cmd.exe olarak adlandırılan Microsoft Windows, Windows NT, Windows CE, OS/2, EComStation ve ReactOS işletim sistemlerinin komut satırı programı sayesinde komutlar girerek işletim sistemlerine belirli talimatlar verebilirsiniz. Özellikle CMD nedir? Sorusu sorulduğu zaman kısa yanıt vermeniz istenirse “Komut satırı nedir? Sorusunun yanıtı Windows ve diğer bazı işletim sistemlerinin komut girme sayfasına verilen ad” yanıtını verebilirsiniz.

CMD Hack İçin Mi Kullanılıyor?CMD Nedir? – Komut Satırı Nedir?

Genelde filmlerde CMD ekranı sadece hackerlı filmlerde değil bazen siber saldırıları konu alan filmlerde ve Türk dizilerinde bile kullanılıyor. Ancak bu durum özellikle son yıllarda o kadar fazla dikkat çekti ki, çok sayıda kişi “CMD ekranı siber saldırı için mi kullanılıyor, kullanmak tehlikeli mi?” diye sormaya başladı.

Hayır, CMD ekranı herhangi bir şekilde hack için kullanılmıyor. Ancak siber saldırganlar belirli yöntemler ile CMD ekranınından siber saldırılar düzenlemeleri mümkün olmasa bile bu ekrana bağlı çalışan yöntemler ile siber saldırılarda bu ekrandan bazı bilgileri öğrenmek için faydalanabilirler. Ancak herhangi bir şekilde CMD ekranının normal kullanıcı tarafından hack amacı ile kullanılabilmesi veya hacker tarafından direkt sadece CMD ekranından siber saldırı düzenlenmesi asla mümkün değildir.

CMD Ekranında Komut Nasıl Girilir?

CMD ekranından girilecek olan komutlar direkt olarak açılan ekrandan girilir. CMD nasıl açılır? Sorusunun yanıtı ise ekrana giriş için bilgisayarın arama bölümüne cmd.exe yazarak ya da cmd yazarak giriş mümkündür. Komut satırı adıyla karşınıza açılan olan ekranda bazı yazılar bulunacaktır. Bu ekrandan belirli komutlar girebilirsiniz.

Örneğin exit yazarsanız CMD ekranı direkt olarak kapanacaktır. Bu CMD’ye verdiğiniz bir komut değil aslında direkt olarak işletim sistemine verdiğiniz komut olduğu için bilgisayar tarafından işlenmektedir. Örneğin belirli bir programı CMD’den kapatmak mümkün olabileceği gibi yönetici yetkisi olmadan açıldığında bazı programları kapatmak mümkün olmayabilir.

CMD Komut Girerken Bilgisayar Çöker Mi?CMD Nedir? – Komut Satırı Nedir?

Windows 10 işletim sistemi özellikle son yılların en gelişmiş Windows sürümü olmayı sürdürüyor. CMD ekranından yapılacak olan bazı sorgulamalarda özellikle işletim sisteminin çökmesi söz konusu olabilir. Bu durum son derece nadir olduğu gibi özellikle direkt olarak komut satırına girdiğiniz bir komut nedeniyle işletim sisteminin çökmesi pek beklenen durum değildir. Muhtemelen komut satırına girdiğiniz komut sonrasında sistem bunu işlemekte anlık zorlanabilir ve bu durumda mavi ekran hatası veya beklenmedik bir kapanma durumu ile karşı karşıya kalabilir.

Bunu engellemek için komut satırına özellikle bilgisayarınızın donanımı çok düşükse arka arkaya komutlar girmemek, özellikle sık sık arka arkaya sorgulama yapacak olan, diskte büyük oranda kullanıma sebep olacak sorgulamalardan kaçınmak önemlidir.

Tüm bunlara rağmen komut satırından girilen kodlarda genellikle herhangi bir hata ile karşı karşıya kalmanız beklenmez.

CMD Kullanımı Bilgisayar İçin Tehlike Yaratır Mı?

Hayır. Bu bilgisayarınız ile beraber değil, işletim sisteminiz ile beraber gelen, işletim sisteminin pek bilinmese bile hayati önemde olan parçasıdır. CMD sayesinde kısa sürelerde daha uzun sürede yapılacak işleri bitirebilir, aynı zamanda işletim sisteminden daha iyi oranda faydalanabilirsiniz. Genellikle CMD’den yapılacak olan komut girme işlemlerinde sisteme yönelik herhangi bir güvenlik tehlikesi olması beklenmez.

CMD Komutları Full Liste

Bu kodları komut satırına girerek işletim sistemine belirli talimatlar verebilirsiniz.

CMD Kodları Listesi

CMD KOMUTU AÇIKLAMA
TEMEL BİLGİLER:
call Toplu iş dosyalarını çağırır
CD dizini tarar-değiştirir
cls ekranı temizler
cmd komut istemini başlatır
color konsol rengini değiştirir
date tarihi göster / ayarla
dir dizin içeriklerini listele
exit (program) programı kapatır
exit (normal) komut isteminden veya bir toplu iş dosyasından çıkış sağlar
find dosyaları bulmaya yarar
hostname ana bilgisayar adını gösterir
pause bir toplu iş dosyasının yürütülmesini duraklatır

Bu kodlar ile belirli işlemleri yapabilir ve bu sayede bilgisayarda çok daha kısa süre içerisinde istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz. Sadece bunlar değil, 5.000’den daha fazla komut ile CMD üzerinden bilgisayarınızı kontrol edebilirsiniz. İşletim sisteminizin her zaman için yazacağınız komutlara yanıtı olacaktır.

CMD Nedir? Konusu Hakkında Sıkça Sorulan SorularCMD Nedir? – Komut Satırı Nedir?

CMD konusunda bazı kullanıcıların soru işaretleri mevuttur ve bu soru işaretleri özellikle de CMD’nin kullanımı ve hatalar ile ilgilidir.

CMD Komut Yazıyorum İşlemiyor

CMD’de eğer ki yazdığınız komut yanlışsa herhangi bir işlem olmayacaktır. Ancak bazı durumlarda özellikle sorgulama yapan komutlarda bir süre boyunca hareketsiz bir şekilde CMD ekranı açık kalabilir. Bu tür sorgulama komutlarında beklemek doğru bir karar olacaktır.

CMD Tehlikeli Mi?

CMD kullanımı normal şartlarda herhangi bir tehlikeye sebep olmamaktadır. Ancak kullanırken dikkatli olmak ve bilinmeyen kodları yazmamak önerilir.

CMD Yönetici Olarak Mı Açılmalı?

Eğer yönetici yetkisi isteyen bir CMD komutu girecekseniz CMD ekranının mutlaka yönetici olarak çalıştırılması gerekir. Eğer yönetici yetkisi isteyen bir kodu CMD’ye giriyorsanız bu konuda size uyarı verecektir, ardından yönetici yetkisinde çalıştırırsanız bilgisayarı daha fazla kontrol edebilirsiniz.

Ancak dikkat etmelisiniz ki yönetici konumunda CMD ekranına gireceğiniz kodlar bilgisayarınızda geri dönülemez hatalara ve dosyaların silinmesine varabilecek işlemler yapmanıza sebep olabilir. Ney yaptığınızdan emin değilseniz asla ama asla yönetici konumunda CMD ekranını çalıştırmayın, ekranı sadece komut satırı olarak normal yetki ile çalıştırın. Ya da yapacağınız işlemden eminseniz sadece o işlem komutu ile yönetici olarak çalıştırma yetkisi verebilir ve o işlemin hemen ardından CMD ekranından çıkabilirsiniz.

*Bu içerik Zovovo.com’a özel olarak üretilmiştir.