Cimri kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılan pek çok kelime bulunmaktadır. Bunlar; eli sıkı, bitli, ekti, hasis, kısmık, mıhsıçtı, kibritçi, nekes, sıkı, varyemez, nekes ve pinti. Bu kelimelerin hepsi, cimri kelimesinin yerine kullanılabilir.

Cimri Kelimesinin Anlamı Nedir?

Cimri Kelimesinin Anlami Nedir

Cimri kelimesinin anlamı, elindeki parayı harcamaya kıyamayan demektir. Fakir kelimesinden farklı olarak cimri kelimesi, parası olup harcamayandır. Aynı zamanda TDK’ye göre cimri kelimesinin pek çok eş anlamlı kelimesi bulunur.

Cimri Kelimesinin Zıt Anlamı Nedir?

Cimrinin zıt anlamlısı, cömert ve eli açık olarak bilinir. Cimri kelimesinin, bu kelimeler dışında da pek çok zır anlamlısı bulunur.

İslamda Cimrilik Kelimesinin Anlamı Nedir?

Islamda Cimrilik Kelimesinin Anlami Nedir

İslamda cimriliğin anlamı elindeki parayı harcamayan ve pek çok sıkıntı ile karşılaşmasına rağmen parasını harcamamaya devam eden kişidir. Cimrilik kelimesinin eş anlamlıları ise hasis, varyemez ve pinti olarak söylenebilir. Cimrilik, müsriflik gibi İslam dinine göre çok kötü bir huy olarak görülmektedir. Cömertlik ve tutumluluk ise övünülen ve önemli ahlaki özellikler arasında yer alır. Ancak yine de İslam’a göre cömertlikte de ölçülü olmakta fayda vardır. Başkasına muhtaç olmayacak şekilde cömert olmak gerekmektedir.

Cimri Kelimesinin Kökeni Nedir?

Cimri kelimesinin kökeni Farsçadır. Cimri kelimesi “soysuz, dilenci” sözcüklerinden alıntıdır.

Cimrilik Etmek Ne Demektir?

Cimrilik etmenin kelime anlamı Türkçede “cimri bir şekilde davranmak, pintileşmek” demektir. Aynı zamanda cimrilik kelimesi “esirgemek” anlamına da gelmektedir.

Cimriliğin Zararları Nelerdir?

Cimriliğin zararları oldukça fazladır. İslam’da, cömertlik övülürken cimrilik de kötülenmiştir. Cimrilikten sakınmanın gerekli olduğu savunulmuştur. Zira önceki milletlerin helak olma nedenlerinden birisi de cimriliktir. Cimrilik, birçok kötü olayın kaynağı olarak gösterilir.

Cimri Kime Denmektedir?

Cimri kelimesi, cimrilik yapan kişiye denmektedir. Cimrilik yapana bahil denir. Bahil, malı elinde tutmaktan keyif alır ve harcamaz. Cömert ise parayı istenilmeden vererek vermekten keyif duyar.

İslam’da Cimri Ne Demektir?

İslam’da cimri kelimesinin anlamı çok zengin olmak isterken kazancını hiç harcamaz ve hayır yapmaktan kaçınır demektir. İsra Suresinde, Allah’ın kendisine lütfundan verdiği nimetlere karşı cimrilik yapan kişilerin yanlış yaptığından bahsedilir. Cimri kelimesi Farsça bir kelime olup Türkçeleştirilmiştir. Cimrilik, pintilik ve hasislik anlamlarında yaygın bir şekilde kullanılır.

Cimri Bir İnsan Nasıl Anlaşılır?

Cimri kişiler, kendilerini güvensiz hissetme eğilimindedirler. Bundan dolayı da mevcut paralarını harcama konusunda da isteksizlerdir. Ellerinde olan parayı tutarak harcamadıkları için maddi durumları oldukça iyidir. Onlar için parayı ihtiyaçlara harcamak, muhtaçlara yardım etmek oldukça zordur.

Başka Dillerde Cimrilik Kelimesi Nasıldır?

Başka dillerde cimrilik kelimesi şu şekildedir:

  • İngilizce: Meanness, stinginess, miserliness, closeness, costiveness, illiberality, manginess, nearness, niggardliness, parsimony, penury, sordidness.
  • Fransızca: Avarice, mesquinerie, pingrerie.
  • Almanca: Geiz, Pfenningfuchserei kelimeleri de yabancı dillerde cimrilik sözcüğünün çeşitli örnekleri olarak söylenebilir.




Kategori: