanılabilir durumdaysa çöpe atmak yerine onu satışa sunmak bile son derece iyi bir karar olabilir. Örneğin bir oyun konsolunu eskidi ve çalışmıyor diye çöpe atmak yerine onun hayranları olan insanlara LetGo ve diğer Sahibinden gibi uygulamalar üzerinden beklenmedik fiyatlara satabilirsiniz.

Bu sayede hem kendiniz için bir kazanç elde eder, hem de aynı zamanda Dünya’ya yeni bir çöp yaratmaktan kurtarmış olursunuz. Peki hangi eşyaları nerede ve nasıl kullanabiliriz? Atmak yerine onları nasıl değerlendirebiliriz?

Sıkıştırma Klipsleri

Asla Atmamanız Gereken Şeyler

Bu ürünleri bir tabloyu duvara asmakta kullanabilir, aynı zamanda havlu asmak için bile kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bu ürünleri kağıtları birbirine sıkıştırmak için kullanmaya devam edebilir ve birçok farklı alanda bunlardan yararlanabilirsiniz. Tarifleri bir arada tutmak için bile bu ürünlerden yararlanabilirsiniz.

Elektronik Ürünler

Elektronik ürünlerin çöpe atılması, özellikle bataryaya sahip olan ürünlerin çöpe atılması son derece büyük sorunlara sebep olabilir. Özellikle cep telefonları gibi ürünleri geri dönüşüm kutularına atmak hem Dünya için, hem de başka insanların bu tür ürünlere erişimini daha kolay hale getirmek için önemlidir. Geri dönüşüm sayesinde dünyamız çok daha iyi bir yer haline gelebilir.

  • 1 milyon dizüstü bilgisayarın geri dönüşümü sayesinde yılda 3.500 Amerikan hanesi kadar enerji tasarrufu yapıldığı biliniyor.
  • 1 milyon cep telefonunun geri dönüşümü 35.000 pound (15.876 kilogram) bakır, 772 pound (350 kilogram) gümüş, 75 pound (34 kilogram) altın ve 33 pound (15 kilogram) paladyum tasarrufu sağlıyor.

Sıkılabilir Şişeler

Ketçap ve diğer ürünlere ait olan şişeleri atmak yerine onları gelecekte tekrar tekrar tertemiz bir şekilde kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu şişelerin içerisine krep hamuru koyabilir ve daha rahat sıkım sayesinde çok kısa süre içerisinde daha kolay krep yapabilirsiniz

Aynı zamanda bu şişelerin içerisine krem şanti gibi ürünleri koyarak daha iyi görünümlü sıkımlar yapmak mümkün olabilir.

Gözlükler

Gözlükler normal camdan üretilen ürünler gibi görülse de kimyasal açıdan farklılıklar barındırır. Gözlükleri çöpe atmak yerine geri dönüşüm için bağışlamak gelişmemiş ülkelerdeki insanların gözlük ihtiyacının giderilmesine katkı sunabilir. Türkiye’de bu konuda bir şirket bulunmuyor olsa bile gözlükleri geri dönüşüm kutularına atmak bir faydadır.

Eski Kıyafetler

Eski kıyafetleri cam bezi gibi amaçlar ile kullanmak mümkündür. Aynı zamanda eski kıyafetlerinizi bağışlayabilir sizin kötü gördüğünüz eşya bir insan için en sevilen giyim ürünü olabilir.

Tuvalet Kağıdı RulolarıAsla Atmamanız Gereken Şeyler

Bu ürünler her evde kullanılan, ancak sık sık çöpe atılan ürünler. En azından birkaç tanesini kabloları içerisine dolayarak toplamak için kullanılabilir. Veya önemli kağıtların buruşmasını engellemek ve toplu durmasını sağlamak için bir rulo olarak kullanılmasında sakınca yok, fayda vardır.




Kategori: